Cui îi e frică de bolile prostatei?

1 2 jpg jpeg

Senza┼úia continu─â de urinare, mai ales noaptea, usturimile ┼či reducerea cantit─â┼úii de lichid eliminat ar trebui s─â te trimit─â la medic.

Acestea sunt simptome ale adenomului de prostată (tumoare benignă). Netratată, afecţiunea creează complicaţii la nivelul căilor urinare, precum retenţia de urină, insuficienţa renală sau litiaza vezicală.

Se poate trata ┼či cu electrozi

Atunci când tratamentul medicamentos nu dă rezultate în cazul adenomului de prostată, este recomandat tratamentul chirurgical.

Pentru tumorile mici, cele mai utilizate sunt intervenţiile endoscopice, iar pentru cele mari sunt eficiente operaţiile clasice (adenomectomii).

Recent, la Clinica de Urologie a Spitalului Clinic de Urgen┼ú─â ÔÇ×Sf├óntul IoanÔÇŁ din Bucure┼čti a fost introdus─â o nou─â tehnic─â de tratare a adenomului de prostat─â: vaporizarea endoscopic─â cu plasm─â.

Metoda constă în îndepărtarea ţesutului prostatic în exces cu ajutorul unui electrod străbătut de curent electric. Intervenţia elimină posibilitatea apariţiei unei recidive.

Prostata e un organ aflat sub vezica urinar─â, care produce aproximativ 25% din lichidul seminal. ├Än adenomul de prostat─â, acest organ cre┼čte ├«n volum, ceea ce duce la ├«ngustarea uretrei (canal urinar). Vinovat pentru cre┼čterea ├«n volum a prostatei se pare c─â e un hormon asem─ân─âtor testosteronului.