Cele mai bune arme împotriva herpesului

1 herpes jpg jpeg

┼×tiai c─â o mare parte dintre noi avem ├«n organism virusul herpetic? ├Än mod normal, acesta st─â lini┼čtit, manifest├óndu-┼či prezen┼úa atunci c├ónd suntem obosi┼úi ┼či stresa┼úi. Practic, tratamentele antiherpetice nu elimin─â virusul din corp, ci reduc durata leziunilor. Ce spune medicul dermatolog!

Herpesul este o boal─â caracterizat─â prin vezicule de mici dimensiuni, transparente,

ÔÇ×├«n bucheteÔÇť , care se rup ┼či se acoper─â cu o crust─â. Sunt grupate de regul─â ├«n zona fe┼úei (├«n jurul nasului ori gurii). Astfel de leziuni sunt cauzate de herpes simplex virus hominis tip 1 ( VH1 ), care se transmite prin saliv─â. Herpesul mai poate ap─ârea ┼či ├«n zona genital─â, vinovat fiind virusul herpetic de tip 2 (VH2), care se transmite prin contact neprotejat ori la na┼čtere, de la mam─â la f─ât. Odat─â contractat, virusul herpetic, indiferent de tip, r─âm├óne ├«n corp. Iar manifest─ârile (leziunile) apar atunci c├ónd avem imunitatea sc─âzut─â, c├ónd suntem surmena┼úi, stresa┼úi ori avem o boal─â cronic─â. A┼čadar, ├«mpotriva virusului herpetic ne lupt─âm pe dou─â planuri:

  • ne ├«nt─ârim imunitatea.
  • apel─âm de ├«ndat─â ce sim┼úim disconfort la unguente sau la capsule care reduc durata leziunilor ┼či senza┼úia de arsur─â.

Cu tratament, leziunile dipar în 1-2 săptămâni

stanga
dreapta
2 oana clatici jpg jpeg

C├ónd leziunile herpetice apar prima dat─â , sim┼úim un disconfort mai mare ┼či a┼čtept─âm mai mult timp p├ón─â la vindecare. La urm─âtoarele recidive (apari┼úii ale veziculelor transparente), disconfortul ┼či timpul de vindecare sunt mai mici. Apari┼úia herpesului este anun┼úat─â cu p├ón─â la dou─â zile ├«nainte: sim┼úi o senza┼úie de arsur─â ┼či m├ónc─ârime, care se intensific─â, p├ón─â la apari┼úia acelor vezicule grupate, care se acoper─â cu o crust─â c├ónd se sparg. Dac─â se ├«ncepe tratamentul de la prima senza┼úie de arsur─â, leziunile dispar dup─â 1-2 s─âpt─âm├óni. ├Än cazul ├«n care se am├ón─â tratamentul sau se aplic─â unguente nepotrivite (cum sunt cele cu cortizon ori alcool), leziunile necesit─â mai mult timp de vindecare.

Aciclocvir, cel mai obi┼čnuit tratament

├Än anul 1980, a fost descoperit cel mai eficient tratament ├«mpotriva herpesului (at├ót genital, c├ót ┼či labial), pentru care inventatorul a luat premiul Nobel. Este vorba despre aciclovir, folosit ┼či ast─âzi sub form─â de unguent ┼či capsule ├«n tratamentul herpesului. Acest tratament stopeaz─â ├«nmul┼úirea virusului ├«n organism, r─ârind ┼či apari┼úia recidivelor. ├Än herpesul genital, se folose┼čte o combina┼úie de capsule ┼či unguent de aciclovir ┼či de Isoprinosine (pentru ├«nt─ârirea imunit─â┼úii). Schema o recomand─â medicul dermato-venerolog. Pentru herpesul de la nivelul buzelor, este eficient aciclovirul sub form─â de unguent, aplicat de la primele senza┼úii de disconfort. Ca s─â func┼úioneze, unguentul trebuie aplicat la fiecare 4 ore (de aproximativ 5 ori pe zi). Se g─âse┼čte ├«n farmacii, cu un pre┼ú mediu de 8 lei (├«n func┼úie de compania produc─âtoare).

Ciocolata hr─âne┼čte virusul, cartofii ├«l inhib─â

┼×tiai c─â leziunile herpetice apar nu doar ├«n perioadele de surmenaj sau ├«n cele de boal─â, ci ┼či dac─â obi┼čnuim s─â consum─âm mult─â ciocolat─â sau maz─âre? Aceste alimente con┼úin arginin─â, o substan┼ú─â care stimuleaz─â virusul. La fel, ┼či m├ónc─ârurile grase (carnea gras─â, untul, sm├ónt├óna) ÔÇŁhr─ânescÔÇŁ virusul, favoriz├ónd recuren┼úele.

├Än contrapartid─â, carnea de pui ┼či cartofii men┼úin virusul ├«n stare latent. Este important ca cei care au avut herpes s─â-┼či m en┼úin─â o imunitate bun─â ┼či s─â consume alimente sau suplimente de vitamina C.

Nu aplica iod sau alcool!

Pentru tratarea leziunilor herpetice nu se recomand─â:

  • cremele cu cortizon. Chiar dac─â par s─â aib─â efect dup─â o prim─â aplicare, astfel de creme vor agrava leziunea herpetic─â.
  • iod, spirt sau alcool.
  • cremele cu antibiotic (dec├ót dac─â leziunea se suprainfecteaz─â ┼či medicul dermatolog ├«┼úi recomand─â). Antibioticul ucide bacteriile, nu virusurile, din categoria c─ârora face parte herpesul.

Dr. Oana Cl─âtici

Medic primar dermato-venerolog

Spitalul Universitar de Urgen┼ú─â Bucure┼čti

2 oana clatici jpg jpeg

Recidivele ├«n herpes sunt favorizate de o sc─âdere tranzitorie a imunit─â┼úii organismului : febr─â, infec┼úii (pulmonare, urinare ), expunere la soare sau solar, stres emo┼úional, indigestie, oboseal─â , unele medicamente ( medicamente steroide pentru astm ), alimenta┼úia, menstrua┼úia, raporturile sexuale, st─âri de imunodepresie (cancer, leucemii, infec┼úie HIV ). Dac─â ave┼úi erup┼úie herpetic─â, evita┼úi contactul direct , nu s─âruta┼úi pe buze ┼či evita┼úi contactul cu pielea. Evita┼úi contactul cu bebelu┼čii ( au rezisten┼ú─â sc─âzut─â). Nu v─â atinge┼úi leziunea, deoarece v─â pute┼úi autoinfecta ├«n alte zone ale corpului ┼či nu ├«nl─âtura┼úi crusta! Sp─âla┼úi frecvent m├óinile cu ap─â ┼či s─âpun! Folosi┼úi doar obiecte de igien─â ┼či vesel─â proprie! Purt─âtorii de lentile de contact trebuie s─â fie foarte aten┼úi ├«n cazul atingerii leziunilor de herpes! Exista riscul de a transmite infec┼úia la ochi (cornee) daca nu respect─â regulile stricte de igien─â.