Când nasul înfundat anunţă sinuzita

1 2 jpg jpeg

Sinuzita se manifest─â prin inflamarea mucoasei care c─âptu┼če┼čte sinusurile, mici cavit─â┼úi anexate foselor nazale. Leg─âtura cu fosele nazale permite drenarea mucusului ┼či eliminarea lui. ├Än sinuzit─â, drenajul sinusurilor este afectat, ceea ce duce la acumularea mucusului. De multe ori, sinuzita apare dup─â o r─âceal─â, c├ónd virusul care a provocat-o atac─â ┼či mucoasa pere┼úilor sinusurilor. Uneori, sinuzita viral─â se poate asocia ┼či cu o infec┼úie bacterian─â.

Peste 50% din sinuzitele acute sunt de natur─â bacterian─â, printre bacteriile adesea implicate num─âr├óndu-se Streptococcus pneumoniae ┼či Haemophilus influenzae. De asemenea, sinuzita poate fi cauzat─â de fungi ┼či de alergii.

Frecventă la cei cu deviaţie de sept

La persoanele care au devia┼úie de sept (osul ┼či cartilajul care ├«mpart ├«n jum─âtate cavitatea nazal─â), c─âile de drenaj ale sinusurilor pot fi blocate sau restric┼úionate, lucru ce predispune la apari┼úia sinuzitei. De asemenea, au mai mari riscuri de a face sinuzit─â cei cu polipi nazali, cu diverse infec┼úii, cei cu traumatisme la nivelul fe┼úei ┼či cei care lucreaz─â ├«n mediul toxic.

Se poate croniciza

Dac─â dup─â 5-7 zile de r─âceal─â obi┼čnuit─â, sunt prezente simptome precum nasul ├«nfundat, scurgerile nazale abundente ┼či colorate, senza┼úia de greutate ├«n zona frun┼úii sau ├«ntre ochi, poate fi vorba de sinuzit─â acut─â. Mai pot ap─ârea: febr─â, stare general─â de r─âu ┼či respira┼úie ur├ót mirositoare. Un astfel de episod dureaz─â p├ón─â la 3 s─âpt─âm├óni. ├Än cazul ├«n care nu se administeaz─â tratamentul corect, se trece ├«ntr-o faz─â subacut─â.

Dac─â inflama┼úia mucoasei sinusurilor dureaz─â mai mult de 3 luni, vorbim de sinuzit─â cronic─â. ├Än vreme ce unele persoane fac forme u┼čoare de sinuzit─â, la altele, boala reapare de mai multe ori de-a lungul vie┼úii.

În ce constă tratamentul

├Än sinuzita acut─â, tratamentul vizeaz─â drenajul secre┼úiilor din sinusuri. Este nevoie de administrarea de descongestionante nazale, fluidifiante de secre┼úii ┼či de antiinflamatoare. Este important s─â se respecte tratamentul cu antibiotice, pentru ca boala s─â nu recidiveze. ├Än forma cronic─â, terapia vizeaz─â eliminarea cauzei ┼či reducerea inflama┼úiei locale.

Din planul de tratament fac parte ┼či iriga┼úiile cu solu┼úii saline (pentru sp─âlarea c─âilor nazale) ┼či corticosteroizii (pentru reducerea inflama┼úiei). Dac─â alergiile sunt cele care cauzeaz─â sinuzita, se ini┼úiaz─â tratamentul pentru acestea. O op┼úiune este ┼či tratamentul chirurgical, dac─â sinuzita nu r─âspunde la terapia medicamentoas─â. Se poate alege chirurgia endoscopic─â, care permite ┼či ├«ndep─ârtarea polipilor sau a acumul─ârilor de mucoas─â ├«ngro┼čat─â. Este bine de ┼čtiut c─â opera┼úia nu garanteaz─â vindecarea bolii.

Complicaţii posibile

├Än cazul ├«n care nu este tratat─â conform indica┼úiilor medicului, sinuzita duce la apari┼úia unor complica┼úii grave. De pild─â, ├«ntre┼úine astmul bron┼čic ┼či poate cauza probleme oculare precum sl─âbirea vederii. O alt─â complica┼úie este meningita, care se manifest─â prin inflama┼úia membranelor ┼či a fluidului care ├«nconjoar─â m─âduva spin─ârii ┼či creierul. Un alt risc sunt cheagurile de s├ónge de la nivelul craniului, care pot duce la producerea anevrismelor sau a accidentului vascular cerebral.

┼×tiai c─â...

...la nivelul craniului exist─â 8 sinusuri, fiecare fos─â nazal─â afl├óndu-se ├«n leg─âtur─â cu 4 sinusuri? Este vorba despre sinusul maxilar (├«n spatele obrajilor), frontal (├«n spatele frun┼úii), etmoidal (l├óng─â podul nasului) ┼či sfenoidal (├«n corpul osului sfenoid).