Ce spune aspectul unghiilor despre sănătatea ta

1 2 jpg jpeg

Unghii decolorate

În general, unghiile sănătoase au o culoare rozalie şi puţin alb la baza lor. Dacă observaţi o schimbare în ceea ce priveşte culoarea sau o estompare a acesteia, precum şi apariţia unor dungi în alte culori, toate acestea ar putea fi semnul unei probleme de sănătate:

- nuanţe verzui: semnul unei infecţii bacteriene; - striaţii de culoare roşiatică: posibile înfecţii care afectează valvele inimii; - nuanţe albăstrui sau violacee: niveluri scăzute de oxigen în sânge; - nuanţe pale: deficit de vitamine sau anemie; - pete albe: probleme hepatice.

Unghii grose

Deşi unghiile groase par mai puternice, îngroşarea excesivă a acestora nu este normală. În cazul în care acestea au aspectul unei ,,gheare'' şi sunt greu de tăiat, ele pot indica prezenţa anumitor boli:

- dacă unghiile sunt normale, dar treptat devin grose, acesta poate fi semnul unei probleme pulmonare;

- în cazul în care unghiile sunt grose şi devin dure, acesta este semnul clar al unei infecţii provocate de o ciupercă;

- dacă unghiile sunt groase şi fragile, acest aspect poate fi indiciul unor probleme legate de glanda tiroidă;

- dimensiunea neobişnuită a unghiilor poate indica o problemă a circulaţiei sangvine.

Unghii casante

Desigur, unghiile casante pot fi rezultatul unor obiceiuri nesănătoase, cum ar fi rosul lor, de exemplu. În acelaşi timp, unghiile casante pot indica o deficienţă gravă de acid folic şi de vitamina C. Ele pot indica, de asemenea, malnutriţie sau anemie.

Unghii concave

Unghiile cu aspect curbat pot fi semnul unei anemii sau pot indica probleme ale ficatului (absorbţia excesivă a fierului în corp). De asemenea, unghiile cu acest aspect pot indica prezenţa hipertiroidismului.

Unghii descuamate

Unghiile sunt formate din mai multe straturi de keratină unite între ele, de unde şi aspectul lor lucios la suprafaţă. Descuamarea unghiilor poate fi semnul expunerii organismului într-un mediu prea cald, prea friguros sau prea uscat sau o reacţie la utilizarea produselor chimice precum detergenţii.

Pete albe pe unghii

Petele albe pe suprafaţa unghiilor reprezintă o problemă comună şi pot fi semnul lipsei de zinc din organism sau a anemiei (deficit de fier din sânge).

Unghii cu asperităţi

Dungile în relief apărute pe suprafaţa unghiei pot indica o lipsă de fier sau începutul unei artrite inflamatorii. De asemenea, nu trebuie exclus nici lupusul.