Ce complicaţii pot avea virozele netratate

1 2 jpg jpeg

ÔÇ×Am r─âcit, dar o s─â-mi treac─â", spunem de multe ori, c├ónd prietenii sau colegii de serviciu se ├«ngrijoreaz─â c─â nu mai prididim cu suflatul nasului ┼či tu┼čim necontenit. Dar medicii atrag aten┼úia c─â o congestie nazal─â, durerea ├«n g├ót ┼či febra u┼čoar─â nu trebuie tratate cu indiferen┼ú─â. Dac─â nu ├«i oferi organismului timp suficient pentru a se vindeca, ri┼čti o r─âceal─â prelungit─â, care poate avea consecin┼úe grave. S─â lu─âm viroza ├«n serios! Ocupa┼úi cu treburile de zi cu zi, putem s─â subestim─âm riscurile unei viroze netratate. Potrivit statisticilor, un adult se confrunt─â, ├«n medie, cu p├ón─â la 3 r─âceli pe an, iar copiii pre┼čcolari sunt afecta┼úi de 2 ori mai des. De multe ori, ├«n loc s─â mergem la medic, consider─âm c─â e suficient s─â ├«nghi┼úim c├óteva imunostimulatoare sau medicamente care se dau f─âr─â re┼úet─â. Ca urmare, simptomele pot s─â se atenueze sau s─â dispar─â, iar noi ne sim┼úim mai bine ┼či nu mai consider─âm c─â e cazul s─â ne menaj─âm sau s─â ne odihnim. Dar virusurile r─âcelii ┼či gripei pot duce la complica┼úii, ca inflamarea ochilor, a sinusurilor, a urechii mijlocii ┼či a amigdalelor. Iar uneori afecteaz─â ┼či alte zone ale corpului, ├«n afar─â de nas, g├ót ┼či urechi. Inima, pl─âm├ónii ┼či rinichii sufer─â O boal─â viral─â nevindecat─â poate ataca, ├«n timp, rinichii ┼či inima. Exist─â chiar riscul apari┼úiei unei boli cardiace grave - iar acest lucru se ├«nt├ómpl─â mai des dec├ót credem. Pericolul e cu at├ót mai mare cu c├ót o inflama┼úie a mu┼čchiului inimii nu prezint─â, la ├«nceput, simptome evidente, astfel ├«nc├ót poate s─â treac─â neobservat─â. Dar, ├«n lipsa unui tratament adecvat, poate fi chiar fatal─â. S-a constatat c─â gripa ┼či r─âspunsul inflamator la virusul gripal care o cauzeaz─â m─âresc riscul producerii unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral (AVC).

Dac─â dup─â o r─âceal─â r─âm├óne o tuse persistent─â, chinuitoare, exist─â riscul ca viroza s─â se fi transformat ├«n pneumonie. De asemenea, mucusul blocat ├«n sinusuri ├«n timpul unei r─âceli constituie un teren fertil pentru virusuri ┼či bacterii, care le pot inflama. Iar ├«n cazurile mai grave, pot migra spre creier, unde declan┼čeaz─â o inflama┼úie care ne pune via┼úa ├«n pericol.

Dacă simptomele nu dispar după o săptămână sau se agravează, dacă te simţi fără vlagă sau viroza provoacă dificultăţi de respiraţie, e cazul să iei măsuri. Iată câteva semnale de alarmă, a căror apariţie necesită un consult medical:

- somnolenţă sau o stare de oboseală persistentă;

- pierderea în greutate;

- dureri toracice ┼či dificult─â┼úi de respira┼úie sau o respira┼úie ┼čuier─âtoare;

- dureri de cap puternice ┼či o senza┼úie de rigiditate a g├ótului;

- r─âgu┼čeal─â prelungit─â, care persist─â mai mult de 2 s─âpt─âm├óni;

- durere sau presiune în zona nasului, a ochilor sau a frunţii, care nu trece după 2 săptămâni;

- dureri ├«n g├ót care se agraveaz─â, ├«nso┼úite de febr─â, ganglioni limfatici umfla┼úi ├«n zona g├ótului ┼či dificult─â┼úi de ├«nghi┼úire;

- tuse deranjantă, cu o secreţie verzuie, eventual însoţită de febră;

- o senzaţie de rău instalată brusc, cu tuse persistentă, dificultăţi de respiraţie, febră, transpiraţie sau frisoane, dureri în piept sau dureri musculare;

- sc─âderea sim┼úului gustului ┼či/sau a mirosului.

Plantele, preparatele homeopate ┼či cele gemoterapice cresc imunitatea nespecific─â a organismului, mai exact capacitatea lui de ap─ârare ├«n lupta cu diferi┼úi microbi. Exist─â nenum─ârate studii clinice care arat─â c─â aceste terapii naturale imunostimulatoare ┼či imunomodulatoare scurteaz─â durata unei infec┼úii respiratorii, diminueaz─â simptomatologia ┼či previn instalarea complica┼úiilor.

├Än aceast─â categorie intr─â echinacea, astragalus, ginseng, uleiul de chimen negru, m─âce┼če, produsele apicole (miere, propolis, l─âpti┼čor de matc─â, polen, p─âstur─â). Dar preparatele pentru imunizare nu trebuie administrate la ├«nt├ómplare, tratamentul trebuie strict individualizat ┼či supravegheat de un medic fitoterapeut. Nu lua┼úi tratamente pentru imunizare la sfatul v├ónz─âtorilor de produse naturiste sau a ÔÇ×cunosc─âtorilorÔÇŁ de pe net. S─â nu uit─âm c─â plantele au efecte terapeutice, dar ┼či reac┼úii adverse ┼či contraindica┼úii.