Ce este paralizia Bell ┼či cum se manifest─â

1 2 jpg jpeg

Sl─âbirea mu┼čchilor de la nivelul unei hemife┼úe, cunoscut─â ┼či sub denumirea de paralizia lui Bell, afecteaz─â nervul facial care inerveaz─â musculatura de pe o parte a fe┼úei, l─âs├ónd un aspect flasc.

Aceast─â afec┼úiune poate leza ┼či sistemul lacrimal ┼či cel salivar, debuteaz─â brusc ┼či exist─â cazuri ├«n care se amelioreaz─â de la sine.

Paralizia lui Bell ┼či cauzele ei

Trebuie men┼úionat faptul c─â doctorii afirm─â c─â aceast─â afec┼úiune nu este rezultatul unui accident vascular cerebral, cauza apari┼úiei fiind necunoscut─â, de┼či se crede c─â este o consecin┼ú─â a statului ├«n curent.

Unii speciali┼čti afirm─â c─â ar putea fi o consecin┼ú─â a prezen┼úei virusului herpetic care produce herpesul labial recurent.

De┼či exist─â multe afec┼úiuni care pot s─â fie responsabile de paralizia mu┼čchilor faciali, atunci c├ónd apare sl─âbirea muscular─â la nivelul fe┼úei f─âr─â a fi prezent un alt virus sau proces inflamator, afec┼úiunea poart─â denumirea de paralizia lui Bell.

Care sunt simptomele

Cel mai bun indicator al prezen┼úei acestei afec┼úiuni este sl─âbirea sau paralizia mu┼čchilor faciali. O parte devine plat─â, inexpresiv─â. Pe de alt─â parte se mai poate remarca o senza┼úie de usc─âciune a ochiului de pe partea afectat─â, fiind foarte greu clpitul, o activitate involuntar─â ┼či simpl─â.

De asemenea poate cre┼čte secre┼úia lacrimal─â la nivelul ochiului afectat, o durere ├«n spatele urechii de pe partea afectat─â care apare dup─â o zi sau maxim dou─â de la instalarea acestei afec┼úiuni, cre┼čterea sensibilit─â┼úii la perceperea sunetelor sau senza┼úia de uscat resim┼úit─â la nivel bucal cu dificultate de ├«nghi┼úire ori sc─âderea sensibilit─â┼úii gustative.

Află cum poţi să combaţi paralizia în somn AICI

Care este evoluţia afecţiunii

În primele zile după ce s-a instalat această afecţiune, evoluţia sa este agravantă, urmată ulterior de o vindecare treptată într-un interval de maxim două luni.

Este diagnosticat─â ├«n urma unui examen clinic ┼či neurologic care verific─â starea nervului facial put├ónd elimina alte cauze ale altor afec┼úiuni.

Cu cât este detectată mai precoce cu atât mai eficient va fi tratamentul pentru a preveni instalarea unor leziuni nervoase permanente.

Din fericire 2 din 3 persoane cu paralizia lui Bell se refac complet mai ales dacă simptomatologia începe să se remedieze de la sine în primele 3 săptămâni.

Chiar ┼či a┼ča exist─â riscul de a r─âm├óne cu sechele permanente sau instalarea anumitor dischinezii precum contrac┼úiile involuntare ale ochilor, buzelor sau ale fe┼úei.

Măsuri de protecţie

Po┼úi s─â ├«┼úi ├«nchizi ┼či deschizi ochii cu ajutorul degetelor, s─â folose┼čti pic─âturi d eochi pe parcursul zilei pentru a men┼úine corneea umed─â sau s─â por┼úi un bandaj pe ochi pe parcursul nop┼úii.

De asemenea este bine s─â por┼úi ochelari de soare ziua, de vedere ┼či de protec┼úie mai ales dac─â trebuie s─â stai foarte mult ├«n fa┼úa calculatorului.

În cazul în care te confrunţi cu paralizie facială permanentă se poate interveni chirurgical sau cu tratamente de fizioterapie.