Cancerul pancreatic, una dintre cele mai agresive boli

1 2 jpg jpeg

Cancerul pancreatic este una dintre cele mai agresive boli. ├Än aproximativ 90 la sut─â din cazuri, tumoarea se formeaz─â ├«n pancreasul exocrin, responsabil de producerea enzimelor indispensabile digestiei. Tumoarea malign─â mai poate ap─ârea ┼či la nivelul pancreasului endocrin, care secret─â hormoni precum insulina. Cancerul poate fi localizat la nivelul capului pancreasului, dar ┼či la cel al coadei sau corpului acestui organ.

Cancerul pancreatic este mai frecvent ├«nt├ólnit la persoanele cu v├órsta peste 50 de ani, mai ales la fum─âtori, care au un risc dublu de a face aceast─â boal─â. Consumul de alcool ┼či dieta bogat─â ├«n gr─âsimi, pr─âjeli ┼či ├«n afum─âturi sunt al┼úi factori implica┼úi ├«n apari┼úia tumorii pancreatice. De asemenea, sunt mai expu┼či cei care au ├«n familie cazuri de cancer de pancreas ┼či persoanele diagnosticate cu pancreatit─â cronic─â (inflama┼úie de durat─â a pancreasului) ┼či cu diabet zaharat de tip I sau II. Medicul Georgeta Vreme┼č atrage aten┼úia c─â sunt la risc ┼či persoanele cu anumite sindroame genetice, precum sindromul de pancreatit─â ereditar─â, cancerul de colon non-polipos ereditar ┼či cele av├ónd muta┼úii la nivelul genei BRCA 2.

Atenţie la icter!

Colora┼úia galben─â a pielii (icterul) este un simptom posibil de cancer de pancreas, mai ales ├«n cazul ├«n care tumoarea se localizeaz─â la nivelul capului pancreasului, c├ónd se produce comprimarea c─âii biliare principale. Cancerul de pancreas mai poate da simptome precum: urin─â ├«nchis─â la culoare, durere ├«n partea superioar─â a abdomenului, care se propag─â spre spate ┼či care nu cedeaz─â la administrarea de medicamente antalgice, scaune decolorate, senza┼úia de grea┼ú─â ┼či de vom─â, lipsa poftei de m├óncare, stare general─â de sl─âbiciune ┼či sc─âderea ├«n greutate. ┼×i diabetul instalat brusc poate fi semnal de alarm─â. Din p─âcate, cele mai multe dintre aceste manifest─âri apar ├«n stadiu avansat.

Tumoarea se poate vedea la ecografia abdominal─â

├Än cadrul ecografiei abdominale se poate observa prezen┼úa tumorii pancreatice. Pentru confirmarea diagnosticului sunt necesare investiga┼úii suplimentare, precum tomografia abdominal─â cu substan┼ú─â de contrast sau imagistica prin rezonan┼ú─â magnetic─â (IRM), care arat─â ┼či dac─â boala s-a extins la organele vecine. De asemenea, prin ecoendoscopie (tehnic─â ce combin─â endoscopia ┼či ecografia) se pot depista tumori de dimensiuni foarte mici. ├Än cazul cancerului de pancreas, analizele de s├ónge arat─â, ├«n cele mai multe cazuri, niveluri crescute pentru leucocite, VSH ┼či fibrinogen, precum ┼či pentru markerii tumorali specifici (CA 19-9).

Interven┼úia chirurgical─â, radioterapia ┼či chimioterapia sunt cele trei op┼úiuni de tratament ├«n cancerul de pancreas.