Ce este menopauza prematur─â

1 2 jpg jpeg

Potrivit statisticilor, 1 din 1.000 de femei care nu au ├«mplinit 30 de ani ┼či 1 din 100 de femei cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 30 ┼či 39 de ani sufer─â de menopauza prematur─â.

Cum recuno┼čti menopauza prematur─â

Simptomele sunt acelea┼či ca ┼či ├«n cazul menopauzei care se instaleaz─â normal: transpira┼úii nocturne, bufeuri, lipsa menstrelor sau menstrua┼úii neregulate.

Unele femei se mai pot confrunta cu usc─âciune vaginal─â, insomnii, sc─âderea libidoului, dar ┼či cu st─âri de iritabilitate. Din cauza schimb─ârilor hormonale care au loc ├«n organism, femeile afectate pot trece foarte u┼čor de la o stare de spirit la alta.

La ce sunt predispuse femeile care se confrunt─â cu menopauz─â prematur─â

Femeile cu un nivel sc─âzut de estrogen ├«n organism sunt mai predispuse bolilor de inim─â, dar ┼či la apari┼úia unui accident vascular cerebral. Totodat─â, prezint─â un risc crescut de a face osteoporoz─â, din cauza sc─âderii densit─â┼úii osoase.

Lipsa estrogenului mai poate cauza maladia Parkinson, maladia Alzheimer, c├ót ┼či depresie. De asemenea, potrivit unei cercet─âri a oamenilor de ┼čtiin┼ú─â de la Universitatea din Columbia, SUA, se pare c─â aceste femei au predispozi┼úie ┼či c─âtre cancer de colon.

Terapia hormonală, o soluţie

├Än cazul menopauzei precoce, femeile pot apela la terapia cu hormoni, ├«n urma unui consult ginecologic. De asemenea, mai pot fi prescrise geluri ┼či lubrifian┼úi, ├«n cazul ├«n care femeile se confrunt─â cu usc─âciune vaginal─â.