Ce trebuie s─â ┼čtii despre anemie

1 2 jpg jpeg

Alimenta┼úia s─ârac─â ├«n vitamine ┼či pierderea de s├ónge asociat─â unor afec┼úiuni precum cele din sfera digestiv─â (ulcere gastrice, hemoroizi, cancer de colon) sunt cauzele frecvente care duc la instalarea anemiei. Boala se caracterizeaz─â prin sc─âderea num─ârului globulelor ro┼čii sau a cantit─â┼úii de hemoglobin─â. Oboseala accentuat─â, paloarea, senza┼úia general─â de r─âu, sc─âderea poftei de m├óncare, precum ┼či ame┼úelile ┼či st─ârile de le┼čin sunt c├óteva dintre simptomele bolii.

Odat─â ap─ârute, acestea impun necesitatea unui control medical imediat. Anemia duce inclusiv la sc─âderea randamentului intelectual. Exist─â aproximativ 400 de forme de anemii, variind, de la cele u┼čoare, p├ón─â la cele grave, care pot fi fatale. Una dintre cele mai frecvente este anemia cauzat─â de lipsa de fier.

Anemia poate fi depistat─â ├«n urma efectu─ârii unor analize uzuale de s├ónge, hemoleucograma complet─â ┼či sideremia. Pentru rezultate concludente, este important ca probele de s├ónge s─â se recolteze diminea┼úa, pe nem├óncate, ├«n condi┼úiile respect─ârii unui post alimentar nocturn de cel pu┼úin opt ore (fiind permis─â doar apa) ┼či evitarea administr─ârii de suplimente de vitamina C ┼či de fier cu c├óteva zile ├«nainte.

Apare mai frecvent la femei

Cea mai frecvent─â este anemia feripriv─â, survenit─â ca urmare a deficitului de fier din organism. Sunt mai predispuse acestei boli femeile care pierd mult s├ónge din cauza menstrua┼úiilor prea abundente. De asemenea, anemia mai poate ap─ârea ┼či la persoanele care au suferit interven┼úii chirurgicale ce au implicat hemoragii mari. Gravidele ┼či mamele care al─âpteaz─â au nevoie de mai mult fier, fiind necesar─â, ├«n unele cazuri, ┼či administrarea de suplimente de vitamine. Cantitatea de fier recomandat─â ├«n perioada sarcinii ┼či al─âpt─ârii este de 15 mg pe zi.

Ficatul ┼či carnea ro┼čie, surse de fier

G─âlbenu┼čul de ou, ficatul de vi┼úel, carnea, ├«n special cea ro┼čie, precum ┼či fructele ┼či legumele uscate (fasolea, lintea, maz─ârea), verde┼úurile (urzicile, spanacul), hreanul, ardeiul gras, morcovul, caisele, c─âp┼čunele, cire┼čele sunt surse bogate de fier, dar ┼či de alte vitamine, necesare organismului anemiat. Fierul din surs─â animal─â se asimileaz─â mai u┼čor dec├ót cel din surse vegetale, iar vitamina C favorizeaz─â absorb┼úia fierului ┼či contribuie la men┼úinerea echilibrului de hemoglobin─â.

Alimentele bogate ├«n acid folic sunt, de asemenea, recomandate, at├ót ├«n prevenirea, c├ót ┼či ├«n tratarea anemiei. Plantele bogate ├«n clorofil─â (┼čtevie, urzic─â, spanac), precum ┼či drojdia de bere ┼či cerealele sunt surse de acid folic. Persoanelor anemice le este interzis consumul de alcool, ce ├«mpiedic─â absorb┼úia vitaminelor B, cu rol ├«n sinteza hemoglobinei ├«n organism.

Nu lua suplimente de fier la întâmplare!

Nu este recomandată administrarea suplimentelor de fier, pentru că excesul acestui mineral determină producerea radicalilor liberi, ce oxidează ADN-ul celular, favorizând degenerarea celulară. De asemenea, radicalii liberi sunt implicaţi în mecanismul care determină depunerea colesterolului pe pereţii arterelor, ceea ce duce la apariţia bolilor cardiovasculare.