Ce pericole se ascund în spatele unei anemii

1 2 jpg jpeg

Tenul palid, prezenţa durerilor de cap, lipsa energiei şi a unui somn calitativ cât şi cantitativ pot fi doar câteva semnale ale prezenţei anemiei.

De regulă, atunci când fierul lipseşte din organism apare şi anemia, însă nu este o regulă acest aspect. Mineralele şi vitaminele joacă un rol important pentru sănătatea ta, astfel că lipsa oricărui element poate da întregul organism peste cap.

În termeni medicali, anemia reprezintă o scădere a concentraţiei de hemoglobină din sânge, proteină complexă care conţine fier şi este componenta principală a globulelor roşii din sânge, hematiile.

Anemia şi temperatura corporală

2 jpg jpeg

Deşi de cele mai multe ori se petrece în lipsa fierului, se poate ca simptomele instalării ei să fie şi prin prezenţa mâinilor şi picioarelor reci şi amorţite, o temperatură scăzută a corpului. În plus, pot fi prezente şi alte simptome precum dificultăţi de respiraţie sau dureri al nivelul pieptului.

O anemie netratată corespunzător poate duce la instalarea anumitor boli:

Află cum te poate ajuta mierea să combaţi artrita AICI

Leucemia, boala celulelor din sânge

Din păcate această boală face parte din grupul afecţiunilor hematologice ce apare în momentul în care leucocitele se înmulţesc într-un mod rapid şi malign.

Celulele din sânge sunt date peste cap, iar activitatea lor este resimţită de către corpul uman precum un atac la sistemul imunitar.

O altă problemă de sănătate ce poate fi depistată din cauza unei anemii este insuficienţa renală cronică, afecţiune caracterizată de diminuarea capacităţii rinichilor de a filtra.

Ciroza hepatică îţi poate pune viaţa în pericol

1 2 jpg jpeg

Fiind stadiul final de evoluţie al hepatitei cronice adică o inflamare a ficatului ce se petrece printr-o evoluţie lentă şi de durată.

Anumite vicii precum consumul excesiv de alcool şi tutun sau de medicamente poate contribui la degradarea ficatului, astfel că acesta nu mai poate funcţiona corespunzător.

La polul opus al anemiilor se află excesul de vitamine prezente în corp. Un surplus de vitamina A în organism poate afecta iremediabil ficatul.

Anemia afectează sistemul imunitar

De exemplu intoleranţa la gluten favorizează apariţia bolii celiace, o afecţiune a sistemului imun în care apar leziuni la nivelul intestinului subţire.

Chiar dacă organismul uman este un mecanism complex, este suficient un mic ingredient să nu fie în parametri optimi pentru a da peste cap totul.

O altă problemă ce se poate petrece în corpul tău pe seama unei anemii este artrita reumatoidă, afecţiune ce se manifestă prin inflamaţia unei articulaţii în urma unei infecţii sau ca răspuns a îmbătrânirii organismului.

Această problemă apare mai ales după vârsta de 40 de ani, în special la femei.