Cele mai importante analize pentru sănătate

1 2 jpg jpeg

Analize importante pentru sanatate - măsurarea glicemiei

Se estimează că peste jumătate dintre persoanele cu diabet zaharat nu au simptome. Boala se caracterizează prin creşterea glucozei în sânge, de aceea, este nevoie de măsurarea periodică a glicemiei. Valorile normale ale glicemiei, pe nemâncate, sunt cuprinse între 70 şi 100 mg/dl. Vorbim despre toleranţă alterată la glucoză când valorile sunt cuprinse între 100 şi 125 mg/dl, iar diagnosticul de diabet se pune la măsurători mai mari de 126 mg/dl.

Atenţie la tensiunea arterială oscilantă - este o analiza importanta pentru sanatate

Tensiunea arterială reprezintă presiunea făcută de coloana de sânge asupra peretelui vascular în timpul contracţiei şi relaxării ritmice a inimii. Valoarea normală a tensiunii este sub 120/80 mmHg, în care prima unitate reprezintă tensiunea sistolică (presiunea când sângele este pompat în artere) şi cea de-a doua este tensiunea diastolică (când inima se relaxează).

Dacă valorile depăşesc 140/90 mmHg vorbim despre hipertensiunea arterială. Foarte periculoasă este situaţia când tensiunea arterială „joacă” de la mică la mare, fiindcă în acest caz este dificil de stabilit medicaţia. Se recomandă folosirea unui aparat de măsurarea tensiunii care îi oferă pacientului valorile la momentul dat pentru a-şi putea adecva tratamentul.

Analize importante pentru sanatate - Colesterolul

Printre analizele uzuale de sânge se numără şi cea care măsoară nivelul colesterolului. Substanţă importantă pentru organism, colesterolul este periculos atunci când este în exces, pentru că se depune pe pereţii arterelor care alimentează organe precum inima şi creierul.

Valorile normale

• colesterolul total < 200 mg/dl

• colesterolului „bun” (HDL) ˃60 mg/dl

• colesterolului „rău” (LDL) < 100 mg/dl.

Obezitatea abdominală, periculoasă

Măsurarea circumferinţei abdominale ne poate da detalii despre sănătatea organismului, mai ales despre riscul cardiovascular la care suntem expuşi. Medicii spun că - la femei - circumferinţa abdominală până în 80 cm este normală, iar la bărbaţi până la 95 cm. Valorile între 80-88 cm la femeie şi 95-102 cm la bărbat implică un risc cardiovascular mediu, iar cei care depăşesc 88 cm (femei), respectiv 102 cm (bărbaţi) prezintă riscuri cardiovasculare crescute.