Cât de periculoase sunt chisturile ovariene?

1 2 jpg jpeg

Senzaţie de greutate şi durere în zona abdomenului, balonare, menstruaţii dureroase, sensibilitate a sânilor şi chiar creşterea lor în greutate, toate sunt semne ale apariţiei unor chisturi ovariene.

Dacă ai aceste simptome, renunţă să te tratezi cu leacuri naturiste sau cu medicamente neavizate de medic, pentru că ţi-ai putea agrava situaţia.

Cum se formează?

Incredibil, dar un proces absolut natural ca ovulaţia este cauza apariţiei chisturilor, ivite mai ales la ovarul drept. Ele sunt formaţiuni benigne nedureroase care arată ca nişte săculeţi umpluţi cu lichid, după cum explică medicul primar ginecolog Adrian Văduva de la Spitalul Ioan Cantacuzino din Bucureşti.

Adesea, chisturile trec nedepistate, fără să poată fi prescris un tratament potrivit. La femeile sub 35 de ani apar după ce ovulul este eliberat, când foliculul rămas în ovar se reduce şi se umple cu lichid.

Din fericire, majoritatea chisturilor dispar de la sine. Uneori, însă, ele se măresc şi provoacă dureri. În acest caz, sunt necesare controale periodice, iar când chistul creşte foarte mult trebuie îndepărtat pe cale chirurgicală.

Depistează-le la timp!

Chiar dacă nu te confrunţi cu simptomele specifice chisturilor ovariene, nu strică să faci o vizită la ecograf pentru un control de rutină. Ecografia transvaginală permite vizualizarea lor cu precizie.

Multe femei află că au chisturi abia în primele luni de sarcină, ceea ce, în general, nu are un impact negativ asupra sarcinii sau naşterii. Dacă este vorba de chisturi mari, acestea pot fi eliminate pe cale chirurgicală fără să afecteze fătul.

Mai poţi citi:

- Chist ovarian. Când e necesară operaţia?

- Sunt grave chisturile la sân?

- Tinctura de propolis dizolvă chisturile ovariene

În ce constă tratamentul

Atunci când chisturile nu se resorb după trei menstruaţii, ţi se prescriu anticoncepţionale. Pentru calmarea durerilor, medicii recomandă medicamente antiinflamatoare (Ibuprofen, Ketoprofen, Aspirină).

Atenţie! Nu le lua decât în doza recomandată de medic! Dacă durerile nu scad în intensitate, iar chisturile sunt mici, pot fi eliminate prin laparoscopie. Chisturile foarte mari necesită operaţie, dar n-ai de ce să te temi, pentru că ovarul rămâne funcţional.

Riscurile tratării neadecvate

Adrian Văduva, medic ginecolog, atrage atenţia că lipsa unui tratament corespunzător duce la creşterea chisturilor, care provoacă tulburări de ciclu şi dureri. Acestea pot chiar să se spargă, soldându-se cu hemoragie care necesită operaţie de urgenţă.

Cele mai periculoase chisturi sunt cele mari, descoperite târziu. Acestea pot declanşa dureri mari şi pot duce chiar la pierderea ovarului.