Ce este accidentul vascular cerebral ┼či cum ├«l recuno┼čti

1 2 jpg jpeg

Accidentul vascular cerebral se produce ├«n urma ├«ntreruperii fluxului circulator de la nivelul creierului. C├óteva minute de privare de oxigen la nivel cerebral duc la deteriorarea celulelor nervoase, lucru ce poate avea consecin┼úe precum paralizia total─â sau par┼úial─â, pierderea capacit─â┼úii de a vorbi ┼či dificult─â┼úi ├«n ceea ce prive┼čte efectuarea treburilor zilnice.

Exist─â dou─â tipuri de accident vascular: ischemic ┼či hemoragic:

Accidentul vascular ischemic se produce când un vas de sânge este este astupat de un obstacol pe traiectul lui sau printr-un cheag de sânge plecat de la trombii organizaţi în inimă sau pe vasele de sânge. Este cea mai frecventă formă de AVC (80%).

2 jpg jpeg

Accidentul vascular hemoragic are loc ├«n urma ruperii unui vas de s├ónge, care poate fi malformat congenital (anevrisme, angioame) sau dob├óndit (prin traumatisme sau tumori). Hemoragia se poate produce ├«n interiorul sau ├«n afara creierului ┼či poate necesita o interven┼úie neurochirurgical─â.

2 jpg jpeg

ÔÇ×├Än cazul producerii unui accident vascular cerebral, simptomatologia se poate instala mai lent (├«n caz de accident vascular cerebral ischemic) sau brutal (├«n cel hemoragic). Cel mai adesea, simptomul dominant este durerea de cap (cefalea), uneori atroce, dar ┼či apari┼úia unor st─âri de confuzie, ame┼úeli, fatigabilitate, tulbur─âri de mers, de vorbire, grea┼ú─â, v─ârs─âturi, febr─â. Uneori, debuteaz─â direct cu convulsii sau com─âÔÇŁ, afirm─â dr. George Popescu ÔÇô Tismana, medic primar neurolog.

INFO: 20 ÔÇô 25% dintre supravie┼úuitorii la 5 ani dup─â un AVC dezvolt─â o form─â de demen┼ú─â.

Mai po┼úi citi ┼či:

- 10 porunci pentru a preveni un AVC

- AVC: Simptome care ar trebui s─â ne alerteze

Dr. George Popescu ÔÇô Tismana, medic primar neurolog Centrul Medical Mediclass, Bucure┼čti ├Än prezen┼úa unui pacient care se presupune c─â a avut sau are un accident vascular cerebral, este necesar─â o anamnez─â precoce, un examen neurologic am─ânun┼úit, electrocardiogram─â, punc┼úie lombar─â sau o tomografie computerizat─â, eventual repetat─â la 24 ore ├«n cazul suspiciunii de AVC ischemic.

Acestea vor fi ├«ntotdeauna ├«nso┼úite de efectuarea analizelor de laborator (glicemie, hemogram─â, colesterol, creatinin─â, examen sumar urin─â etc). ├Än situa┼úa ├«n care examinarea pacientului depisteaz─â existen┼úa unor tulbur─âri de ritm cardiac, se va repeta electrocardiograma ┼či se va completa cu consultul cardiologic.

Ulterior, se poate investiga prin rezonan┼ú─â magnetic─â nuclear─â sau arteriografie pentru depistarea unei malforma┼úii sau obstruc┼úii vasculare, eventuale tumori etc. Pentru a diferen┼úia simptomatologia neurologic─â de o criz─â epileptic─â se poate efectua ┼či o electroencefalogram─â. Accidentul vascular cerebral recent instalat sau diagnosticat, de orice natur─â, trebuie imediat spitalizat.

... ai avut deja un accident vascular cerebral sau un accident ischemic tranzitor (AIT). Acesta din urm─â apare c├ónd fluxul de s├ónge c─âtre o parte a creierului este blocat sau redus ┼či se manifest─â prin simptome precum ame┼úelile sau furnic─âturile. Aproape o treime dintre cei care fac un AIT vor suferi un atac cerebral ├«n urm─âtorul an.

... suferi de unele tulburări cardiace (aritmie, anomalie a unei valve cardiace, insuficienţă cardiacă) sau ai avut recent un infarct. O tulburare de ritm cardiac periculoasă este fibrilaţia auriculară, pentru că duce la formarea cheagurilor de sânge.

... suferi de diabet zaharat. Aceast─â afec┼úiune favorizeaz─â ateroscleroza (depunere pe artere a pl─âcilor de aterom, care con┼úin colesterol ┼či alte substan┼úe precum calciul), care duce la ├«ngustarea arterelor, la ├«ngreunarea sau chiar la oprirea fluxului sangvin.

... ai frecvent migrene.

... vreunul dintre părinţi a avut un AVC.

... suferi de apnee ├«n somn (manifestat─â prin sfor─âit puternic, cu oprirea brusc─â a respira┼úiei, timp de c├óteva secunde). Aceasta duce la cre┼čterea presiunii sangvine, contribuind la formarea cheagurilor.

... suferi de poliglobulie (manifestat─â prin cre┼čterea anormal─â a valorii globulelor ro┼čii).