Ce trebuie s─â ┼čtii despre boala fum─âtorului

1 2 jpg jpeg

În termeni medicali, boala fumătorului poartă numele de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Statisticile arată că această afecţiune cauzează, la nivel mondial, moartea a 3 milioane de persoane, estimându-se că va deveni a treia cauză de deces în lume.

├Än ┼úara noastr─â, din cei aproape 1 milion de persoane cu BPOC, aproape 10.000 nu ├«┼či dau seama de severitatea bolii lor, potrivit unui studiu din 2012 realizat la ini┼úiativa Centrului pentru Politici ┼či Servicii de S─ân─âtate.

Bronhopneumopatia obstructiv─â cronic─â produce inflama┼úia bronhiilor (bron┼čit─â cronic─â) ┼či distrugerea ┼úesutului pulmonar (emfizem). Din cauza ├«ngust─ârii c─âilor respiratorii, bolnavul respir─â mai greu, obose┼čte repede ┼či g├óf├óie. Nu ignora tusea Peste 70% din cei cu bronhopneumopatie obstructiv─â cronic─â sunt fum─âtori. Boala apare dup─â 40-45 de ani, dar poate surveni ┼či mai devreme, la 30-35 de ani, ├«n cazul fum─âtorilor ├«nr─âi┼úi. Adesea, diagnosticul se pune t├órziu, din cauz─â c─â fum─âtorii consider─â tusea ca fiind ÔÇ×normal─âÔÇŁ ├«n cazul lor.

Atunci c├ónd tusea este ├«nso┼úit─â de oboseal─â, de expectora┼úie ┼či de senza┼úia de sufocare, este foarte probabil s─â fie vorba de BPOC. Boala poate ap─ârea ┼či din cauza fumatului pasiv, a inhal─ârii unor substan┼úe chimice ┼či a polu─ârii.

Spirometria confirm─â diagnosticul

├Än cazul ├«n care se suspecteaz─â c─â ar fi vorba de BPOC, medicii recomand─â efectuarea spirometriei. Analiza m─âsoar─â capacitatea respiratorie, mai exact, cantitatea de aer inspirat─â ┼či expirat─â, precum ┼či timpul inspira┼úiei ┼či expira┼úiei. Testul este u┼čor ┼či nedureros: pacientul trebuie s─â respire cu putere printr-un tub de cauciuc legat la un aparat numit spirometru. Este indicat─â ┼či radiografia, pentru a se exclude alte boli precum cancerul pulmonar.

Renun┼úarea la fumat este mai mult dec├ót necesar─â ├«n cazul ├«n care o persoan─â este diagnosticat─â cu BPOC. Boala nu poate fi vindecat─â, dat fiind faptul c─â ┼úesutul pulmonar nu se reface. Tratamentul, care depinde de stadiul bolii, ├«mpiedic─â agravarea afec┼úiunii. Ca prim─â linie, sunt recomandate bronhodilatatoarele, iar ├«n forma moderat─â ┼či cea sever─â se asociaz─â ┼či corticoizi inhalatori.

Este foarte important ca pacien┼úii cu BPOC s─â se fereasc─â de infec┼úiile respiratorii, pentru c─â pot ap─ârea complica┼úii care impun spitalizare. Acestor bolnavi le sunt indicate vaccinarea antigripal─â ┼či pe cea antipneumococic─â.

Prof. dr. Florin Mih─âl┼úan, medic primar pneumologie, doctor ├«n ┼čtiin┼úe medicale, Institutul de Pneumoftiziologie ÔÇ×Mariu NastaÔÇŁ, Bucure┼čti

Bronhopneumopatia cronic─â obstructiv─â, cunoscut─â ca emfizem pulmonar sau bron┼čit─â cronic─â, este o boal─â care are ca factori de risc fumatul ├«n peste 70% din cazuri, restul fiind reprezentat de poluarea profesional─â, casnic─â, extradomiciliar─â.

Apare cu tuse matinal─â, g├óf├óial─â la mers ┼či apoi ├«n repaus, astenie, senza┼úie de greutate pe piept. Trebuie ca pacientul s─â fac─â o radiografie ┼či o prob─â de suflat (spirometrie).

Se trateaz─â pe toat─â durata vie┼úii, din momentul diagnosticului, cu spray-uri, care sunt dilatatoare ale bronhiilor, ┼či, ├«n func┼úie de gravitate se adaug─â tratament cu corticoizi inhalatori, orali, oxigenoterapie sau se poate ajunge pe ventilator. Pacientul trebuie s─â ├«ntrerup─â fumatul ┼či trebuie vaccinat antigripal, antipneumococic.