Care sunt riscurile anesteziei

1 2 jpg jpeg

Spre deosebire de substan┼úele anestezice folosite ├«n trecut, cele moderne sunt metabolizate ┼či eliminate mult mai rapid de organism, de aceea ┼či riscurile sunt minime. Mai mult, pentru multe dintre anestezice exist─â ┼či antidot, tocmai pentru ca ac┼úiunea lor s─â fie inversat─â ├«n caz de urgen┼ú─â medical─â. ÔÇ×Important este de re┼úinut c─â anestezia ├«n sine nu poate duce la deces.

O aten┼úie mai mare trebuie acordat─â pacien┼úilor cu diverse alergii, inclusiv alimentare, sau celor cu rude de gradul I, care au avut <<probleme>> la anestezie. ├Än astfel de cazuri se testeaz─â toleran┼úa la anestezic pentru a evita eventuale reac┼úii alergice care, uneori, pot pune via┼úa ├«n pericolÔÇť, explic─â Arleziana Florescu, medic primar ATI, de la Spitalul Sanador din Bucure┼čti. Copiii de v├órste mici, b─âtr├ónii ┼či persoanele care sufer─â de boli cronice au un risc suplimentar c├ónd vine vorba de anestezie.

Mai po┼úi citi ┼či:

- Când este nevoie de anestezie generală la stomatolog?

- Ardeiul iute, ca anestezic

INFO: Spre deosebire de operaţiile programate, cele realizate în urgenţă au un risc mai mare de complicaţii. Anesteziile moderne nu au efecte secundare

Nepl─âcerile care apar uneori dup─â opera┼úie, cum este durerea de cap, starea de grea┼ú─â, cea de somnolen┼ú─â sau v─ârs─âturile nu trebuie asociate cu riscurile pe care le presupun anestezia ├«n sine, spun speciali┼čtii.

ÔÇ×Tehnicile moderne, efectuate cu ace foarte sub┼úiri, cu hidratare corect─â ├«nainte ┼či dup─â anestezic, permit reducerea efectelor secundare. Sintagma <<doare pentru c─â a┼ča este dup─â opera┼úie>> nu mai este acceptat─â la ora actual─âÔÇť, adaug─â medicul. Tocmai pentru c─â interven┼úiile chirugicale au devenit minim invazive, iar substan┼úele anestezice tot mai complexe, nepl─âcerile de dup─â opera┼úie se reduc, iar recuperarea e mult mai rapid─â.

2 jpg jpeg

Tehnicile moderne, c├ót ┼či substan┼úele folosite ├«n prezent fac din anestezie un act medical sigur, confortabil, u┼čor de suportat. Chiar ┼či la interven┼úiile de urgen┼ú─â, ├«n care nu dispunem de prea mult timp o serie ├«ntreag─â de m─âsuri, sunt ini┼úiate ├«n pre-operator ┼či continuate ├«n perioada de dup─â opera┼úie.

├Än schimb, ├«n cazul interven┼úiilor programate se face cu 4-5 zile ├«nainte un consult pentru a i se explica pacientului ce presupune anestezia, dar ┼či pentru a i se ├«nl─âtura teama fireasc─â pe care o are.