Cu hemoragia digestiv─â nu e de glumit!

1 2 jpg jpeg

Hemoragia, care ├«nseamn─â pierdere de s├ónge, poate fi extern─â ┼či vizibil─â sau intern─â, adic─â s├óngerarea se produce ├«n interiorul unui organ, a unui mu┼čchi sau a unei cavit─â┼úi a corpului. ├Än cadrul hemoragiei digestive, s├óngerarea poate s─â apar─â ├«n orice segment al tubului digestiv - esofag, stomac, duoden, intestin sub┼úire sau colon. ├Än acest caz, eliminarea s├óngelui se face fie pe gur─â, prin vom─â, fie prin scaun.

├Än func┼úie de locul unde se produce s├óngerarea, hemoragiile digestive pot fi: superioare (s├óngerare la nivelul esofagului, stomacului sau a unei p─âr┼úi din duoden) sau inferioare (la nivelul intestinului sub┼úire sau a colonului. Sunt mai rare dec├ót cele superioare ┼či, de obicei, mai pu┼úin grave.

├Än func┼úie de severitatea s├ónger─ârii, deosebim: hemoragia digestiv─â acut─â (prin care se pierde o cantitate mare de s├ónge ├«ntr-un timp scurt) sau cronic─â (se pierd cantit─â┼úi mici de s├ónge, ├«n mod repetat, ├«ntr-o perioad─â ├«ndelungat─â). Aceasta este frecvent ├«nt├ólnit─â, dar, fiind o s├óngerare redus─â cantitativ, poate s─â treac─â neobservat─â. Pot fi cauzate de ulcer sau varice Cele mai frecvente cauze ale s├ónger─ârii gastrointestinale superioare sunt ulcerul peptic, varicele esofagiene ┼či eroziunea gastric─â acut─â, provocat─â de obicei de excesul de medicamente. ├Än unele cazuri, ea poate indica ├«ns─â ┼či prezen┼úa unui cancer. Cele mai frecvente cauze ale s├ónger─ârii gastrointestinale inferioare sunt hemoroizii ┼či fisura anal─â, dar ┼či cancerul rectal. Cum se manifest─â Fiecare tip de hemoragie digestiv─â prezint─â simptome specifice. Astfel, hemoragia digestiv─â superioar─â se manifest─â prin:

Hematemez─â - eliminarea de s├ónge pe gur─â, prin v─ârs─âturi. C├ónd s├óngerarea este ├«n cantitate mare, s├óngele eliminat pe gur─â este ro┼ču deschis, eventual cu cheaguri; c├ónd s├óngele a stat mai mult timp ├«n stomac ┼či a fost digerat, s├óngerarea este redus─â cantitativ.

Melenă - reprezintă emisia unui scaun moale, lucios, foarte închis la culoare, care rămâne în vasul toaletei. Apare când sângerarea digestivă are un debit nu foarte mare, sângele eliminat prin anus fiind digerat.

Hematochezie sau eliminarea de s├ónge ro┼ču prin rect apare c├ónd s├óngerarea de la nivelul tubului digestiv superior este abundent─â, cu un debit mare. ├Än cazul hematocheziei, trebuie s─â te prezin┼úi de urgen┼ú─â la medic!

Anemie feriprivă (anemia cu deficit de fier). Apare în cazul sângerărilor cronice, intermitente, reduse cantitativ.

Rectoragie

Const─â ├«n eliminarea de s├ónge prin anus. Dac─â s├óngerarea este joas─â (cel mai frecvent din hemoroizi), s├óngele este ro┼ču curat, la sf├ór┼čitul scaunului, ┼či poate fi observat pe h├órtia igienic─â. Dac─â s├óngerarea este mai ├«nalt─â, dar tot de la nivelul colonului, s├óngele are culoarea vi┼činie ┼či poate fi amestecat cu materiile fecale.

Anemia feripriv─â

Apare în situaţia unei hemoragii digestive cronice, în cantitate mică, intermitentă, care cel mai adesea trece neobservată.

La aproximativ o treime din pacien┼úi, hemoragia este prima manifestare a unei boli gastrointestinale. ├Än cazul celorlal┼úi, exist─â deja un diagnostic ├«nainte de a se constata s├óngerarea. A┼čadar, persoana afectat─â poate avea antecedente de hepatit─â cronic─â, diferite forme de ulcer, boli ale s├óngelui, boli cardiace sau afec┼úiuni osteoarticulare.

├Än oricare dintre situa┼úii, este necesar ca diagnosticul s─â fie stabilit rapid, pentru a opri s├óngerarea. Medicul constat─â severitatea hemoragiei, m─âsoar─â pulsul, tensiunea arterial─â ┼či presiunea venoas─â. Apoi, recomand─â efectuarea unor analize hepatice ┼či renale, a unei hemograme ┼či a unui test de coagulare. Este necesar─â, de asemenea, endoscopia digestiv─â superioar─â sau colonoscopia.

Deseori, dup─â stabilirea diagnosticului, se administreaz─â medicamente care stopeaz─â sau reduc produc┼úia de acid gastric, antiacide (care neutralizeaz─â acidul gastric), medicamente care protejeaz─â mucoasa stomacului ┼či intestinului sub┼úire sau antibiotice pentru a trata infec┼úia cu Helicobacter pylori.

În cazurile de hipertensiune portală, tratamentul medicamentos are drept scop reducerea presiunii din sistemul venos portal (vena portă aduce la ficat sângele încărcat cu substanţe nutritive).

În aproximativ 10% din cazuri, se recomandă intervenţia chirurgicală. Aceasta este indicată în hemoragie acută, severă, persistentă sau recurentă, în special la pacienţii cu ulcer duodenal.