Cele mai frecvente afecţiuni ginecologice

1 2 jpg jpeg

Pentru fiecare pacientă, orice consult ginecologic se finalizează cu aflarea unui diagnostic. Câteodată, acesta pune în dificultate pacienta care, din diferite motive (teamă sau graba de a pleca din cabinetul doctorului ginecolog), nu pune întrebările ce ar ajuta-o să înţeleagă afecţiunea de care tocmai a aflat că suferă. Pentru a înlătura aceste nelămuriri, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, pentru a afla ce înseamnă unele dintre cel mai des întâlnite afecţiuni ginecologice de tip feminin.

Avortul spontan

Pierderea spontan─â a sarcinii sau avortul spontan reprezint─â eliminarea embrionului f─âr─â via┼ú─â, cu prec─âdere ├«n primul trimestru de sarcin─â ┼či, ├«n cazuri mai rare, la ├«nceputul celui de-al doilea trimestru.

Printre cele mai ├«nt├ólnite cauze ale avortului spontan se num─âr─â anomaliile cromozomiale (ovocitele unei femei trecute de 35 de ani nu mai au aceea┼či calitate cu cele ale unei femei cu v├órsta de 25, iar peste 40 de ani, 80% dintre ovocitele produse au muta┼úii genetice) ┼či problemele hemolitice (multe dintre femeile ├«ns─ârcinate nu ┼čtiu c─â sunt predispuse la trombofilie ┼či f─âr─â un tratament corespunz─âtor, evolu┼úia sarcinii este ├«n real pericol).

Principalele simptome ale avortului spontan sunt crampele abdominale însoţite de sângerări, stare de rău general.

Bolile cu transmitere sexual─â (BTS)

Cunoscute ┼či sub numele de boli venerice, acestea sunt infec┼úii transmise prin contact sexual, ce poate fi normal, oral sau anal, dar ┼či prin contact cu zona infectat─â, cu obiecte infectate (acele seringilor) ori ├«n momentul na┼čterii vaginale, de la mam─â la f─ât. Acestea se ├«mpart ├«n BTS majore ┼či minore. Din prima categorie, cele mai ├«nt├ólnite sunt SIDA (infec┼úie cu virusul HIV), sifilisul, gonoreea (sau blenoragia), sancrul moale (mai frecvent diagnosticat─â la b─ârba┼úi).

Din a doua categorie, cele mai ├«nt├ólnite sunt bolile provocate de chlamydii, mycoplasme, candida albicans, tricomonas vaginalis reunite sub numele de uretrite negonococice. Tot din categoria bolilor cu transmitere sexual─â minore fac parte infec┼úiile cu tricomonas, candidozele urogenitale, herpesul vaginal (afecteaz─â femeile ┼či b─ârba┼úii deopotriv─â), scabia, pediculoza etc. Simptomele cele mai u┼čor de recunoscut sunt durerile ├«n zona pelvian─â, senza┼úii de arsur─â ┼či irita┼úii, dureri la contactul sexual sau la urinare.

Riscul cel mai mare de infectare cre┼čte odat─â cu num─ârul partenerilor sexuali ┼či atunci c├ónd nu este folosit prezervativul ca mijloc de protec┼úie.

Afl─â cum se face corect albirea dentar─â AICI

Cancere genitale

├Än ┼úara noastr─â, inciden┼úa cancerelor ovariene, de col uterin ┼či endometru este mai ridicat─â dec├ót media altor ┼ú─âri, ocup├ónd din p─âcate printre primele locuri din Europa. Cancerul ovarian afecteaz─â ┼či femeile tinere, dar mai ales pe cele trecute de 50 de ani. Asimptomatic ├«n primele faze de evolu┼úie ale bolii, acest tip de cancer poate fi depistat ├«ns─â ├«n urma unui control ginecolog de rutin─â. Principalele simptome, ce ar trebui s─â dea de g├óndit femeilor, sunt durerile lombare joase, abdominale sau pelvine, hemoragii vaginale mai ales dup─â menopauz─â, scurgeri ┼či s├ónger─âri vaginale inexplicabile.

Cu c├ót este depistat ┼či tratat la timp, rata de supravie┼úuire este de 90% dup─â 5 ani. Cea mai frecvent─â cauz─â a cancerului de col uterin este infec┼úia cu HPV - Human Papillomavirus, dar este important ┼či istoricul ├«n familie al acestei boli ale c─ârui simptome pot fi s├óngerarile abundente ├«n timpul menstrua┼úiei, scurgeri vaginale abundente cu urme de s├ónge, s├ónger─âri dup─â actul sexual, durere ┼či disconfort ├«n zona lombar─â, sc─âdere rapid─â ├«n greutate, anemie.

