Ce boli se pot ascunde în spatele retenţiei de apă

1 2 jpg jpeg

Hipotiroidismul

Corpul tău poate să reţină apă dacă suferi de hipotiroidism, afecţiune a glandei tiroide, care se manifestă prin secreţia insuficientă de hormoni. Persoanele în cauză se mai pot confrunta cu oboseală, acumularea de kilograme în exces, sensibilitate la frig, sensibilitate a pielii.

De asemenea, această problemă poate să apară şi din cauza unor medicamente, precum anticoncepţionalele, corticosteroizii, antidepresivele şi anumite pastile folosite în tratarea hipertensiunii arteriale. În acest caz, trebuie să îţi anunţi medicul, care va decide ce este de făcut.

Bolile de ficat

Şi când se îmbolnăveşte ficatul, în special în cazul cirozei, apare retenţia de apă în corp. Ciroza este o afecţiune cronică a ficatului manifestată prin icter şi oboseală accentuată.

Alte afecţiuni care pot favoriza retenţia de apă sunt hipertensiunea arterială, insuficienţa venoasă cronică, dar şi unele afecţiuni renale. În aceste cazuri, trebuie să urmezi tratamentul prescris de medic, pentru a scădea disconfortul.

Alimentaţia poate fi şi ea de vină

Dacă ai deficienţă gravă de proteine te poţi confrunta cu retenţia de apă, fiindcă apa din sânge va fi atrasă în ţesuturi. În acest caz, ai grijă să ai o alimentaţie din care să nu-ţi lipsească proteinele.

Inlude în alimentaţie carne slabă, peşte, dar şi soia, ciuperci, linte. Este important să reduci consumul de cafea, cât şi de ceaiuri diuretice.

Şi menopauza poate cauza retenţie de apă

În perioada menopauzei, multe femei se îngraşă din cauză că ţesuturile încep să reţină apă, pe fondul unor dereglări hormonale (nivelul de progesteron scade). Ai grijă să adopţi un stil de viaţă sănătos. Şi gravidele se pot confrunta cu această problemă, din cauza schimbărilor hormonale care au loc în corp în timpul sarcinii.

Retenţia de apă poate fi şi urmarea unui stil de viaţă sedentar, de aceea este important să faci cel puţin 30 de minute de mişcare, în fiecare zi.

Pentru a opri retenţia de apă este important să reduci consumul de sare şi să faci sport cu regularitate.