Constipaţia, posibil factor de risc al bolilor de rinichi

1 2 jpg jpeg

Bacteriile intestinale pot duce la probleme cardiace

Complicaţiile constipaţiei sunt rare, dar dacă simptomele se prelungesc o perioadă prea lungă de timp, este posibil să cauzeze apariţia unor probleme grave de sănătate.

O serie de cercetări realizate în trecut au semnalat conexiuni între constipaţie şi un risc crescut de boli cardiovasculare, cauzate de bacterii intestinale.

Riscul de boli renale, cu 13% mai mare

Un nou studiu al unei echipe de cercetători de la Universitatea din Tennessee, SUA, dezvăluie o legătură între constipaţie şi sănătatea rinichilor. Persoanele care au această afecţiune deţin şi un risc cu 13% mai mare de a suferi de boli renale grave.

În cadrul cercetării au fost examinate date privind sănătatea a 3,5 milioane de veterani americani. Informaţiile au fost înregistrate pe o perioadă de 9 ani, începând cu anul 2004.

Odată cu îmbătrânirea, s-a observat că aceia care s-au confruntat cu episoade repetate de constipaţie au fost diagnosticaţi cu boală cronică de rinichi.

Afecţiunile renale sunt semnalate de agravarea constipaţiei

Specialiştii au depistat şi o asociere între severitatea constipaţiei şi cea a bolilor renale.

Prin urmare, cu cât prima dintre ele se manifestă mai des şi dispare după o perioadă mai lungă de timp, cu atât este mai mare riscul de a fi diagnosticat cu o boală gravă a rinichilor.

Info

Printre alţi factori are pot duce la declanşarea unor afecţiuni renale se numără: obezitatea, hipertensiunea, diabetul zaharat, hpercolesterolemia.