Depistat ├«ntr-o faz─â timpurie, cancerul de endometru este curabil. S├ónger─ârile anormale ├«ntre menstrua┼úii sau la menopauz─â, urinarea dificil─â ┼či dureroasa, durerea ├«n timpul actului sexual ┼či pelvin─â sau pierderile nea┼čteptate ├«n greutate se num─âr─â printre principalele simptome. ├Ängro┼čarea anormal─â a mucoase uterului este unul dintre principalii factori de risc ai acestei afec┼úiuni.

Candidoza vaginal─â

Este o infec┼úie des ├«nt├ólnit ├«n r├óndul femeilor ┼či este provocat─â de ciuperca Candida albicans. Apare cu prec─âdere la femeile aflate la v├órsta fertil─â ┼či mai pu┼úin la cele aflate la menopauz─â. Cele mai cunoscute simptome sunt senza┼úia de prurit (sau m├ónc─ârime) ├«n zona genital─â, irita┼úii la nivelul organelor genitale externe, usturimi sau durere la urinat ┼či ├«n timpul actului sexual.

Tratamentul const─â ├«n administrarea unor pastile sau ovule intravaginale, doar dup─â efectuarea unui consult ┼či prelevarea unei probe de secre┼úie vaginal─â pentru a fi trimis─â la laborator.

Cervicita

Cervicita reprezint─â o inflama┼úie a cervixului ÔÇô partea inferioar─â a uterului-colului uterin. Este o afec┼úiune ce poate fi asimptomatic─â ┼či de mic─â importan┼ú─â, dar poate s─â apar─â ┼či ca urmare a unei infec┼úii cu BTS, ca gonoreea ┼či chlamydia, herpesul genital, dar ┼či HPV. ├Än lipsa simptomelor, afec┼úiunea poate fi depistat─â ├«n urma unui simplu test Papanicolau.

Dac─â semnele bolii exist─â, acestea pot fi recunoscute dup─â apari┼úia secre┼úiilor abundente de culoare galben─â sau gri ce pot avea miros, urin─âri dese ┼či dureroase, dureri ├«n timpul contactul sexual, s├ónger─âri dup─â contactul sexual. Dac─â boala este cauzat─â de BTS, cei doi parteneri vor urma tratament ┼či vor evita contactul sexual.

Chisturile ovariene

Sunt foarte des ├«nt├ólnite la femeile de toate v├órstele. Acestea reprezint─â o colec┼úie de lichid la nivelul ovarului, variind ca dimensiune. Se pot depista cu ajutorule ecografiei ┼či pot avea ca simptome urin─ârile frecvente, durerile abdminale, modific─âri ale ciclului, grea┼ú─â ┼či v─ârs─âturi, s├ónger─âri vaginale etc. ├Än mod normal, acestea se elimin─â ├«n cursul ciclului menstrual normal, dar orice chist mai mare de 3 cm trebuie s─â fie investigat am─ânun┼úit.

Dismenoreea

Este definit─â ca prezen┼úa crampelor dureroase, intense, ├«n timpul menstrua┼úiei. Acestea pot s─â difere de la o femeia la alta, dar ┼či de la un ciclul menstrual la altul. Poate fi primar─â, atunci c├ónd este asociat─â cu tulbur─ârile de ciclu ovulator, ┼či secundar─â, atunci c├ónd este cauzat─â de endometrioz─â, fibrom uterin. Ameliorarea simptomelor, ├«n cele mai multe dintre cazuri, se face cu ajutorul analgezicelor. Pentru sc─âderea intensit─â┼úii durerilor menstruale se recomand─â aplicarea de c─âldur─â pe abdomen, reducerea activit─â┼úii sexuale, folosirea absorbantelor externe, practicarea exerci┼úiilor fizice u┼čoare.

Endometrioza

Endometrul este mucoasa ce ├«nvele┼čte uterul. Afec┼úiunea const─â ├«n dezvoltarea celulelor endometriale ├«n afara cavit─â┼úii uterine, astfel c─â acestea se pot reg─âsi pe ovare, trompe uterine, intestine, pe suprafa┼úa mucoasei din cavitatea pelvin─â ┼či, ├«n cazuri mult mai rare, chiar pe creier ┼či la pl─âm├óni. Aceste celule nu sunt canceroase. Intensitatea durerilor variaz─â de la o lun─â la alta ┼či se resimte mai acut ├«n locul ├«n care celulele endometriale s-au ├«nmul┼úit. Durerile foarte mari ├«n primele zile de menstrua┼úie, balonarea permanent─â, crampele abdominale, menstrua┼úia prelungit─â, infertilitatea sunt doar c├óteva dintre principalele simptome ale afec┼úiunii. Se depisteaz─â ┼či trateaz─â laparoscopic. Endometrioza prezint─â, ├«ns─â, un risc de recidiv─â at├ót dup─â un tratament medicamentos, c├ót ┼či dup─â cel chirurgical.

2 jpg jpeg

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetric─â-ginecologie

www.vythoulkas.ro

Contact: 021.9607