Ce legătură există între colesterol şi menopauză

1 2 jpg jpeg

Din păcate, instalarea menopauzei poate afecta nivelul colesterolului din organismul tău şi asta datorită faptului că estrogenul produs în mod natural de către organismul femeilor în perioada premergătoare menopauzei acum are de suferit.

Dacă te afli la menopauză sau au apărut deja simptomele instalării ei, discută cu medicul de specialitate şi ţine sub control colesterolul atât din alimentaţie cât şi prin tratament.

Ce este menopauza şi cum afectează colesterolul

O dată cu înaintarea în vârstă nivelul hormonilor feminini scade iar organismul nu mai produce ovule. Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de menopauză. Printr-un test de sânge poţi verifica nivelul hormonilor în organism şi în felul acesta vei şti din timp cât de repede te apropii de acest fenomen. Observa cu atenţie toate modificările hormonale ce se petrec în organismul tău şi nu ezita să mergi la medic.

Înainte de a întra la menopauză este posibil să te confrunţi cu luarea rapidă în greutate mai ales la nivelul şoldurilor şi a coapsei sau chiar în zona abdominală. O dată instalată menopauza, ovarele nu mai produc estrogen, nivelul său scade dramatic în organism şi încep să apară schimbările corporale.

Această fluctuaţie de greutate poate declanşa creşterea de colesterol total şi a colesterolului rău denumit LDL. În felul acesta există riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.

Cum îţi poţi menţine starea bună de sănătate

Prevenţia este secretul sănătăţii tale, motiv pentru care este necesar să ai o dietă echilibrată şi să fii pe cât posibil activ. Aceste două aspecte pot face diferenţa între valorile colesterolului din organism.

Este bine să apelezi la alimente responsabile cu scăderea colesterolului rău din organism şi aici amintim avocado.

Greutatea corporală trebuie menţinută fără a apela la diete drastice. Uită de micile plăceri nevinovate precum produsele de patiserie, carnea grasă sau dulciurile în exces, corpul tău are nevoie de nutrimenţi favorabili, vitamine şi minerale din plin şi de o doză sporită de mişcare pentru a pune în funcţiune sistemul circulator.

Una dintre cele mai mari probleme ce poate apărea în această perioadă este osteoporoza, motiv pentru care nu ar trebui să eviţi acum să consumi cât mai multe lactate şi alimente bogate în calciu. Pentru a-ţi menţine oasele sănătoase ai nevoie şi de vitamina D pe care o poţi avea prin expunerea la soare sau printr-un aport de suplimente.

Fructele şi legume nu mai sunt un moft ci o necesitate acum, cel puţin de două ori pe săptămână asigură-te că incluzi în alimentaţia ta o porţie de macrou, somon sau sardine, te vor ajuta să ai grijă atât de activitatea cerebrală cât şi de inima ta.

Un program zilnic bine pus la punct cu 3 mese principale, un program de activitate fizică, o hidratare corespunzătoare şi cele 6-7 ore de somn pe noapte vor face diferenţa în ceea ce priveşte atât nivelul de colesterol cât şi sănătatea ta.

Menopauza nu este o boală, este o evoluţie firească a organismului uman şi trebuie acceptată ca atare şi acordată o atenţie sporită nevoilor corpului tău.