Ce boli favorizează apariţia varicelor

1 2 jpg jpeg

Dac─â ai observat vini┼čoare alb─âstrui pe picioare, ie┼čite un pic ├«n relief, atunci este vorba despre varicele care pot semnala probleme grave de s─ân─âtate.

ÔÇ×Boala varicoas─â reprezint─â un proces lent pe parcursul c─âruia peretele venos este afectat, iar ├«n timpul aceasta se extinde ┼či c─âtre ┼úesuturile din jur. Pe l├óng─â faptul c─â sunt inestetice, varicele sunt ├«nso┼úite frecvent ┼či de durere, iar ├«n cazurile cele mai grave apar ┼či inflama┼úii ale picioarelorÔÇŁ, explic─â Prof. Univ. Dr. Mircea P─âtru┼ú.

Factorii care favorizează această afecţiune sunt multiple.

Tromboflebita

Reprezint─â principala cauz─â a apari┼úiei varicelor. Tromboflebita este identificat─â prin apari┼úia unui cheag sanguin la nivelul venelor ce poate duce la ├«ngro┼čarea vizibil─â a acesteia. Tromboflebita superficial─â poate s─â apar─â nu doar ├«n timpul sarcinii, ci ┼či ├«n urma unui zbor cu avionul.

Fibromul uterin

Un alt factor de care trebuie să ţii cont, atunci când vine vorba de varice, este tumoarea abdominală sau fibromul uterin.

Sarcina

Pe parcursul sarcinii datorit─â dubl─ârii volumului sanguin dar ┼či a faptului c─â apare surplusul de kilograme, venele sunt suprasolicitate ┼či astfel apar varicele.

Opinia specialistului

ÔÇ×Modific─ârile hormonale din perioada de sarcin─â, de fapt progesteronul, este cel care determin─â relaxarea pere┼úilor venelor f─âc├óndu-i mult mai vulnerabili ├«n aceast─â perioad─â. Efectele bolii varicoase pot fi stopate prin purtarea ciorapilor elastici compresivi pe tot parcursul sarcinii ┼či prin evitarea statului ├«n picioare o perioad─â lung─â de timpÔÇŁ, a ad─âugat Prof. Univ. Dr. Mircea P─âtru┼ú.

Profesia favorizează apariţia lor?

În cele mai dese cazuri varicele reprezintă o boală profesională. Afectează persoanele care sunt nevoite să petreacă mult timp în picioare sau pe scaun.

Ereditatea este un factor important

Conform studiilor, 1 din 100 de persoane dezvoltă varice la membrele inferioare în cazul în care mama are varice. Când vorbim de varice, eriditatea este factorul cel mai important de care trebuie să ţii cont.

Atenţie!

Femeile au o predispoziţie genetică pentru apariţia lor.

Tratament

Cea mai rapid─â metod─â de a sc─âpa de varice este calea chirurgical─â., ├«ns─â aceast─â metod─â este una destul de dureroas─â. Dac─â te afli ├«ntr-un stadiu de ├«nceput ├«ncearc─â tratamentele naturiste pentru preven┼úie ┼či ameliorare.

Fructele mov susţin funcţia vasculară

Fructele de p─âducel, cire┼čele, afinele, coac─âzele, murele sunt extrem de benefice pentru a proteja vasele de s├ónge de apari┼úia varicelor. Surse bogate de antocianide ┼či proantocianide, flavonoide care sunt recunoscute pentru efectul lor pozitiv asupra sistemului cardiovascular.

Sfat

Adopt─â un regim alimentar bogat ├«n fibre ┼či bea foarte mult─â ap─â pentru a preveni apari┼úia varicelor!