Ce afecţiuni poate ascunde sughiţul

1 2 jpg jpeg

├Än cele mai multe cazuri, acest spasm dureaz─â c├óteva minute ┼či este cunoscut sub denumirea de sughi┼ú tranzitoriu. Apare mai frecvent la b─ârba┼úi, la bebelu┼či ┼či la copii, iar cauze pot fi multiple: ingerarea rapid─â a alimentelor, corelat─â cu inhalarea unei cantit─â┼úi mari de aer, consumul de lichide fierbin┼úi, schimbarea brusc─â a temperaturii din camer─â, consumul unor cantit─â┼úi mari de alcool ┼či de b─âuturi acidulate, stresul puternic, st─ârile de anxietate, fumatul sau gazele stomacale, care exercit─â presiune asupra diafragmei.

Totodat─â, exist─â situa┼úii ├«n care sughi┼úul poate deveni sup─âr─âtor, astfel c─â se poate manifesta chiar ┼či p├ón─â la 48 de ore. ├Än acest caz, trebuie s─â consul┼úi un medic, ne sf─âtuiesc medicii speciali┼čti.

Sughiţul persistent poate fi semnul unor boli

Dac─â o criz─â de sughi┼ú are o durat─â mai mare de dou─â zile ┼či este ├«nso┼úit─â ┼či de alte manifest─âri, precum febr─â, v─ârs─âturi, crampe abdominale sau dificult─â┼úi de respira┼úie, el poate fi semnul unui ┼čir de afec┼úiuni!

Sughitul ascunde probleme cu refluxul gastric

Balonarea sau arsurile la stomac pot irita diafragma, astfel c─â acest tip de tulbur─âri gastrointestinale pot declan┼ča un sughi┼ú persistent. Vestea bun─â este c─â, o dat─â cu tratarea acestor afec┼úiuni digestive, sughi┼úul va disp─ârea ┼či el.

Leziuni ale nervilor

O altă cauză frecventă a unui sughiţ cu o durată de peste 48 de ore este lezarea sau iritarea nervilor vag sau frenic (care inerveaza diafragmul), ce pot apărea în refluxul gastro-esofagian, ulcer peptic, gastrită, laringită, tumori sau chisturi cervicale, chirurgia abdominală, afecţiuni pulmonare sau hepatice.

Accidentul vascular cerebral

Un sughiţ persistent poate fi, de asemenea, un posibil semn de accident vascular cerebral, cu toate că experţii în sănătate nu înţeleg încă de ce, cu excepţia faptului că este vorba de un anumit tip de accident vascular cerebral, unul care apare în partea din spate a creierului (este mai frecvent la femei). Pe lângă sughiţul persistent, mai pot apărea simptome precum dureri în piept, senzaţie de amorţeală sau vedere neclară.

Insuficienţă renală

De┼či nu exist─â suficiente dovezi care s─â indice o posibil─â afec┼úiune a rinichilor, sughi┼úul persistent poate fi un semn c─â rinichii nu func┼úioneaz─â corespunz─âtor: ├«n urma acumul─ârii de toxine din organism, diafragma ┼či nervul vag s-ar putea resim┼úi, rezult├ónd astfel sughi┼úul.

Dac─â sughi┼úul este ├«nso┼úit de spasme musculare, sete excesiv─â sau schimb─âri ├«n ceea ce prive┼čte culoarea pielii, atunci ar trebui s─â consul┼úi un medic.

Daca sughiti este posibil sa fii insarcinata

Cu toate c─â nu exist─â dovezi ┼čtiin┼úifice ├«n acest sens, unele femei pretind c─â sughi┼úurile frecvente reprezint─â simptome timpurii ale sarcinii.

În schimb, medicii susţin în mică măsură această ipoteză, cu toate că este posibil ca schimbările hormonale să provoace sughiţuri induse în urma stărilor de anxietate.