Ce trebuie s─â ┼čtii despre palpita┼úii

2 jpg jpeg

Palpita┼úiile sunt considerate de mul┼úi dintre noi o problem─â grav─â ┼či deseori ne g├óndim c─â avem probleme cu inima. Cu toate c─â, de cele mai multe ori, nu afec┼úiunile cardiace sunt cauza lor (mai ales la adul┼úii s─ân─âto┼či), palpita┼úiile nu trebuie neglijate. Astfel, este nevoie de un consult de specialitate, pentru a exclude orice suspiciune, mai ales dac─â palpita┼úiile se produc cu repeti┼úie. P├ón─â a ajunge la medic, este bine s─â not─âm ora la care palpita┼úiile apar, durata acestora, dac─â b─ât─âile sunt regulate sau nu ┼či c├óte astfel de b─ât─âi anormale apar ├«ntr-un minut, de pild─â.

├Än stare de repaus, ritmul cardiac normal este cuprins ├«ntre 60 ┼či 100 de b─ât─âi pe minut. Palpita┼úiile pot ap─ârea ├«n cadrul unor tulbur─âri precum sc─âderea (bradicardie) ori cre┼čterea (tahicardie) ritmului cardiac sau al b─ât─âilor neregulate ale inimii (aritmie).

De ce apar?

Palpita┼úiile sunt frecvente mai ales la persoanele care au un stil de via┼ú─â alert ┼či stresant, dup─â emo┼úii puternice sau la cei care au atacuri de panic─â, dup─â consumul de alcool, cafea sau dup─â fumat.

Tulbur─ârile de somn, oboseala, menopauza, dezechilibrele de minerale din corp, dar ┼či unele boli (anemia, hipertiroidia) ┼či tratamente (efedrin─â, adrenalin─â, tiroxin─â, miofilin─â) pot sta la baza palpita┼úiilor. ├Äns─â ┼či unele afec┼úiuni cardiace pot modifica frecven┼úa ┼či ritmul b─ât─âilor inimii. Printre acestea se num─âr─â fibrila┼úia atrial─â, tahicardia, insuficien┼úa cardiac─â, cardiopatia ischemic─â, extrasistolele ventriculare sau supraventriculare, boala de nod sinusal.

Trebuie mers de urgen┼ú─â la medic dac─â frecven┼úa cardiac─â este mai mare de 130 de b─ât─âi pe minut, dac─â acestea au o durat─â prea mare sau dac─â apar ├«n timpul unui efort, ├«nso┼úite de febr─â ┼či de suflu rapid. Este foarte important ca p├ón─â la consultul medical pacien┼úii s─â nu ├«┼či administreze din proprie in┼úiativ─â diverse medicamente recunoscute ca fiind utile la pacien┼úii cardiaci.

EKG-ul, prima analiz─â indicat─â

Pentru diagnosticul corect, medicul cardiolog va recomanda unele analize. Electrocardiograma (EKG) presupune înregistrarea activităţii sistemului electric al inimii, iar rezultate concludente se obţin dacă această analiză este efectuată chiar în timpul produceruii palpitaţiilor.

Dac─â acestea apar zilnic, medicul poate recomanda monitorizarea continu─â Holter. Aceasta presupune ca pacientul s─â poarte o caset─â timp de 24, ├«n timpul activit─â┼úilor zilnice, urm├ónd indica┼úiile medicului. Pentru aflarea diagnosticului, mai poate fi nevoie ┼či de test de efort, de analize sangvine, de ecocardiogram─â ┼či de angiografie.

Tratamentul palpita┼úiilor depinde de cauza acestora. Reducerea consumului de excitante (cafea, alcool), eliminarea pe c├ót se poate a stresului, relaxarea ┼či practicarea unei activit─â┼úi fizice u┼čoare pot duce la dispari┼úia palpita┼úiilor. ├Än func┼úie de diagnostic, medicul poate recomanda ┼či tratament medicamentos.