Canicula agraveaz─â bolile cronice

1 2 jpg jpeg

V├órstnicii, cei mai expu┼či nepl─âcerilor

Afec┼úiunile cronice sunt mai frecvente ├«n r├óndul v├órstnicilor ┼či, de aceea, ei sunt primii viza┼úi avertiz─ârilor medicilor referitoare la expunerea la c─âldur─â extrem─â.

Ace┼čtia au o rezisten┼ú─â mai sc─âzut─â la razele ultraviolete, expunerea la temperaturi ridicate put├ónd fi fatal─â dac─â sufer─â de o boal─â cardiovascular─â.

De asemenea, ├«n cazul persoanelor ├«n v├órst─â, mecanismele de reglare a temperaturii corpului nu mai func┼úioneaz─â la parametrii optimi ┼či de aceea pot face mai u┼čor insola┼úie.

Evit─â s─â ie┼či din cas─â la orele de v├órf

Pentru a preveni nepl─âcerile cauzate de temperaturile ridicate, evit─â s─â ie┼či din cas─â la orele de v├órf, nu face plimb─âri prea lungi ┼či bea c├ót mai multe lichide.

O alt─â m─âsur─â necesar─â ├«n astfel de condi┼úii este s─â evi┼úi efortul fizic ┼či mijloacele de transport ├«n comun atunci c├ónd este aglomera┼úie. Alege magazine c├ót mai aproape de cas─â pentru a face cump─âr─âturi.

Nu lua antibiotice! Te fac mai sensibil la soare

Substanţele conţinute de anumite medicamente interacţionează cu razele ultraviolete, crescând sensibilitatea la soare.

Printre acestea se num─âr─â antibioticele, antiinflamatoarele, diureticele, medicamentele antitumorale, cele ├«mpotriva depresiei, afec┼úiunilor oculare, cele pentru reglarea tensiunii arteriale, dar ┼či unguentele pentru bolile dermatologice, antiacneice sau antiinflamatoare.

Ele pot da reac┼úii la nivelul pielii sub forma unor eczeme, manifestate prin irita┼úii, m├ónc─ârimi sau chiar b─â┼čicu┼úe cu lichid. Astfel, dac─â urmezi un tratament medicamentos de lung─â durat─â, cere sfatul medicului ├«nainte de a te expune la soare.

Dac─â totu┼či medicul ├«┼úi permite s─â faci acest lucru, ia pe c├ót posibil medicamentele seara, astfel ├«nc├ót s─â treac─â o perioad─â mai mare p├ón─â la momentul expunerii.

Operaţiile ar trebui amânate

Dacă trebuie să faci o intervenţie chirugicală, ar fi bine să o amâni pentru toamnă, în cazul în care nu este vorba de o urgenţă.

Aceasta deoarece, potrivit speciali┼čtilor, recuperarea dup─â interven┼úie se face mai greu ├«n anotimpul c─âlduros, cicatricile sunt mai inflamate ┼či v├ón─ât─âile dispar mai greu dec├ót de obicei. ├Än plus, temperaturile ┼či umiditatea prea ridicate cresc riscul de infec┼úii.

Controale medicale mai frecvente

C─âldura agraveaz─â bolile cronice ┼či de aceea speciali┼čtii recomand─â cre┼čterea frecven┼úei cu care s─â te prezin┼úi la medic pe timpul verii.

De asemenea, respect─â cu stricte┼úe tratamentul prescris de medic ┼či cere sfatul acestuia ├«nainte de a te expune la soare.

Copiii au nevoie de protecţie suplimentară

Dac─â ai un copil mic, este bine s─â ┼čtii c─â nu este indicat s─â stea ├«n razele soarelului dec├ót dup─â v├órsta de ┼čase luni.

├Än plus, speciali┼čtii spun c─â nu este bine s─â ├«l duci la plaj─â ├«naintea v├órstei de trei ani, din cauz─â c─â pielea lui este imatur─â ┼či se poate arde u┼čor. Pentru sintetizarea vitaminei D ┼či a fix─ârii calciului ├«n oase, este suficient─â expunerea la soare a m├óinilor ┼či fe┼úei timp de 5-10 minute pe zi.

Deci o plimbare normal─â, ├«n aer liber, este suficient─â. ├Än plus, ┼úine cont de faptul c─â atunci c├ónd sunt du┼či la plaj─â, micu┼úii au nevoie de protec┼úie cu produse cu factor maxim de protec┼úie solar─â (SPF 50).

De asemenea, ai grij─â ca prichindelul t─âu s─â nu fie expus direct razelor solare ┼či s─â poarte tot timpul p─âl─ârie ┼či ochelari de soare. De altfel, medicii recomand─â purtarea ochelarilor cu protec┼úie antisolar─â de la v├órsta de doi ani.