Cât de grave pot fi cariile superficiale

1 2 jpg jpeg

Demineralizarea ┼úesutului dentar poate provoc─â dureri de scurt─â durat─â, care sunt primele indicii c─â a ├«nceput num─âr─âtoarea invers─â p├ón─â la acutizarea durerilor ┼či extinderea cariei spre nerv. Dr. Andra Custur─â, medic stomatolog, ├«┼úi explic─â de ce este bine s─â tratezi imediat cariile superficiale ┼či s─â nu a┼čtep┼úi p├ón─â ajungi la complica┼úii.

Cum se clasifică aceste afecţiuni dentare?

├Än stadiul incipient este caria smal┼úului, care se localizeaz─â la nivelul acestuia prin pete maronii, apoi prin firicele negre, punctiforme sau cu aspect de marmur─â. Dintele ├«ncepe s─â devin─â sensibil la dulce ┼či la rece sau poate nu va avea nici un fel de sensibilitate ceea ce ne face s─â le ignor─âm ┼či s─â consider─âm ca totul este bine.

├Än etapa a doua, caria se extinde pe toat─â suprafa┼úa smal┼úului p├ón─â la dentin─â ┼či necesit─â de cele mai multe ori obtura┼úie (plomba), caz ├«n care durerea poate s─â lipseasc─â. Dentina este un ┼úesut mai sub┼úire dec├ót smal┼úul, a┼čadar evolu┼úia spre nerv se face ├«n ritm accelerat. Dac─â ├«n primul caz dintele era mai mult sensibil la dulce, acum este mai sensibil la rece. De cele mai multe ori pacien┼úii ajung la medic c├ónd deja exist─â dentina afectat─â de carie. De aceea, vizitele la medicul stomatolog sunt indicate la 6 luni.

Cel de-al treilea stadiu ┼či cel mai avansat este atunci c├ónd caria migreaz─â spre pulpa dentar─â adic─â spre nerv, fiind deschis─â camera pulpar─â sau ├«n apropiere de aceasta. Apare sensibilitatea la cald, pe l├óng─â cea la rece.

Exist─â totu┼či ┼či cazuri ├«n care nu exist─â simptome, ├«ns─â nu este un lucru ├«mbucur─âtor: termina┼úiile nervoase conectate cu nervul dintelui sunt complet distruse, a┼ča se explic─â lipsa sensibilit─â┼úii dentare. De cele mai multe ori se aplic─â un tratament specializat urmat de proceduri complexe de extrac┼úie.

A┼ča ├«┼úi dai seama dac─â ai o carie superficial─â!

Cavitatea bucal─â este un adev─ârat ecosistem pentru c─â aici tr─âiesc mii de bacterii, unele bune, altele mai pu┼úin bune. Prin simplul fapt c─â pacientul nu are o igien─â oral─â corect─â, apar aceste carii superficiale,de la cele mai fragede v├órste. Mai r─âu este atunci c├ónd cariile superficiale sunt interdentare ┼či nu se v─âd cu ochiul liber ┼či nu ne putem da seama dac─â avem sau nu carii. Odat─â ce din┼úii sunt afecta┼úi de carie, este necesar─â vizita la medicul dentist pentru cur─â┼úarea zonei, aplicare de plombe dentare/obtura┼úii ┼či administrarea unui plan de tratament ┼či igien─â pentru dintele/din┼úii afecta┼úi.

ÔÇ×Resturile de m├óncare putrezesc ├«ntre timp ┼či genereaz─â microbi activi ┼či factori patogeni care produc acizi cu ac┼úiune clar─â de deteriorare al smal┼úului dentar. Oricare ar fi cazul, imediat ce avem aceste simptome trebuie s─â mergem la dentist, altfel risc─âm apari┼úia complica┼úiilor care duc la costuri mai ridicate , manopere mai dureroase ┼či multiple vizite la cabinetul stomatologicÔÇŁ, explic─â Andra Custura.

B─âuturile ┼či alimentele prea reci pot distruge smal┼úul din┼úilor ┼či pot cre┼čte sensibilitatea dentar─â, inclusiv instalarea cariilor interdentare. Dac─â exist─â deja disconfort la mastica┼úie, iat─â ├«nc─â 3 indicii ce ├«ncurajeaz─â programarea unei consulta┼úii la medicul dentist c├ót ai zice ÔÇ×carie!ÔÇŁ

┬Ě la folosirea a┼úei dentare, aceasta se aga┼ú─â sau se sc─âmo┼čeaz─â

┬Ě se simte ├«n gur─â un gust alterat ┼či/sau miros nepl─âcut

┬Ě gingia s├óngereaz─â ┼či/sau gingia este schimbat─â de culoare ├«n zona respectiv─â

Ce se întâmplă dacă nu tratezi cariile superficiale?

De cele mai multe ori, dac─â sunt identificate la timp, cariile superficiale sunt ├«ndep─ârtate foarte u┼čor. Este nevoie doar de ┼člefuirea non invaziva a dintelui doar ├«n smal┼ú ┼či aplicarea materialului de obtura┼úie/plomba ,manopera ce poate fi f─âcut─â f─âr─â anestezie ,de cele mai multe ori fiind nedureroas─â.

├Än cazul ├«n care caria superficial─â este tratat─â ├«n acela┼či mod ┼či anume superficial, sub ac┼úiunea coroziv─â a acidului organic smaltul se deterioreaz─â ┼či caria avanseaz─â spre dentina ┼či apoi nervul dentar.

ÔÇ×Cu c├ót este mai pu┼úin ┼úesut dentar, cu at├ót este mai greu de pus o plomb─â, rezisten┼úa acesteia fiind sc─âzut─â , mai ales la mastica┼úie se poate resim┼úi acest lucru. Atunci c├ónd este afectat nervul ┼či apar durerile dentare cauzate de inflamarea acestuia situa┼úia ├«ncepe s─â se complice. Dac─â se constat─â c─â acest─â carie s-a extins p├ón─â pe r─âd─âcinile dintelui , urm─âtorul pas este extrac┼úia, pentru c─â ├«n acest caz este ├«ngreunat procesul de plombare, ├«n mare parte din cauza salivei ┼či din cauza lipsei posibilit─â┼úii de izolare ┼či de adeziune a materialului de plomba la ┼úesutul dentar aflat pe r─âd─âcina. ├Än ceea ce prive┼čte investi┼úia financiar─â, cu c├ót caria este mai extins─â, cu at├ót lucrarea este mai ampl─â ┼či genereaz─â mai multe investiga┼úii,deci ┼či costuri mai ridicate!ÔÇŁ, adaug─â dr. Andra Custur─â.

Obtura┼úia superficial─â presupune o singur─â ┼čedin┼ú─â, este nedureroas─â ┼či aplicat─â doar la nivelul smal┼úului. Obtura┼úia medie poate implica ┼či anestezie ; iar ├«n cazul ├«n care dentina este afectat─â profund lua┼úi ├«n calcul c─â distrugerea coroanei dintelui se produce ├«ntr-o propor┼úie destul de mare iar aplicarea plombei ┼či reconstruc┼úia pere┼úilor dintelui este mult mai dificil─â.