Canicula agravează bolile cronice

1 2 jpg jpeg

Vârstnicii, cei mai expuşi neplăcerilor

Afecţiunile cronice sunt mai frecvente în rândul vârstnicilor şi, de aceea, ei sunt primii vizaţi avertizărilor medicilor referitoare la expunerea la căldură extremă.

Aceştia au o rezistenţă mai scăzută la razele ultraviolete, expunerea la temperaturi ridicate putând fi fatală dacă suferă de o boală cardiovasculară.

De asemenea, în cazul persoanelor în vârstă, mecanismele de reglare a temperaturii corpului nu mai funcţionează la parametrii optimi şi de aceea pot face mai uşor insolaţie.

Evită să ieşi din casă la orele de vârf

Pentru a preveni neplăcerile cauzate de temperaturile ridicate, evită să ieşi din casă la orele de vârf, nu face plimbări prea lungi şi bea cât mai multe lichide.

O altă măsură necesară în astfel de condiţii este să eviţi efortul fizic şi mijloacele de transport în comun atunci când este aglomeraţie. Alege magazine cât mai aproape de casă pentru a face cumpărături.

Nu lua antibiotice! Te fac mai sensibil la soare

Substanţele conţinute de anumite medicamente interacţionează cu razele ultraviolete, crescând sensibilitatea la soare.

Printre acestea se numără antibioticele, antiinflamatoarele, diureticele, medicamentele antitumorale, cele împotriva depresiei, afecţiunilor oculare, cele pentru reglarea tensiunii arteriale, dar şi unguentele pentru bolile dermatologice, antiacneice sau antiinflamatoare.

Ele pot da reacţii la nivelul pielii sub forma unor eczeme, manifestate prin iritaţii, mâncărimi sau chiar băşicuţe cu lichid. Astfel, dacă urmezi un tratament medicamentos de lungă durată, cere sfatul medicului înainte de a te expune la soare.

Dacă totuşi medicul îţi permite să faci acest lucru, ia pe cât posibil medicamentele seara, astfel încât să treacă o perioadă mai mare până la momentul expunerii.

Operaţiile ar trebui amânate

Dacă trebuie să faci o intervenţie chirugicală, ar fi bine să o amâni pentru toamnă, în cazul în care nu este vorba de o urgenţă.

Aceasta deoarece, potrivit specialiştilor, recuperarea după intervenţie se face mai greu în anotimpul călduros, cicatricile sunt mai inflamate şi vânătăile dispar mai greu decât de obicei. În plus, temperaturile şi umiditatea prea ridicate cresc riscul de infecţii.

Controale medicale mai frecvente

Căldura agravează bolile cronice şi de aceea specialiştii recomandă creşterea frecvenţei cu care să te prezinţi la medic pe timpul verii.

De asemenea, respectă cu stricteţe tratamentul prescris de medic şi cere sfatul acestuia înainte de a te expune la soare.

Copiii au nevoie de protecţie suplimentară

Dacă ai un copil mic, este bine să ştii că nu este indicat să stea în razele soarelului decât după vârsta de şase luni.

În plus, specialiştii spun că nu este bine să îl duci la plajă înaintea vârstei de trei ani, din cauză că pielea lui este imatură şi se poate arde uşor. Pentru sintetizarea vitaminei D şi a fixării calciului în oase, este suficientă expunerea la soare a mâinilor şi feţei timp de 5-10 minute pe zi.

Deci o plimbare normală, în aer liber, este suficientă. În plus, ţine cont de faptul că atunci când sunt duşi la plajă, micuţii au nevoie de protecţie cu produse cu factor maxim de protecţie solară (SPF 50).

De asemenea, ai grijă ca prichindelul tău să nu fie expus direct razelor solare şi să poarte tot timpul pălărie şi ochelari de soare. De altfel, medicii recomandă purtarea ochelarilor cu protecţie antisolară de la vârsta de doi ani.