Circa 50% din populaţia lumii nu ştie că suferă de glaucom

1 2 jpg jpeg

Bolnavii de glaucom nu trebuie să se renunţe la tratamentul dat de doctor, pentru că acesta este menit să ţină boala sub control.

La nivel mondial există, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în jur de 80.000.000 de persoane care suferă de glaucom, iar în România numărul acestora depăşeste 140.000 de bolnavi . Pentru că nu prezintă foarte mulţi ani simptome, circa 50% din populaţia lumii nu ştie că suferă de glaucom.

Glaucomul nu se vindecă

Această boală este asimptomatică şi nu doare, iar cei suferinzi află deja mult prea târziu că au glaucom. Însă, dacă se face în fiecare an consult, el poate fi depistat la timp, putând fi ţinut în loc.

Cea mai frecventă formă de glaucom este Glaucomul primitiv cu unghi deschis. Aceasta este o neuropatie optică bilaterală cronică, progresivă şi multifactoriala, apărând din cauza creşterii presiunii intraoculare.

Alte forme de glaucom sunt: glaucomul prin închiderea unghiului, glaucomul congenital şi glaucomul juvenil. Nu doar glaucomul primitiv deschis progresează, ci şi celelalte.

Controlul periodic pe clase de vârste

Medicii oftalmologi recomandă:

Până la 40 de ani, controlul să se facă o dată la 4 ani;

Între 40-54 de ani, controlul să se facă o dată la 3 ani

Între 55-64 de ani, controlul să se facă o dată la 2 ani;

Peste 65 de ani, controlul ar trebuie să se facă anual, sau din 6 în 6 luni.

Odată cu înaintarea în vârstă, din păcate, dispar celulele ganglionare din retină, astfel că „dacă am trăi până la 130 de ani, am orbi cu toţii, pentru că s-ar produce degradarea celulelor,“ afirmă Conf. dr. Vasile Potop, membru al Societăţii Române de Glaucom.

Diagnosticare

În primul rând trebuie să ştii că glaucomul nu apare la aparatele folosite de opticieni, aşadar pentru un control specializat trebuie mers la medicul oftalmolog.

Se fac următoarele investigaţii:

TIO – Tensiunea intraoculară

FO – Fundul ochiului

Examen CV – Examenul câmpului vizual

Sisteme de analiză ale fibrelor ganglionare-OCT, laserpolarimetrie

Înainte cel mai bun tratament în cazul glaucomului reprezenta obţinerea unei TIO (tensiune intraoculară) sub 21mmHg.

2 jpg jpeg

Conform OMS, 1% dintre oamenii cu vâsta peste 40 de ani suferă de glaucom.

Ştiai că glaucomul este respunzător pentru aproximativ 12% dintre cazurile de orbire?

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

„Vederea pierdută din cauza glaucomului nu poate fi recuperată. Boala este ireversibilă, nu poate fi tratată, dar poate fi ţinută sub control. De aceea, este esenţial ca oamenii să meargă regulat la consultaţii, astfel încât medicul să poată prescrie tratamentul potrivit pentru stadiul în care se află boala în acel moment. Este foarte important, de asemenea, ca pacienţii diagnosticaţi să revină la medic, pentru urmărirea bolii,“ a declarat conf. dr. Vasile Potop.

Săptămâna aceasta se desfăşoară Săptămâna Mondială a Glaucomului. Medici oftalmologi din toate zonele lumii se reunesc pentru a vorbi despre noile descoperiri în domeniu, şi nu numai, iar în perioada 23-25 martie 2017 va avea loc Congresul Societăţii Române de Glaucom.