Cele mai bune sfaturi ca să te fereşti de bolile de sezon

1 2 jpg jpeg

Alungă stresul

Stresul este unul dintre duşmanii cei mai puternici ai sistemului imunitar. Sub influenţa hormonilor de stres, numărul anticorpilor se reduce simţitor. De aceea, exerciţiile de relaxare, plimbările în aer liber, orele de repaus şi activitatea în timpul liber sunt absolut necesare dacă ţii la sănătatea ta.

Dormi suficient

Pentru sistemul imunitar, somnul este vital, ca stimulent şi ca perioadă de regenerare. Aceleaşi substanţe care produc somnul stimulează şi producţia de interleucină, una dintre cele mai puternice arme ale sistemului imunitar. Somnul păstrează sub control greutatea corporală, reglează hormonii, îmbunătăţeşte buna dispoziţie şi claritatea gândirii.

Consumă proteine

Proteinele sunt baza unui corp şi a unui sistem imunitar sănătos. Dietele sărace în proteine au tendinţa să fie bogate în carbohidraţi, ceea ce duce la creşterea nivelului de glucoză din sânge, care oboseşte pancreasul şi sistemul imunitar.

Mănâncă lămâi

Stoarce câteva picături de suc de lămâie în apă, ceai, salată (în loc oţet) sau prăjituri! Aşa vei reuşi să-ţi menţii un PH sănătos în corp. Lămâia e alimentul ideal pentru restabilirea echilibrului acizi-baze din organism. Aciditatea produsă de sucul de lămâie sau oţetul de mere creşte rezistenţa corpului faţa de infecţii, pe când alte medii mai acide favorizează dezvoltarea viruşilor.

Fă mişcare!

Sportul e bun la toate! Înlătură stresul, măreşte circulaţia la nivelul creierului, ajută la producerea endorfinei (substanţă care produce buna dispoziţie) şi, în plus, întăreşte sistemul imunitar. Studiile arată că activitatea sportivă face să crească în mod evident numărul anticorpilor pentru 24 de ore.

Răceală şi gripă

Virusurile supravieţuiesc mai mult timp în condiţii de frig şi de umezeală. Aşa se explică de ce răceala şi gripa sunt mai frecvente iarna.

Un adult poate face până la şase episoade de răceală într-o iarnă, iar un copil, până la opt. Copiii, vârstnicii şi persoanele care au un sistem imunitar slăbit fac cel mai uşor viroze.

Sfat: Nu frecventa locurile aglomerate şi spală-te cât mai des pe mâini, pentru că virusurile se transmit foarte uşor prin strănut sau prin contact direct cu suprafeţe contaminate. Şi nu uita: încă te mai poţi vaccina împotriva gripei sezoniere.

Frigul scade imunitatea

Umezeala şi scăderea temperaturii şi a presiunii atmosferice slăbesc sistemul imunitar. În consecinţă, devenim mai vulnerabili la boli. Dacă vrei să nu ai probleme de sănătate iarna asta, încearcă să-ţi creşti imunitatea mâncând cât mai multe fructe şi legume, pentru că vitaminele şi mineralele au acest efect protector.

Încearcă, de asemenea, să faci zilnic mişcare, pentru că şi ea întăreşte sistemul imunitar. Nu în ultimul rând, dormi opt ore pe noapte, pentru că somnul creşte rezistenţa organismului în faţa bolilor.