Ce trebuie s─â ┼čtie orice femeie despre infec┼úiile vaginale

1 2 jpg jpeg

Simpla utilizare a unei toalete publice, consumul frecvent de alimente care con┼úin zah─âr, stresul, administrarea pe o perioad─â ├«ndelungat─â de antibiotice ÔÇô toate se num─âr─â printre cauzele apari┼úiei infec┼úiilor vaginale.

Simptome alarmante

Dac─â observi la timp semnele unei infec┼úii, ai ┼čanse mai mari ca aceasta s─â nu se agraveze ┼či s─â fie tratat─â mai u┼čor. Ar trebui s─â te pun─â pe g├ónduri simprome precum:

- mirosul puternic ┼či ├«n┼úep─âtor al zonei intime; - m├ónc─ârimile sau arsurile vaginale; - dureri resim┼úite ├«n timpul urin─ârii; - secre┼úia abundent─â de culoare verde, galben─â, roz sau alb─â, cu sau f─âr─â miros.

Adresează-te unui medic ginecolog pentru începerea tratamentului.

A┼ča previi o infec┼úie vaginal─â!

Infecţiile vaginale pot avea cauze variate, însă pot fi prevenite prin adoptarea unor măsuri simple de igienă personală!

Alege lenjeria intim─â de bumbac

Bumbacul protejeaz─â zona intim─â ┼či o men┼úine uscat─â, absorbind umiditatea, de altfel un mediu propice dezvolt─ârii bacteriilor.

Igiena intim─â zilnic─â e necesar─â

Este extrem de important ca zona intimă să fie curăţată zilnic cu ajutorul unui săpun cu pH neutru, fără miros, pentru a nu altera flora vaginală.

De asemenea, se recomand─â uscarea corect─â a zonei intime cu ajutorul unui prosop curat, din bumbac.

Renunţă la hainele strâmte

Blugii sau pantalonii mult prea str├óm┼úi ├«ncurajeaz─â dezvoltarea bacteriilor ┼či a ciupercilor, ├«ntruc├ót ├«mpiedic─â aerisirea pielii, favoriz├ónd astfel un mediu umed.

Sp─âl─âturi vaginale, mai rar

Du┼čurile vaginale sunt de evitat, acestea put├ónd agrava de fapt infec┼úiile prin ├«ndep─ârtarea bacteriilor benefice de la nivelul mucoasei vaginului.

Ai grij─â la diet─â

Există o serie de alimente care trebuie evitate pentru prevenirea infecţiilor vaginale. Carbohidraţii simpli, care conţin de cele mai multe ori sirop de porumb, zahărul, fructele uscate sau sucurile de fructe - sunt alimente care dăunează echilibrului bacteriilor din intestine.

Porumbul ┼či cartofii sunt legume contraindicate, pentru a evita ├«nmul┼úirea bacteriilor. ├Än schimb, este ├«ncurajat consumul de vegetale cu frunze verzi, merele, pe┼čtele ┼či carnea slab─â, c├ót ┼či consumul de usturoi.