Care sunt cauzele sensibilităţii la soare şi lumină

1 2 jpg jpeg

Sensibilitatea la soare, cunoscută şi drept fotosensibilitate, reprezintă un motiv frecvent de prezentare la dermatolog, mai ales în lunile de primăvară şi vară.

Această problemă este diferită de arsurile solare, pe care mulţi dintre noi le-am experimentat ocazional şi accidental, fotosensibilitatea manifestându-se prin mâncărime, roşeaţă, vezicule pline cu lichid, papule mici, plăci mai ridicate şi edematiate care apar pe zonele fotoexpuse precum faţă, zonele expuse ale mâinilor şi antebraţelor, decolteu. Din fericire, odată identificate cauzele fotosensibilităţii, aceasta poate fi tratată împreună cu medicul specialist, în funcţie de particularităţile fiecărui caz în parte. O persoană devine suspectă de fotosensibilitate atunci când erupţiile cutanate apar numai în zonele expuse la soare. Cauzele pot fi diverse şi, din acest motiv, medicul va detalia istoricul medical al pacientului, care poate fi chiar completat şi cu un examen clinic şi analize de laborator în unele situaţii.

O trecere în revistă atentă a istoriei medicale a persoanei, a simptomelor pielii, a eventualelor boli şi medicamente administrate pe cale orală sau substanţele aplicate pe piele (cum ar fi medicamente sau produse cosmetice) pot ajuta medicul să identifice cauza acestei probleme. Eventual, se pot face ţeste pentru a exclude boli care sunt cunoscute a provoca astfel de reacţii.

Fotosensibilitatea reprezintă un efect secundar comun produs de diferite medicamente. Exista o lungă listă de medicamente care pot provoca sensibilitate la lumină, iar între primele am putea plasa doxiciclina, antibiotic folosit frecvent în tratamentul acneei vulgare şi a altor boli inflamatorii ale pielii.

Din aceeaşi categorie fac parte şi unele antiinflamatoare precum ibuprofenul sau naproxenul, medicamente folosite în boli cardiace precum amiodarona, diltiazemul, enalaprilul, furosemidul sau isotretinoinul prescris pentru acneea severă.

„Dacă există, însă, persoane care deja urmează un tratament cu unul sau mai multe din aceste medicamente şi nu prezintă reacţii adverse, nu trebuie să se îngrijoreze, pentru că nu toate persoanele dezvoltă fotosensibilitate după administrarea lor”, explică domnul doctor Laurenţiu Vladau, Specialist în Dermatologie şi Venerologie în cadrul clinicii Hebra Dermatologie.

Parfumurile şi cosmeticele pe bază de mosc pot provoca sensibilitate solară pe zonele unde sunt aplicate. Paradoxal, chiar şi unele creme de fotoprotecţie (precum cele cu salicilaţi, benzofenone sau acid para-aminobenzoic) pot cauza fotosensibilitate, astfel că dacă după aplicare îşi fac apariţia mâncărimea, roseaţa, descuamarea, este recomandată înlocuirea cu un produs cu substanţă activă diferită.

La rândul lor, procedurile cosmetice cum ar fi peelingurile chimice, microdermabraziunea sau cremele pe bază de retinoizi, hidroxiacizi pot duce la reacţii severe în urma expunerii la soare şi de aceea pacienţii trebuie să urmeze strict instrucţiunile medicului în ceea ce priveşte evitarea expunerii şi folosirea cremelor de fotoprotectie.

Plante precum pătrunjelul, păstârnacul, ţelina, unele flori de câmp şi lămâile verzi conţin o substanţă fotosensibilizanta numită psoralen, care, după contactul cu pielea şi în prezenţa razelor ultraviolete, poate produce o reacţie severă însoţită de plăci urticariene, vezicule cu lichid, pete pigmentare, însoţite de mâncărime şi usturime.

Nu în ultimul rând, există o serie de boli care sunt declanşate de expunerea la lumină şi soare şi care se activează preponderent în lunile însorite, categorie din care fac parte urticaria solară şi erupţia polimorfă la lumină. În aceste cazuri, razele ultraviolete cu anumite lungimi de undă vor provoca o reacţie imună care ce însoţeşte de multe ori cu eliberare de histamină, edem al vaselor mici de sânge şi declanşarea unei cascade inflamatorii care va duce la erupţii cutanate, mâncărime, disconfort.

„Evitarea expunerii excesive şi folosirea de creme de fotoprotectie sunt extrem de importante în aceste cazuri. În pusee, se folosesc medicamente antihistaminice şi creme bazate pe corticosteroizi. Unii pacienţi au nevoie de desensibilizare prin expunerea progresivă la doze crescânde de ultraviolete B (UVB), primăvara timpuriu, sub supravegherea dermatologului”, recomandă Vladau.

Pielea inflamată este, în general, mult mai sensibilă la soare, astfel că pacienţii care suferă de boli inflamatorii ale pielii precum acnee, eczemă, diverse dermatite pot dezvolta pigmentare după expunerea la soare.

Pacientele cu istoric familial sau cele care iau contraceptive, precum şi gravidele, sunt mai susceptibile la melasma, o pigmentare a pomeţilor obrazilor şi frunţii care se agravează în lunile de vară. Tratamentul melasmei este dificil şi de lungă durată, iar din acest motiv folosirea cremelor de fotoprotecţie şi a tratamentelor de întreţinere sunt foarte importante după intervenţii de succes precum peelingurile chimice, creme depigmentante etc.

În rare cazuri, fotosensibilitatea poate fi martorul unor afecţiuni mai severe, care afectează diverse sisteme şi organe, cum ar fi lupusul eritematos, care este însoţit de alte simptome precum dureri articulare şi musculare, ulceraţii orale, căderea părului, psihoză, modificări ale analizelor de sânge, dermatomiozită manifestată prin slăbiciune musculară marcată şi dificultăţi respiratorii şi de înghiţire sau porfiria, în diversele sale forme, când apar vezicule şi cicatrici asociate cu tulburări gastro-intestinale datorită acumulării de precursori ai HEM-ului care pot fi fotosensibilizanţi odată ce se acumulează în piele.

„Tratarea acestor probleme este recomandat să se facă alături de medicul dermatolog, care are experienţa şi pregătirea necesară diagnostigarii acestor boli ce, deseori, necesită o abordare multi-disciplinara”, mai spune specialistul.

Toţi oamenii ar trebui să evite expunerea excesiva la soare, iar cei care sunt deosebit de sensibili la razele UV ar trebui să fie şi mai atenţi şi să poarte haine de protecţie, să evite lumina solară cât mai mult posibil şi să folosească produse de protecţie solară cu regularitate.

Ocazional, persoanele cu această problemă pot fi desensibilizate în faţă luminii solare prin creşterea treptată a expunerii lor la lumina UV (prin Fototerapie-Utilizarea luminii UV pentru a trata afecţiuni ale pielii).