Ce probleme de sănătate ascund ameţelile

2 2 jpg jpeg

Ameţeala poate fi explicată ca fiind acel episod neplăcut de instabilitate, când simţi cum se rotesc toate obiectele din jurul tău, simţi că te clatini şi uneori chiar cazi.

Însă în realitate, ameţeala este doar un factor vag ce vine la pachet adesea şi cu alte simptome precum greaţa, senzaţia de vomă, o anxietate neexplicată şi leşinul.

Analizând simptomele aferente se poate pune un diagnostic de boală, deşi ameţeala în sine nu reprezintă o afecţiune. Există mai multe tipuri de ameţeli:

Vertijul, o problemă de echilibru

Putem vorbi despre un vertij în momentul în care apare sentimentul de mişcare, mai ales în momentele de repaos. Tot ce este în jurul tău se mişcă, iar acest simptom poate adesea semnala o problemă la nivelul urechii interne, fiind afectat sistemul de echilibru al organismului. Specialiştii afirmă că aproximativ jumătate dintre pacienţii care merg la medicul specialist acuzând senzaţia de ameţeală frecventă se confruntă cu vertij.

De asemenea, dezechilibrul este tot un simptom ce vine la pachet cu senzaţia de ameţeală, în acest caz te poţi confrunta cu senzaţia lipsei de echilibru, fiind posibilă chiar căderea.

Starea de anxietate

Stresul face multe victime, oamenii fiind din ce în ce mai îngrijoraţi, deprimaţi, trişti, experimentând tot mai des senzaţia de claustrofobie. Toate aceste trăiri aduc şi senzaţia de ameţeală, sau este folosită pentru a descrie stările mai sus menţionate.

Trebuie menţionat faptul că ameţelile care apar ocazional pot fi cauzate de oboseală sau de o hidratare necorespunzătoare. Însă în cazul în care aceasta se repetă poate ascunde anumite afecţiuni precum:

Anemie şi migrenă

Carenţele de vitamine din organism sunt adesea semnalate prin diverse simptome, mai ales că ficatul este unul dintre organele vitale ale corpului şi are nevoie de un aport vitaminic corespunzător şi constant.

Astfel, în cazul unei eventuale anemii, corpul transmite prin intermediul unei ameţeli că ai nevoie de ceva pentru ca el să funcţioneze corespunzător. Aşa apare şi senzaţia de oboseală în permanenţă, în special atunci când vorbim despre o carenţă de fier.

Migrena, explicată ca fiind acea durere puternică de cap, poate fi acompaniată atât de senzaţia de ameţeală cât şi de senzaţia de greaţă sau de vomă, ori sensibilitate la lumină. Atât vertijul cât şi cefalee, pot să apară brusc.

Dacă în schimb ameţeala apare într-o formă lentă şi pe parcurs se intensifică şi apare o dată cu ea durerea de cap din ce în ce mai puternică, iar vertijul se poate intensifica în funcţie de poziţia corpului, este posibil să fie prezentă o tumoră la nivelul cerebral.

În cazul tensiunii oscilante te poţi confrunta adesea cu diverse stări printre care şi senzaţia de ameţeală, durerea acută de cap sau neplăcutele ţiuituri în urechi. La orice simptom resimţit nu ezita să mergi la medicul specialist.