Ce afecţiuni îţi influenţează sănătatea inimii

1 2 jpg jpeg

În momentul în care ne uităm în oglindă, nu vedem doar un trup cu câteva kilograme în plus sau în minus. Imaginea este întregul ansamblu al organismului tău care funcţionează pentru a te menţine în viaţă.

Bolile cardiovasculare, prima cauz─â de deces din lume

Indiferent c─â e┼čti femeie sau b─ârbat, este foarte important s─â identifici factorii de risc ai bolilor de inim─â precum factorii genetici, v├órsta ├«naintat─â, hipertensiunea arterial─â, nivelul crescut al colesterolului, obezitatea. To┼úi ace┼čti factori pot periclita s─ân─âtatea inimii tale.

ÔÇ×Nu este un secret faptul c─â gr─âsimile din alimenta┼úia noastr─â sunt cele care acuzeaz─â cele mai multe dintre bolile de inim─â. A┼ča ca un prim pas pentru o inim─â s─ân─âtoas─â ┼či o via┼ú─â ├«ndelungat─â presupune reducerea consumului de gr─âsimi sturate, care pot fi ├«nlocuite cu a┼ča numitele gr─âsimi bune, vegetale care au un rol importnat ├«n reducearea nivelului colsterolului r─âu (LDL) din s├óngeÔÇŁ a relatat conferen┼úiar dr. Ioan Coman, Societatea Rom├ón─â de Cardiologie.

Cite┼čte ┼či: Aproape jum─âtate din rom├óni sunt hipertensivi

Diabetul si prediabetul

Persoanele cu diabet prezint─â un risc de doua ori mai mare fa┼ú─â de un om s─ân─âtos pentru a dezvolta o boal─â cardiovascular─â sau un accident vascular cerebral. Prediabetul sau afec┼úiunea ├«n care nivelul zah─ârului din s├ónge este mai mare decat media normal─â, ├«ns─â nu at├ót de mare ├«nc├ót s─â fie diagnosticat diabetul ├«┼či pune amprenta asupra s─ân─ât─â┼úi inimii. ├Än cazul ├«n care ai diabet este vital s─â renun┼úi la fumat, s─â ai grij─â la alimenta┼úie ┼či s─â faci mi┼čcare constant.

Endometrioza

Afec┼úiune a uterului ├«n care ┼úesutul care ├«l c─âptu┼če┼čte cre┼čte ┼či ├«n afara acestuia. Este asociat─â aceast─â boal─â cu infertilitatea la femei, cu dureri ┼či cu riscul de apari┼úie a bolilor cardiovasculare.

Cite┼čte ┼či: Cauze,metode depistare, tratament

Bolile autoimune

Aici ne referim at├ót la lupusul c├ót ┼či la artrita reumatoid─â, afec┼úiuni care apar atunci c├ónd sistemul imunitar ├«┼či atac─â propriile ┼úesuturi s─ân─âtoase. A┼ča se ajunge la apari┼úia inflama┼úiei cronice care afecteaz─â vasele de s├ónge ┼či duce la dezvoltarea bolilor de inim─â.

Afecţiunile tiroidei

Hipotiroidismul (secre┼úia insuficient─â de hormoni) dar ┼či hipertiroidismul (produc┼úia excesiv─â de hormoni) influen┼úeaz─â s─ân─âtatea inimii. Activitatea prea intens─â a glandei poate determina cre┼čterea contrac┼úiilor inimii, cresc├ónd astfel ┼či num─ârul de b─ât─âi ale acestora. C├ónd activitatea glandei este mai lent─â: inima bate mai ├«ncet, iar tensiunea arterial─â scade, ├«n timp ce nivelul colesterolului poate creste.

Prevenţia afecţiunilor sistemului cardiovascular

Nu uita de mersul pe jos sau cele 30 de minute de mi┼čcare pe care este indicat s─â le faci c├ót de des po┼úi.

Viciile nu sunt bune pentru inimă. Fumatul, alcoolul, drogurile, cafeaua toate afectează buna funcţionare a sistemului cardiovascular.

Consultul de specialiatate făcut periodic mai ales dacă există antecedente în familia ta, te pot salva de la boală.