Ce analize sunt necesare pentru prostat─â? VIDEO

1 2 jpg jpeg

Dac─â la femei ├«naintarea ├«n v├órst─â este asociat─â cu perioada menopauzei ┼či cu apari┼úia osteoporozei, ├«n cazul b─ârba┼úilor problemele medicale des ├«nt├ólnite sunt cele ale prostatei.

De┼či mul┼úi dintre b─ârba┼úii trecu┼úi de 45 de ani sunt con┼čtien┼úi de pericolul pe care ├«l reprezint─â bolile prostatei, ei ajung de cele mai multe ori la medic la insisten┼úele partenerei, fie c├ónd boala este ├«ntr-un stadiu avansat. Printre afec┼úiunile urologice frecvent diagnosticate la b─ârba┼úi se num─âr─â adenomul de prostat─â, prostatita, abcesul sau cancerul de prostat─â.

Urinarea frecvent─â? Mergi la medic!

De regul─â, primul semn de boal─â c├ónd vine vorba de afec┼úiunile prostatei este urinarea frecvent─â ├«n timpul nop┼úii. Alte simptome dup─â care b─ârbatul se poate ÔÇ×ghidaÔÇŁ sunt: urinarea dificil─â ori incomplet─â, senza┼úia de urinare brusc─â ┼či mic┼čorarea presiunii jetului.

Te mai pot ├«ngrijora ┼či: apari┼úia pauzelor ├«ntre inten┼úia de a urina ┼či momentul ├«n care urina se elimin─â ori prezen┼úa s├óngelui sau a spermei ├«n urin─â.

ÔÇ×Cel mai indicat este ca b─ârbatul s─â vin─â la medic dup─â ce a observat unul dintre simptomele specifice bolilor prostatei. Controlul medical trebuie realizat la momentul respectiv, cu at├ót mai mult dac─â semnele bolii se repet─âÔÇŁ, explic─â C─âlin Chibelean, medic primar urolog la Spitalul Clinic Jude┼úean Mure┼č.

De la vârsta de 50 de ani, control urologic anual

Controalele urologice periodice au dublu rol. Ele previn afec┼úiunile prostatei, dar permit ┼či depistarea din timp a acestora. Chiar ┼či ├«n absen┼úa simptomelor bolii, speciali┼čtii urologi recomand─â ca b─ârba┼úii s─â fac─â anual c├óte un control de rutin─â dup─â v├órsta de 50 de ani.

ÔÇ×├Än cazul celor care au ├«n istoricul medical al familiei cazuri de cancer de prostat─â la rudele de gradul I, controlul urologic trebuie realizat anual ├«ncep├ónd cu v├órsta de 40 de aniÔÇŁ, adaug─â medical urolog. ├Än cazul acestor persoane, riscul de apari┼úie a cancerului de prostat─â este de dou─â ori mai mare dec├ót la cei care nu au ├«n familie astfel de afec┼úiuni.

Deoarece predispozi┼úia de cancer prostatic cre┼čte odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â, speciali┼čtii recomand─â realizarea controlului urologic o dat─â pe an ┼či dup─â v├órsta de 60 sau 70 de ani.

Ce analize sunt necesare pentru prostat─â - Analiza PSA, tu┼čeul rectal ┼či ecografie

Dintre testele specifice controlului urologic, analiza PSA (antigenul specific prostatic din s├ónge) este instrumentul de baz─â ├«n depistare a adenomului ┼či cancerului prostatic. Analiza este cea care m─âsoar─â nivelul sanguin al acestei substan┼úe produse la nivelul prostatei.

Deoarece valoarea PSA poate fi influen┼úat─â de anumi┼úi factori (v├órsta, m─ârimea prostatei, alte afec┼úiuni inflamatorii) ┼či poate fi variabil─â, medicul urolog poate recomanda ┼či m─âsurarea valorii PSA free (tot analiz─â de s├ónge), analiz─â care are o acurate┼úe mai mare.

Pe l├óng─â analiza PSA ┼či PSA free, controlul urologic mai presupune ┼či realizarea tu┼čeului rectal (examen care ofer─â informa┼úii despre m─ârimea ┼či prezen┼úa unor zone anormale la nivelul prostatei), a unei ecografii transrectale (permite m─âsurarea exact─â a prostatei) ┼či a unei biopsii prostatice.

Tabel de valori a analizei PSA

- 0-4 ng/ml - valori normale - repet─â testul PSA peste 6-12 luni - 4-10 ng/ml - suspiciune de cancer prostatic - consult─â medicul urolog - >10 ng/ml- cancer prostatic probabil- consult─â medicul urolog

Ce analize sunt necesare pentru prostat─â - nu uita de vizita la medic, de la primele semne ale bolii

,,C├ónd vorbim de s─ân─âtatea b─ârbatului, ├«n special a celor trecu┼úi de 40 de ani, adenomul de prostat─â ┼či cancerul de prostat─â sunt afec┼úiunile diagnosticate din ce ├«n ce mai des. Din p─âcate, unele cazuri sunt depistate mult prea t├órziu. Important este ca b─ârbatul s─â fac─â controlul urologic periodic anual, mai ales dac─â a avut ├«n familie rude de gradul I care au avut astfel de probleme urologice. La fel de important este ca b─ârbatul s─â vin─â la medic ├«nc─â de la primele semne. Controlul urologic este indicat ┼či mai deveme de 40 de ani dac─â pacientul are o infec┼úie urinar─â care persist─â. Netratate, bolile prostate nu numai c─â se pot agrava, ci pot afecta ┼či stilul de via┼ú─â ┼či actul sexual al pacientului", a spus medicul C─âlin Chibelean, medic primar urolog la Spitalul Clinic Jude┼úean Mure┼č

PONT: Pre┼úul unei analize PSA variaz─â ├«ntre 30 ┼či 40 de lei.