Ce semne anunţă cancerul ovarian

1 2 jpg jpeg

Potrivit cercetătorilor de la Centrul de Oncologie Chase Fox din Philadelphia jumătate din cazurile de cancer ovarian afectează mai ales femeile peste 63 de ani. O dată cu înaintarea vărstei această maladie poate să lovească oricând.

Semnale de avertizare

Pentru a depista la timp orice formă de boală este necesar ca periodic să mergi la medic, mai ales în cazul în care în istoricul familial au existat probleme de acest gen.

Astfel printre cele mai frecvente semnale de avertizare pe care organismul ţi le poate transmite cu privir la cancerul ovarian sunt prezenţa durerilor în partea inferioară a abdomenului, durerile lombare, balonarea sau umflarea abdomenului.

Dac─â observi c─â ai pierdut ├«n greutate f─âr─â s─â ┼čtii de ce sau ob┼úii senza┼úia de sa┼úietate foarte repede ori nu prea mai ai poft─â de m├óncare ┼či pe l├óng─â toate aceste aspecte observi schimb─âri menstruale ┼či modific─âri ale scaunului mai ales costipa┼úie sau dureri la urinare nu mai am├óna vizita la medic.

Viaţa ta este prioritatea numărul unu, iar sănătatea ar trebuie să fie cea mai importantă.

Chiar dac─â aceste simptome ├«nt─âlnte separat au cu totul alt─â cauz─â, trebuie tratate cu seriozitate ┼či ├«n cazul ├«n care persist─â s─â se apeleze la medicul specialist. Din p─âcate cancerul ovarian reprezzint─â aproximativ 3% din toate cazurile de cancer din r├óndul femeilor.

Riscuri ┼či consecin┼úe

Medicii afirmă că sarcina dusă la termen înainte de vărsta de 26 de ani scade riscul de apariţie a acestei maladii, cu cât o femeie are mai multe sarcini cu atât mai mic este riscul de a dezvolta această boală.

Află care sunt bolile ce ameninţă fertilitatea AICI

Pe de alt─â parte ┼či folosirea anticoncep┼úionalelor pe o periaod─â ├«ntre 3-6 luni poate contribui la reducerea riscului de cancer ovarian. ├Än timp ce administrarea lor pe o perioad─â mai mare de timp poate avea exact efectul invers.

Obezitatea ┼či cancerul mamar sunt doi al┼úi factori care pot contribui la dezvoltarea cancerului ovarian, chiar ┼či administrarea de hormoni mai ales estrogen f─âr─â progesteron pe o perioad─â mai mare de 5 ani.

Stabilirea diagnosticului

O dat─â depistate aceste simptome deranjante, ┼či ├«n urma examnin─ârii clinice f─âcute de medicul specialist, mai ales dac─â exist─â o tumor─â ovarian─â, se va face ┼či o ecografie care s─â permit─â identificarea leziunilor sau a chisturilor prezente ├«n ovare.

Biopsia va stabili dac─â tumora este malign─â sau beningn─â ┼či pentru a nu extinde ┼či c─âtre alte zone ale organismului ├«n fucn┼úie de cum evolueaz─â afec┼úiunea se poate recomanda histerectomia total─â sau par┼úial─â.