Cauzele retenţiei de apă

1 2 jpg jpeg

Menopauza, o cauză

În perioada menopauzei, multe femei câştigă câteva kilograme în plus din cauză că ţesuturile încep să reţină apa, din cauză că nivelul de progesteron scade. Şi femeile însărcinate se pot confrunta cu această problemă, din cauza schimbărilor hormonale care au loc în corp în timpul sarcinii.

Retenţia de apă poate fi şi urmarea unui stil de viaţă sedentar, de aceea este important să faci cel puţin 30 de minute de mişcare, în fiecare zi.

Bolile de ficat pot fi de vină

Corpul poate să reţină apă şi din cauza unor boli de ficat, a hipertensiunii arteriale, a hipotiroidismului, a insuficienţei venoase cronice, dar şi ca urmare a unor afecţiuni renale. În acest caz, trebuie să urmezi tratamentul prescris de medic.

Şi medicamentele pot fi de vină

De asemenea, această problemă poate să apară şi din cauza unor medicamente, precum anticoncepţionalele, corticosteroizii, antidepresivele şi anumite pastile folosite în tratarea hipertensiunii arteriale. În acest caz, trebuie să îţi anunţi medicul, care va decide ce este de făcut.

O alimentaţie dezechilibrată

Persoanele care au o deficienţă severă de proteine se pot confrunta cu retenţia de apă, fiindcă apa din sânge va fi atrasă în ţesuturi. În acest caz, ai grijă să ai o alimentaţie din care să nu îţi lipsească proteinele, zi de zi.

Consumă carne slabă, peşte, dar şi soia, ciuperci, linte şi fasole. Şi deficienţa de vitamine, şi anume B1, B6 şi B5 poate cauza o astfel de problemă, de aceea trebuie să te asiguri, în urma unor analize de sânge, că nu ai o astfel de lipsă în organism. De asemenea, redu consumul de cafea şi de ceaiuri diuretice.

Sfaturi, pentru a opri retenţia de apă

- redu consumul de sare,

- fă sport,

- stai cu picioarele puţin mai sus decât nivelul corpului, astfel încât să îmbunătăţeşti circulaţia,

- dacă eşti nevoit să faci călătorii lungi cu trenul ori cu maşina, fă pauze în care să te plimbi puţin,

- evită băile şi duşurile foarte fierbinţi.