Ce boli pot ascunde durerile abdominale dese

1 2 jpg jpeg

Boli ale tractului urinar

O infec┼úie urinar─â poate s─â aib─â drept simptom dureri ├«n partea de jos a abdomenului. Mai poate s─â apar─â senza┼úia de arsur─â la urinare, urin─â ur├ót mirositoare, ├«nchis─â la culoare, senza┼úie de grea┼ú─â, dar ┼či transpira┼úii ┼či frisoane.

Poate ascunde o colic─â biliar─â

Colica biliar─â, care apare ca urmare a pietrelor care se acumuleaz─â ├«n colecist, se manifest─â ┼či printr-o durere ├«n partea dreapt─â a abdomenului, care poate s─â iradieze ├«n um─ârul drept.

Durerea apare brusc ┼či este ├«nso┼úit─â de ame┼úeal─â, transpira┼úie ┼či de v─ârs─âturi. Durerea debuteaz─â, ├«n cele mai multe dintre cazuri, pe timpul nop┼úii, dup─â o mas─â copioas─â (├«n urma consumului de pr─âjeli, ou─â, vinete ┼či m├ónc─âruri grase).

Apendicita acut─â

O durere ├«n partea dreapt─â a abdomenului, care cre┼čte treptat ├«n intensitate ┼či care este ├«nso┼úit─â de grea┼ú─â, v─ârs─âturi ┼či diaree poate fi semnul unei apendicite acute.

La unele persoane poate ap─ârea ┼či constipa┼úia, ├«n timp ce al┼úii pot resim┼úi durerea care ÔÇ×se las─âÔÇť ┼či pe piciorul drept. Afec┼úiunea apare mai ales la cei cu v├órsta ├«ntre 10 ┼či 20 de ani.

Ocluzia intestinal─â

Crampele severe ┼či abdomenul umflat sunt printre primele semne al unei ocluzii intestinale, adic─â un blocaj la nivelul intestinului sub┼úire sau la colon. Mai pot ap─ârea balonare, ame┼úeli ┼či v─ârs─âturi. Este foarte important ca persoana s─â se prezinte de urgen┼ú─â la medic, pentru c─â este nevoie de o interven┼úie chirurgical─â.

Pancreatita acut─â

O criz─â de pancreatit─â apare brusc, iar cel afectat simte dureri puternice ├«n partea de sus a abdomenului, care pot s─â iradieze ┼či c─âtre spate.

Afec┼úiunea se manifest─â ┼či prin v─ârs─âturi, grea┼ú─â, febr─â, puls ridicat ┼či balonare. Cel care stabile┼čte diganosticul este medicul gastroenterolog, ├«n urma mai multor investiga┼úii: ecografie abdominal─â, analize de s├ónge. Netratat─â la timp ┼či corect, boala se poate croniciza.

Ulcerul gastric

Durerea dat─â de ulcerul gastric apare mai ales dup─â mese ┼či poate reveni pe timpul nop┼úii, astfel c─â persoana este trezit─â din somn. Durerea este ├«nso┼úit─â de arsuri ┼či mai pot ap─ârea v─ârs─âturile ┼či chiar pierderea ├«n greutate.

O alt─â afec┼úiune a stomacului care are drept simptom durerea de burt─â este gastroenterita (boal─â provocat─â de unele virusuri ┼či bacterii). Persoana are crampe abdominale, diaree, vomit─â ┼či nu are poft─â de m├óncare.

Afecţiuni ginecologice

Un abdomen dureros poate indica ┼či prezen┼úa unei afec┼úiuni ginecologice (endometrioza), a unui chist ovarian sau a unei sarcini extrauterine.

De cele mai multe ori, durerile de abdomen care ascund o problemă ginecologică sunt rar însoţite de vărsături sau de ameţeli. Febra este cea care ia locul acestora.