Ce complicaţii pot da gripa sau răceala

1 2 jpg jpeg

├Än mod normal, o banal─â r─âceal─â nu necesit─â un control medical. Nasul ├«nfundat, durerea de g├ót ┼či starea de sl─âbiciune general─â dispar dup─â c├óteva zile cu medica┼úia specific─â ┼či multe ceaiuri.

Cu toate acestea, important de ┼čtiut este c─â la unele categorii de persoane, cum sunt v├órstnicii, copiii ┼či bolnavii cu afec┼úiuni cronice (diabet, cardiovasculare, pulmonare), simptomele r─âcelii ┼či ale gripei se pot agrava mai u┼čor, de unde ┼či riscul de apari┼úie a altor probleme de s─ân─âtate.

Tusea care persist─â, semnal al pneumoniei

Una dintre complicaţiile care pot apărea atunci când tratezi superficial simptomele răcelii este pneumonia (infecţie la nivelul plămânilor cauzată de obicei de bacterii, virusuri sau micoplasme).

Dac─â celelalte simptome ale r─âcelii dipar, dar ├«nc─â mai tuse┼čti ┼či ai junghiuri ├«n zona coastelor, atunci trebuie s─â ┼čtii c─â e posibil s─â suferi de pneumonie. Important este ca medicul s─â confirme diagnosticul ┼či s─â-┼úi prescrie tratamentul corespunz─âtor, mai ales c─â la unele cazuri de pneumonie este nevoie chiar ┼či de spitalizare.

Netratată corespunzător, pneumonia poate duce la apariţia unor complicaţii, cum este insuficienţa respiratorie sau abcesul pulmonar (afectarea ţesutului de la nivelul plămânilor).

Cite┼čte ┼či:

- Grip─â sau r─âceal─â?

- Cum deosebim r─âceala de viroz─â sau de grip─â?

- S─â-mi fac vaccinul antigripal?

Infecţii ale urechii, des întâlnite la copii

Mai ales ├«n r├óndul sugarilor ┼či a copiilor (2-3 ani), r─âceala poate fi urmat─â ┼či de o infec┼úie a urechii. Care este leg─âtura ├«ntre r─âceal─â ┼či ureche? Explica┼úia este simpl─â: trompa lui Eustachio (canalul situat ├«ntre urechea intern─â ┼či partea din spate a nasului) este cea care dreneaz─â secre┼úiile dintre ureche spre g├ót.

Atunci c├ónd nasul este ├«nfundat, trompa nu mai poate face fa┼ú─â secre┼úiilor, de aceea ele r─âm├ón la nivelul timpanului, se infecteaz─â, fapt ce duce la apari┼úia otitei. Printre simptomele acesteia se num─âr─â febra, durerea de la nivelul urechii, dar ┼či senza┼úia de ├«nfundare.

Dureri de cap puternice? E posibil s─â ai sinuzit─â

O alt─â complica┼úie a r─âcelii des ├«nt├ólnit─â este sinuzita. Aceasta apare atunci c├ónd mucozit─â┼úile sunt produse ├«n cantitate mare ┼či nu sunt eliminate (expectorate) din organism, iar membrana care c─âptu┼če┼čte interiorul sinusurilor se inflameaz─â.

├Ä┼úi po┼úi da seama c─â r─âceala s-a tranformat ├«n sinuzit─â dac─â nasul ├«nfundat, durerile de cap, tusea ┼či secre┼úiile nazale persist─â ┼či chiar sunt mai puternice ┼či dup─â o s─âpt─âm├ón─â de medica┼úie. Important de ┼čtiut este c─â sinuzita netratat─â se cronicizeaz─â, ceea ce poate duce la apari┼úia repetat─â a bolii, dar poate afecta ┼či mirosul. Ce probleme mai pot ap─ârea ├«n urma r─âcelii:

- bron┼čita (inflamarea c─âilor respiratorii) ÔÇô tusea este ├«nso┼úit─â de mucozit─â┼úi;

- crizele astmatice ÔÇô simptomele astmului sunt dublate de cele ale r─âcelii, ceea ce duce la apari┼úia dificult─â┼úilor respiratorii, a puseelor de tuse;

- simptomele bolilor cronice se agraveaz─â ÔÇô la persoanele cu afec┼úiuni de acest gen r─âceala sl─âbe┼čte imunitatea ┼či problema de s─ân─âtate se acutizeaz─â.

Dr. C─âlin Ciubotaru, medic primar medicin─â de familie, Bucure┼čti

Gripa sau r─âcelile aparent banale pot evolua uneori c─âtre infec┼úii severe: otite, sinuzite, bron┼čite, pneumonii, meningite ┼či chiar encefalite. Printre semnele de alarm─â, se num─âr─â: tusea, febra, starea general─â alterat─â, cefaleea (durerile de cap). Tratamentul va fi individualizat de c─âtre medic ├«n fiecare caz ├«n parte.

Spre deosebire de alte persoane, bolnavii cronic care suferă de infecţii respiratorii pot avea parte de complicaţii sau decompensări (agravări) ale bolii de bază. Totodată, cele cu imunitatea scăzută (vârstnici, gravide, copii mici, prematuri) dezvoltă adesea forme severe de boală, cu complicaţii frecvente.