Când beneficiezi de concediu medical?

1 2 jpg jpeg

În momentul de faţă, legea prevede mai multe tipuri de concedii medicale: de maternitate sau de risc maternal, pentru incapacitate temporară de muncă ori pentru accidente de muncă.

În timp ce medicul de familie poate elibera un certificat de concediu medical pentru 10 zile consecutive, medicul specialist din ambulatoriu sau din spital poate oferi perioade mai extinse de concediu medical, de până la 90 de zile.

,,Concediul medical se pot acorda atât în cazul unei răceli, cât şi al unei fracturi sau al unei intervenţii chirurgicale, atâta timp cât acestea pot genera incapacitate de muncă şi nu sunt limitate în timp”, explică medicul de familie Călin Ciubotaru.

Peste 90 de zile, doar cu avizul Comisiei

În cazul în care boala afectează capacitatea de muncă pentru o perioadă mai mare de 90 de zile, certificatul medical eliberat de specialist trebuie să fie avizat de Comisia Locală de Expertiză a Capacităţii de Muncă. Cu acordul acestei comisii, medicul specialist poate prelungi perioada de concediu medical a angajatului de la 91 la 183 de zile.

,,Dacă boala este una incurabilă, fie şansele de revenire a capacităţii de muncă sunt îndepărtate, tot această comisie decide dacă este cazul de pensionare temporară sau definitivă”, adaugă medicul Călin Ciubotaru.

Mai multe concediu pentru bolile grave

Certificatele medicale pot fi eliberate şi pentru perioade mai lungi de 183 de zile, dar asta doar în cazul unor afecţiuni cu durată mare de vindecare.

Printre acestea se numără: tuberculoza (pulmonară, meningeală, peritoneală, urogenitală, osteoarticulară sau extrapulmonară), cele cardiovasculare grave, neoplazii (tumori maligne), boli infectocontagioase din grupa A (ex: antrax, bruceloză, febra tifoidă) sau SIDA.

În funcţie de afecţiune şi de stadiul ei, concediul medical se poate prescrie chiar şi pentru o perioadă de un an sau un an şi şase luni, în intervalul ultimilor doi ani.

INFO: Medicul de familie nu poate prescrie mai mult de 30 de zile de concediu medical într-un an.