Ce complicaţii pot da gripa sau răceala

1 2 jpg jpeg

În mod normal, o banală răceală nu necesită un control medical. Nasul înfundat, durerea de gât şi starea de slăbiciune generală dispar după câteva zile cu medicaţia specifică şi multe ceaiuri.

Cu toate acestea, important de ştiut este că la unele categorii de persoane, cum sunt vârstnicii, copiii şi bolnavii cu afecţiuni cronice (diabet, cardiovasculare, pulmonare), simptomele răcelii şi ale gripei se pot agrava mai uşor, de unde şi riscul de apariţie a altor probleme de sănătate.

Tusea care persistă, semnal al pneumoniei

Una dintre complicaţiile care pot apărea atunci când tratezi superficial simptomele răcelii este pneumonia (infecţie la nivelul plămânilor cauzată de obicei de bacterii, virusuri sau micoplasme).

Dacă celelalte simptome ale răcelii dipar, dar încă mai tuseşti şi ai junghiuri în zona coastelor, atunci trebuie să ştii că e posibil să suferi de pneumonie. Important este ca medicul să confirme diagnosticul şi să-ţi prescrie tratamentul corespunzător, mai ales că la unele cazuri de pneumonie este nevoie chiar şi de spitalizare.

Netratată corespunzător, pneumonia poate duce la apariţia unor complicaţii, cum este insuficienţa respiratorie sau abcesul pulmonar (afectarea ţesutului de la nivelul plămânilor).

Citeşte şi:

- Gripă sau răceală?

- Cum deosebim răceala de viroză sau de gripă?

- Să-mi fac vaccinul antigripal?

Infecţii ale urechii, des întâlnite la copii

Mai ales în rândul sugarilor şi a copiilor (2-3 ani), răceala poate fi urmată şi de o infecţie a urechii. Care este legătura între răceală şi ureche? Explicaţia este simplă: trompa lui Eustachio (canalul situat între urechea internă şi partea din spate a nasului) este cea care drenează secreţiile dintre ureche spre gât.

Atunci când nasul este înfundat, trompa nu mai poate face faţă secreţiilor, de aceea ele rămân la nivelul timpanului, se infectează, fapt ce duce la apariţia otitei. Printre simptomele acesteia se numără febra, durerea de la nivelul urechii, dar şi senzaţia de înfundare.

Dureri de cap puternice? E posibil să ai sinuzită

O altă complicaţie a răcelii des întâlnită este sinuzita. Aceasta apare atunci când mucozităţile sunt produse în cantitate mare şi nu sunt eliminate (expectorate) din organism, iar membrana care căptuşeşte interiorul sinusurilor se inflamează.

Îţi poţi da seama că răceala s-a tranformat în sinuzită dacă nasul înfundat, durerile de cap, tusea şi secreţiile nazale persistă şi chiar sunt mai puternice şi după o săptămână de medicaţie. Important de ştiut este că sinuzita netratată se cronicizează, ceea ce poate duce la apariţia repetată a bolii, dar poate afecta şi mirosul. Ce probleme mai pot apărea în urma răcelii:

- bronşita (inflamarea căilor respiratorii) – tusea este însoţită de mucozităţi;

- crizele astmatice – simptomele astmului sunt dublate de cele ale răcelii, ceea ce duce la apariţia dificultăţilor respiratorii, a puseelor de tuse;

- simptomele bolilor cronice se agravează – la persoanele cu afecţiuni de acest gen răceala slăbeşte imunitatea şi problema de sănătate se acutizează.

Dr. Călin Ciubotaru, medic primar medicină de familie, Bucureşti

Gripa sau răcelile aparent banale pot evolua uneori către infecţii severe: otite, sinuzite, bronşite, pneumonii, meningite şi chiar encefalite. Printre semnele de alarmă, se numără: tusea, febra, starea generală alterată, cefaleea (durerile de cap). Tratamentul va fi individualizat de către medic în fiecare caz în parte.

Spre deosebire de alte persoane, bolnavii cronic care suferă de infecţii respiratorii pot avea parte de complicaţii sau decompensări (agravări) ale bolii de bază. Totodată, cele cu imunitatea scăzută (vârstnici, gravide, copii mici, prematuri) dezvoltă adesea forme severe de boală, cu complicaţii frecvente.