Ce este sindromul picioarelor neliniştite

2 jpg jpeg

Studiile făcute asupra sindromului picioarelor neliniştite (SPN) arată că aproximativ 10% dintre oameni ajung să sufere de acest sindrom, în cea mai mare parte afectate fiind femeile.

Deoarece majoritatea persoanelor care observă aceste două simptome şi le ignoră, diagnosticul acestei boli este destul de dificil de făcut.

Dorinţa tot mai mare de a mişca picioarele

Acest simptom este unul dintre cele mai importante, şi deşi de cele mai multe ori este asociat cu depresia sau cu starea de anxietatea, ţine cont de faptul că dacă mişcatul picioarelor este singura modalitate de a te linişti este posibil să te confrunţi cu sindromul picioarelor neliniştite.

Acest simptom îţi poate afecta şi calitatea somnului fiind posibil chiar să te confrunţi cu episoade de insomnie. În acest caz nu ezita să mergi la medic.

Stare de spirit schimbătoare

Tocmai din cauza dorinţei de a mişca tot mai mult picioarele, este posibil ca starea ta de spirit să fie schimbătoare şi mai tot timpul să ai parte de un disconfort greu de stăpânit. Acest efect poate să îţi afecteze sănătatea mintală mai ales că episoadele de iritabilitate pot deveni tot mai greu de stăpânit.

În plus, simptomele menţionat mai sus vin la pachet cu o oboseală accentuată dimineaţa, iar dacă e parcursul nopţii nu reuşeşti să dormi mai mult de 3-4 ore, nu ezita să apelezi la medicul specialist înainte de a fi prea târziu.

Află cum poţi scăpa de depresia post-vacanţă AICI

Efectele asupra vieţii de cuplu

Acele mici furnicături de la nivelul picioarelor care parcă nu îţi mai dau pace nici ziua nici noaptea şi disconfortul creat pot fi din cauza unui deficit mare al vitaminei B12 în organismul tău.

În plus, dacă ai început să te plimbi noaptea prin casă doar ca să simţ că îţi oboseşti suficient picioarele pentru a dormi, ţine cont de faptul că acest sindrom al picioarelor neliniştite se poate reflecta şi asupra relaţiei cu partenerul tău. Agitaţia nocturnă pentru că nu îţi găseşti starea sau poziţia în care să te odihneşti îl pot trezi şi pe el.

Lipsa somnului poate conduce la pierderea puterii de concentrare, la o oboseală accentuată în ziua următoare, la stări de nervozitate ce se pot finaliza cu adevărate certuri în cuplu.

Ignorarea acestor simptome pot duce la boli de ordin neurologic, fizic dar şi psihic.

Alege să faci mişcare controlat

După program dacă simţi că nu ai stare alege să mergi pe jos până acasă sau să mergi o oră la sală la un antrenament cardio.

Nu uita nici de şedinţele de masaj şi de alimentaţia corespunzătoare şi nu în ultimul rând în cazul în acre observi stări de nervozitate fără un motiv serioas aparent nu ezita să mergi la un consult de specialitate.