Cauze ale colesterolului mărit

1 2 jpg jpeg

Iată cele mai des întâlnite cauze ale colesterolului mărit:

O alimentaţie nesănătoasă O alimentaţie săracă în fructe şi legume, dar bogată în carne, unele tipuri de margarină, smântână, caşcaval, carne de porc, carne grasă de vită, mezeluri, chips-uri, fast-food, toate acestea sunt cauze ale colesterolului mărit. Medicii recomandă să renunţaţi pe cât posibil la grăsimi şi să aveţi în farfurie, pe lângă carne, şi o porţie de legume.

În cazul în care există în istoricul familei persoane cu colesterol mărit, este important să luaţi măsuri încă de pe acum, deoarece formele moştenite de colesterol pot provoca blocaje cardiace timpurii sau chiar infarct.

Kilogramele în plus sunt strâns legate de nivelul de colesterol din sânge, pentru că o creştere în greutate duce la depozitarea grăsimilor în ţesutul gras şi creşterea colesterolului ,,rău”. Scăderea în greutate chiar cu numai 10% pentru cei supraponderali poate duce la îmbunătăţiri considerabile ale nivelului de colesterol din sânge.

Sedentarismul

Stilul sedentar de viaţă, munca la birou şi lipsa activităţii fizice duc la creşterea colesterolului. Sportul favorizează eliminarea hormonilor de stres şi arde grăsimile din depozite, scăzând colesterolul. Faceţi cel puţin 30 de minute de mişcare pe zi. Banalul mers pe jos este cel mai bun „medicament”.

Fumatul dă peste cap metabolismul, creşte riscul de cancer şi afectează ficatul, care este unul din sediile principale ale metabolismului lipidic. Viciul poate duce la creşterea colesterolului rău şi afectează funcţionalitatea vaselor şi a inimii în mod indirect.

În mod normal, nivelul colesterolului din sânge începe să crească odată cu atingerea pragului de 20 de ani şi îşi continuă creşterea până în jurul vârstei de 60-65 de ani, în cazul ambelor sexe.

În general, femeile au un nivel al colesterolului mai scăzut înainte de a intra la menopauză, însă după această perioadă, ele au un nivel al colesterolului mai ridicat spre deosebire de bărbaţi.

Unele pastile pot creşte nivelul trigliceridelor din sânge, astfel că e bine să cereţi sfatul medicului înainte de a lua pastile ,,după ureche''.

Stresul creşte secreţia adrenalinei şi a cortizolului, care duc la rândul lor la creşterea sintezei de colesterol, dar şi la acumularea acestuia în organism. Sportul este cea mai bună armă împotriva stresului, iar dacă îl asociaţi cu metode de relaxare şi aromaterapie rezultatele sunt şi mai bune.

Anumite boli precum diabetul sau hipertiroidismul favorizează creşterea nivelului de colesterol din sânge. Drept urmare, este bine să efectuaţi controale medicale în mod regulat pentru a vă ţine sub control colesterolul ,,rău''.