Care sunt semnele unui cancer bucal?

1 2 jpg jpeg

În condiţiile în care semnele cancerului bucal sunt foarte sărace şi nu alarmează pacientul decât în stadiile foarte avansate ale bolii, sunt extrem de importante controalele periodice la medicul dentist.

Pacienţii trebuie să ştie că există anumite zone unde apare cancerul bucal: planşeul bucal (sub limbă), faţa ventrală şi marginile limbii, orofaringele, buzele şi comisurile bucale, gingia şi zona din jurul ultimilor molari. În aceste zone trebuie să ne atragă atenţia orice pată de culoare roşie vie, catifelată, unică sau dimpotrivă, mai multe pete cu tendinţă de confluare separate de mucoasa de culoare normală, care apare prin contrast mai albicioasă.

De asemenea, pot apărea plăci albe-sidefii transparente, lăptoase sau chiar alb-gălbui până la cenuşiu cu suprafaţa netedă sau rugoasă. La fel, orice formaţiune proeminentă, dură, situată la nivelul buzelor sau limbii trebuie să ne alarmeze.

Pacienţii mai pot acuza dureri ale limbii, greutate la înghiţire, sângerări spontane din sinusuri, dureri în ureche, limitări ale mişcărilor limbii. Diagnosticul nu poate fi pus decât de medicul dentist pe baza examenului clinic şi de laborator.

image