Ce boli poate provoca stresul

1 2 jpg jpeg

,,Boala lumii moderneÔÇŁ, cum mai este denumit stresul, afecteaz─â din ce ├«n ce mai multe persoane. Dup─â ce au efectuat mai multe analize, oamenii de ┼čtiin┼ú─â din mai multe ┼ú─âri au descoperit c─â stresul de durat─â, cunoscut sub numele de stres cronic, poate duce la apari┼úia multor boli!

Afecţiuni cardiace

Se ┼čtie c─â persoanele care trec printr-o perioad─â intens─â de stres pot avea probleme cu tensiunea arterial─â. Cercet─ârile recente au ar─âtat c─â stresul poate avea efect direct asupra s─ân─ât─â┼úii vaselor de s├ónge.

Asociat ┼či cu al┼úi factori precum fumatul, consumul de alcool sau obezitatea, stresul cre┼čte semnificativ riscul de apari┼úie a bolilorcardiovasculare. ├Än cazul persoanelor care sunt deja diagnosticate cu astfel de afec┼úiuni, stesul poate duce la agravarea lor.

Astm

Ca ┼či ├«n cazul afec┼úiunilor cardiace, stresul prelungit poate duce la apari┼úia astmului, fie la agravarea lui. Explica┼úia? Stresul favorizeaz─â secre┼úia anumitor substan┼úe, printre care ┼či cortizolul (hormonul stresului), care cre┼čte riscul apari┼úiei alergiilor ┼či problemelor respiratorii.

Dureri de cap

Nivelul mare de cortizol din organism, care apare ├«n perioadele stresante, poate cauza schimb─âri la nivel vascular, ceea ce poate produce migrene. ├Än special ├«n momentele ├«n care persoana care sufer─â de stres se enerveaz─â, durerile de cap se pot agrava datorit─â tension─ârii mu┼čchilor faciali.

Depresie ┼či anxietate

├Än cele mai multe dintre cazuri, stresul cronic este urmat de depresie ┼či chiar de st─âri acute de anxietate. Rezultatele unui studiu recent au ar─âtat c─â persoanele care sufer─â de stres la locu de munc─â, ca urmare a suprasolicit─ârii, dar ┼či a cerin┼úelor mult prea exigente, sunt cu aproape 80% mai predispuse depresiei.

Ulcer

Stresul psihologic, ad─âugat altor factori de risc, cre┼čte ricul de a dezvolta aceast─â boal─â. De aceea, pe l├óng─â tratamentul specific pentru ulcer, se recomand─â modificarea stilului de via┼ú─â: renun┼úarea la fumat, limitarea consumului de cafea ┼či de b─âuturi alcoolice ┼či reducerea stresului. Aceste m─âsuri ajut─â la vindecarea ulcerului ┼či pot preveni recidiva.

Hipertiroidia

Hipertiroidia este declan┼čat─â la r├óndul ei de stres. Astfel, ├«n condi┼úii de stres, metabolismul se accelereaz─â ┼či determin─â simptomele specifice hipertiroidiei: agita┼úie, anxietate ┼či pierdere ├«n greutate. Iar tiroida nu poate sus┼úine singur─â secre┼úia de hormoni ├«n exces, ca r─âspuns la stimulii stresan┼úi.

Îmbătrânire prematură

├Än ultimii ani, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au descoperit c─â stresul poate afecta inclusiv modul ├«n care ├«mb─âtr├ónim. ├Än cadrul cercet─ârii, speciali┼čtii au analizat ADN-ul a dou─â grupe de femei.

Din primul grup f─âceau parte femeile care aveau ├«n grij─â un copil bolnav ┼či care sufereau de stres, ├«n timp ce ├«n cel de-al doilea grup se aflau femei care nu aveau probleme de s─ân─âtate, dar nici dificult─â┼úi precum cele din prima categorie.

După ce au analizat o anumită regiune a cromozomilor, cercetătorii au observat efectele îmbătrânirii accelerate în cazul femeilor din prima grupă.