Ce trebuie s─â ┼čtii despre sindromul colonului iritabil

1 2 jpg jpeg

Nu sunt cunoscute cauzele bolii

Sindromul colonului iritabil nu este o afec┼úiune ale c─âror cauze sunt cunoscute, de┼či este o problem─â de s─ân─âtate frecvent─â. ├Än ceea ce prive┼čte simptomele, acestea sunt durerea abdominal─â, diareea ┼či/sau constipa┼úia, balonarea ┼či senza┼úia c─â intestinele nu se golesc niciodat─â.

┼×i halena, adic─â respira┼úia ur├ót mirositoare, poate fi semn c─â suferi de sindromul colonului iritabil. ┼×i copiii pot suferi de aceast─â afec┼úiune, de aceea, dac─â prezint─â astfel de simptome trebuie ca p─ârin┼úii s─â mearg─â cu ei la un consult, la medic.

Factori care pot agrava boala

Manifest─ârile acestei afec┼úiuni pot fi agravate de unele alimente (ciocolata, fasolea, varza, conopida, laptele), dar ┼či de lipsa mi┼čc─ârii. ┼×i stresul poate agrava simptomele ┼či poate cre┼čte frecven┼úa crizelor. De asemenea, manifest─ârile bolii se pot acutiza la femei ├«nainte ┼či ├«n timpul menstrua┼úiei, din cauza fluctua┼úiilor hormonale.

Potrivit datelor unui studiu efectuat la Clinica Taleghani, Iran, anxietatea ┼či depresia au leg─âtur─â cu aceast─â afec┼úiune. Aceste dou─â tulbur─âri se reg─âseau la aproximativ jum─âtate dintre persoanele diagnosticate cu sindromul colonului iritabil care au luat parte la cercetare.

Metode de tratament

Cum această tulburare gastrointestinală are simptome variate, nu există teste sau examene specifice de identificare, de aceea medicul pune diagnosticul prin eliminarea altor boli care pot da simptome similare sindromului colonului iritabil, în urma unor investigaţii medicale.

Cum nu există o terapie pentru aceast boală, medicul va recomanda tratament pentru ameliorarea simptomelor, în funcţie de fiecare pacient în parte.

Poate indica antidepresive, laxative, suplimente naturale cu fibre, dar ┼či antidiareice ┼či antispasmodice. Este, de asemenea, nevoie de un regim alimentar personalizat.

Hidratarea este foarte importantă, de aceea trebuie să nu uiţi de cei doi litri de apă pe care trebuie să îi consumi zilnic.