Ce trebuie s─â ┼čtii despre sindromul premenopauzei

1 2 jpg jpeg

Dar p├ón─â la instalarea menopauzei, fiecare femeie experimenteaz─â sindromul premenstrual, o perioad─â de tranzi┼úie care se instaleaz─â cu 3-5 ani ├«nainte de menopauz─â. Simptomele pot fi foarte diferite de la caz la caz, a┼ča cum ┼či v├órsta la care femeia intr─â ├«n premenopauz─â variz─â.

Unele femei pot sesiza semne de instalare a premenopauzei ├«ncep├ónd cu v├órsta de 40-45 de ani, pe c├ónd unele dintre femei experimenteaz─â acest sindrom ├«nainte de ├«mplinirea v├órstei de 40 de ani. C├ónd ciclul menstrual lipse┼čte cu des─âv├ór┼čire 12 luni consecutive, medicii consider─â c─â pacienta a intrat la menopauz─â.

Printre factorii care predispun la instalarea premenopauzei ┼či ai menopauzei, respectiv, se num─âr─â:

Histerectomia ÔÇô ├«n urma unei interven┼úii ├«n care se extirp─â doar uterul, l─âs├ónd ovarele, nu duce la instalarea menopauzei (cu toate c─â menstrua┼úiile vor lipsi, ovarele produc estrogen). Totu┼či, histerectomia poate induce instalarea menopauzei mai devreme dec├ót media de v├órst─â.

Istoricul din familie ÔÇô de multe ori, v├órsta la care femeia intr─â ├«n menopauz─â tinde s─â fie aceea┼či cu a mamei.

Fumatul ÔÇô cercet─ârile spun c─â femeile fum─âtoare intr─â mai repede la menopauz─â cu 1-2 ani dec├ót femeile nefum─âtoare.

Femeile care nu au n─âscut ÔÇô sunt studii recente care spun c─â femeile care nu au n─âscut prezint─â riscul de a intra mai repede la menopauz─â.

Printre simptomele tipice pe care femeile cu sindromul premenopauzei le experimenteaz─â se num─âr─â:

Bufeuri ┼či tulbur─âri ale somnuluiÔÇô aproximativ 65-75% dintre femei experimenteaz─â bufeurile, transpira┼úiile nocturne, care le afecteaz─â calitatea somnului

Menstrua┼úie neregulat─âÔÇô unele dintre femei se chinuies cu cicluri mai lungi de 28 de zile, mai scurte, abundente sau nu. De asemenea, pot exista perioade de luni ├«ntregi ├«n care menstrua┼úia s─â lipseasc─â cu des─âv├ór┼čire ca apoi s─â revin─â pentru alte c├óteva luni.

Salturi de dispozi┼úieÔÇô depresie, iritabilitate, calm sunt c├óteva dintre st─ârile pe care femeile aflate ├«n premenopauz─â le pot experimenta ├«n decursul unei singure zile.

Pierderea de mas─â osoas─âÔÇô odat─â cu sc─âderea nivelului de estrogen, exist─â riscul apari┼úiei osteoporozei ┼či fracturilor.

Fluctua┼úii ale colesteroluluiÔÇô schimb─ârile hormonale pot duce la cre┼čterea valorilor colesterolului r─âu (LDL) ┼či sc─âderea valorilor colesterolului bun (HDL), am├óndou─â av├ónd ca prim─â reac┼úie cre┼čterea riscului bolilor coronariene.

Kilograme ├«n plusÔÇô nu toate femeile se ├«ngra┼č─â ├«n aceast─â faz─â de premenopauz─â, dar este bine s─â ┼čtie c─â pot lua ├«n greutate p├ón─â la 10 kg, stratul de gr─âsime acumul├óndu-se mai ales ├«n zona bur┼úii.

Disfunc┼úii ale vezicii urinare ┼či vaginuluiÔÇô odat─â cu sc─âderea cantit─â┼úii de estrogen, scade elasticitatea ┼úesutului vaginal, cre┼čte riscul infec┼úiilor vaginale ┼či urinare. Pierderea tonusului ┼úestului vaginal duce la apari┼úia incontinen┼úei urinare.

Sfatul specialistului:

Dr Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

ÔÇŁCum nu exist─â o analiz─â de s├ónge sau de urin─â care s─â certifice dac─â femeia este la stadiul de premenopauz─â sau chiar menopauz─â, sfatul meu este ca fiecare femeie s─â ├«nceap─â s─â-┼či noteze toate manifest─ârile pe care le tr─âie┼čte zi de zi. Chair dac─â menopauza se instaleaz─â ├«ntre 45-51 de ani, organismul intr─â ├«n schimb─âri hormonale cu c├ó┼úiva ani mai ├«nainte de ├«ncheierea menstrua┼úiei. Aceast─â perioad─â se nume┼čte premenopauz─â ┼či ├«ncepe la 40 de ani c├ónd femeile ar trebui s─â mearg─â la dou─â controale ginecologice pe an. Ecografia transvaginal─â, testul Papanicolau ┼či examen de secre┼úii sunt trei dintre analizele pe care orice femeie este bine s─â le fac─â ├«n aceast─â faz─â de premenopauz─â. Fibromul uterin se diagnosticheaz─â frecvent atunci c├ónd femeia a intrat la premenopauz─â. Profilul hormonal se schimb─â foarte mult ┼či este foarte important s─â monitoriz─âm cum deregl─ârile hormonale influen┼úeaz─â sau nu dezvoltarea tumorilor, a┼ča cum este ┼či fibromulÔÇŁ.