Ce afecţiuni poate ascunde sforăitul

1 2 jpg jpeg

Printre cauzele sfor─âitului se num─âr─â devia┼úia de sept, polipii nazali, hipertrofia de cornete (structuri care se g─âsesc pe pere┼úii laterali ai n─ârilor), dar ┼či greutatea mult peste medie a persoanei.

Pe l├óng─â schimb─ârile ├«n stilul de via┼ú─â, tratamentele moderne te ajut─â s─â scapi de sfor─âit ┼či de somnul agitat, de st─ârile de somnolen┼ú─â ┼či de durerile de cap matinale.

În plus, cele mai recente studii arată că apneea poate provoca în timp afecţiuni cognitive, mai ales cele ce ţin de memorie. Astfel, în cele ce urmează, îţi vom dezvălui ce boli poate ascunde sforăitul, un motiv în plus de a consulta cât mai repede un medic!

Risc de accident vascular cerebral

Cercet─âtorii de la Henry Ford Health System din Detroit au g─âsit o posibil─â leg─âtur─â ├«ntre sfor─âit ┼či deteriorarea arterelor - un risc major de accident vascular cerebral sau de infarct. Tocmai de aceea, cercet─âtorii consider─â c─â sfor─âitul puternic poate provoca inflamarea ┼či deteriorarea vaselor de s├ónge.

Obezitate

Acel sfor─âit care ar putea trezi ┼či vecinii are leg─âtur─â direct─â cu cre┼čterea ├«n greutate, arat─â un studiu al Universit─â┼čii din Chicago, ┼či asta pentru c─â un somn insuficient afecteaz─â doi hormoni ai corpului - leptina ┼či grelina - care controleaz─â apetitul ┼či pofta de dulce, sus┼úine acela┼či studiu.

Cancer

Persoanele care sufer─â de apnee sunt de cinci ori mai predispu┼či s─â moar─â de cancer, sus┼úine un studiu al Universit─â┼úii din Wisconsin.

Probleme cu tensiunea arterial─â

Aproximativ 70% dintre persoanele diagnosticate cu hipertensiune suferă de apnee. Cum sforăitul puternic este unul dintre cele mai clare simptome ale apneei, el ar putea fi, de asemenea, un indiciu al prezenţei hipertensiunii, sugerează un studiu al Asociaţiei Americane de Medicină.

Neîmplinire sexuală

Deloc surprinz─âtor, b─ârba┼úii ├«n v├órst─â, care sfor─âie ├«n mod constant ├«n timpul somnului, se confrunt─â, cel mai probabil, cu nemul┼úumirea sexual─â. Sfor─âitul puternic afecteaz─â at├ót somnul partenerului, c├ót ┼či al persoanei ├«n cauz─â, astfel c─â ambii parteneri se simt lipsi┼úi de energie ┼či mai pu┼úin interesa┼úi de partea sexual─â.