Ce trebuie să ştie orice femeie despre infecţiile vaginale

1 2 jpg jpeg

Simpla utilizare a unei toalete publice, consumul frecvent de alimente care conţin zahăr, stresul, administrarea pe o perioadă îndelungată de antibiotice – toate se numără printre cauzele apariţiei infecţiilor vaginale.

Simptome alarmante

Dacă observi la timp semnele unei infecţii, ai şanse mai mari ca aceasta să nu se agraveze şi să fie tratată mai uşor. Ar trebui să te pună pe gânduri simprome precum:

- mirosul puternic şi înţepător al zonei intime; - mâncărimile sau arsurile vaginale; - dureri resimţite în timpul urinării; - secreţia abundentă de culoare verde, galbenă, roz sau albă, cu sau fără miros.

Adresează-te unui medic ginecolog pentru începerea tratamentului.

Aşa previi o infecţie vaginală!

Infecţiile vaginale pot avea cauze variate, însă pot fi prevenite prin adoptarea unor măsuri simple de igienă personală!

Alege lenjeria intimă de bumbac

Bumbacul protejează zona intimă şi o menţine uscată, absorbind umiditatea, de altfel un mediu propice dezvoltării bacteriilor.

Igiena intimă zilnică e necesară

Este extrem de important ca zona intimă să fie curăţată zilnic cu ajutorul unui săpun cu pH neutru, fără miros, pentru a nu altera flora vaginală.

De asemenea, se recomandă uscarea corectă a zonei intime cu ajutorul unui prosop curat, din bumbac.

Renunţă la hainele strâmte

Blugii sau pantalonii mult prea strâmţi încurajează dezvoltarea bacteriilor şi a ciupercilor, întrucât împiedică aerisirea pielii, favorizând astfel un mediu umed.

Spălături vaginale, mai rar

Duşurile vaginale sunt de evitat, acestea putând agrava de fapt infecţiile prin îndepărtarea bacteriilor benefice de la nivelul mucoasei vaginului.

Ai grijă la dietă

Există o serie de alimente care trebuie evitate pentru prevenirea infecţiilor vaginale. Carbohidraţii simpli, care conţin de cele mai multe ori sirop de porumb, zahărul, fructele uscate sau sucurile de fructe - sunt alimente care dăunează echilibrului bacteriilor din intestine.

Porumbul şi cartofii sunt legume contraindicate, pentru a evita înmulţirea bacteriilor. În schimb, este încurajat consumul de vegetale cu frunze verzi, merele, peştele şi carnea slabă, cât şi consumul de usturoi.