Cât de eficiente sunt medicamentele digestive?

1 2 jpg jpeg

De S─ârb─âtori te ├«ncearc─â iar─â┼či poftele ┼či excesele culinare, principalele vinovate pentru afec┼úiunile digestive. Din p─âcate, numai c├ónd simptomele severe te oblig─â s─â suni la Salvare, ceri ajutorul unui medic. Primul impuls este s─â iei un medicament recomandat de o cuno┼čtin┼ú─â sau, ├«n cel mai bun caz, s─â ceri sfatul unui farmacist. Nu ├«ntotdeauna medica┼úia luat─â f─âr─â un sfat avizat este bun─â pentru s─ân─âtatea ta. Prima m─âsur─â: cump─âtarea

C├ónd apar durerile, ai face orice s─â dai timpul ├«napoi. De aceea, pentru a nu regreta, e mai bine s─â ai grij─â de la ├«nceput s─â consumi cu m─âsur─â alimentele grase ┼či b─âuturile alcoolice.

Masa de S─ârb─âtori trebuie s─â con┼úin─â principii alimentare diverse, nu doar carnea care ┼úi-a lipsit ├«n perioada postului. Al─âturi de drobul de miel, friptur─â ┼či ou─â ├«nro┼čite, pune ┼či garnituri de legume ┼či fructe proaspete. Acestea reduc mult din problemele provocate de preparatele grele.

C├ónd te chinuie arsurile, alergi imediat la pilulele antiacide. ├Äntr-adev─âr, luate o perioad─â scurt─â de timp, de dou─â-trei zile, la o or─â dup─â mas─â, acestea diminueaz─â aciditatea gastric─â, neutraliz├ónd acidul clorhidric din stomac, ┼či degajeaz─â tractul digestiv, reduc├ónd balon─ârile ┼či durerile de stomac. Pe de alt─â parte, pot diminua ac┼úiunea terapeutic─â a altor medicamente.

De aceea, este indicat s─â iei alte medicamente doar ├«nainte cu dou─â ore de tratamentul cu antiacide. Sunt contraindicate persoanelor cu afec┼úiuni renale. Alina Popescu, medic gastroenterolog la Clinica Proctoline, te avertizeaz─â: ÔÇ×Medicamentele antiacide luate ├«n mod corect, chiar la sfatul unui farmacist, nu au efecte secundare majore, dar, ├«n exces, ele pot provoca o absorb┼úie crescut─â a calciului, hipercalcemie, sau tulbur─âri de tranzit intestinal, precum constipa┼úia sau diareea. Din p─âcate, ele au ┼či o eficien┼ú─â slab─â ┼či trebuie luate de mai multe ori pe zi, efectul lor sc─âz├ónd odat─â cu eliminarea alimentelor din stomac.ÔÇŁ

Printre alte medicamente digestive se num─âr─â ┼či antisecretoarele, al c─âror efect este sc─âderea acidului clorhidric stomacal. Sunt mai eficiente c├ónd sunt luate ├«nainte de mas─â.

ÔÇ×Adesea aceste medicamente mascheaz─â boli mai grave, ulcer sau tumor─â gastric─â. De fiecare dat─â c├ónd apar dureri sau arsuri, repetarea tratamentului ajut─â numai la ameliorarea temporar─â a simptomelor, dar nu elimin─â cauza lor.

Luate mai mult de dou─â zile, acestea pot declan┼ča hipercalcemie, nefiind recomandate dup─â menopauz─â, constipa┼úie, ├«ngreunarea golirii stomacului sau alergii.ÔÇŁ, explic─â medicul Alina Popescu.

Prin urmare, dac─â problemele digestive nu dispar, trebuie s─â recurgem de urgen┼ú─â la medic, mai ales c├ónd se agraveaz─â ┼či se manifest─â prin febr─â, v─ârs─âturi cu s├ónge sau dureri severe ├«n partea superioar─â a abdomenului.

Uneori, simptomele severe ale unor afec┼úiuni digestive te prind c├ónd ┼úi-e lumea mai drag─â, ├«n vacan┼úe departe de spital. Ceea ce po┼úi face atunci este s─â te hidratezi, s─â te odihne┼čti ┼či s─â iei medicamente antiacide, antisecretorii sau la preparate de enzime digestive cu efecte adverse minime sub form─â de capsule. Acestea din urm─â le po┼úi lua preventiv cu 30 de minute ├«nainte de mas─â.

La fel de eficiente sunt medicamentele prokinetice care preg─âtesc tubul digestiv pentru mese abundente.

ÔÇ×├Än cazul balon─ârilor, medicamentele pe baz─â de c─ârbune medicinal sunt eficiente ┼či nepericuloase c├ónd sunt luate pe termen scurt, pentru a ameliora nepl─âcerile p├ón─â la vizita medical─â.ÔÇŁ Indic─â medicul gastroeneterolog Alina Popescu. Dac─â simptomele nu trec dup─â o jum─âtate de or─â, ├«nseamn─â c─â ai nevoie urgent de un medic.