Cancerul la sân: de la simptome la tratament

1 2 jpg jpeg

Unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei este cel de s├óni, aproape 10.000 de rom├ónce fiind depistate anual cu aceast─â afec┼úiune. Statisticile arat─â c─â 1 din 8 femei va face cancer mamar la un moment dat ├«n via┼ú─â. De aceea, controalele periodice ale s├ónilor trebuie ├«ncepute c├ót mai devreme, fiind esen┼úiale la femeile care au rude (mam─â, sor─â, m─âtu┼č─â) cu aceast─â boal─â. Foarte rar, cancerul mamar apare ┼či la b─ârba┼úi.

Ce este

Cancerul mamar se formează în ţesuturile sânului, cel mai adesea în ducte sau în lobuli. Există mai multe tipuri de astfel de boală.

Cancerul mamar neinvaziv include carcinomul lobular in situ ┼či carcinomul ductal in situ.

Cancerul mamar invaziv cuprinde ┼úesuturile din jurul canalelor de lacta┼úie. Cea mai frecvent─â form─â este cancerul mamar ductal invaziv, care apare la celulele care c─âptu┼česc ductele. Mai exist─â ┼či cancerul mamar lobular invaziv, ce se dezvolt─â la nivelul lobulilor care formeaz─â glanda mamar─â.

Cancerul mamar inflamator, o form─â rar─â ┼či agresiv─â, duce la ├«nro┼čirea ┼či umflarea s├ónului. Progreseaz─â repede, fiind dificil de tratat. Boala Paget, o alt─â form─â rar─â de cancer mamar, se manifest─â printr-o leziune la nivelul mamelonului care nu mai trece.

De ce apare

Frecven┼úa cancerului mamar este mai mare dup─â 50 de ani. Muta┼úiile genetice, transmise de la o genera┼úie la alta sau dob├óndite (prin expunerea la radia┼úii sau la anumite produse chimice toxice) sunt, de asemenea, implicate ├«n apari┼úia bolii. Un exemplu ├«n acest sens sunt modific─ârile genelor BRCA1 ┼či BRCA2, care duc la apari┼úia cancerului de s├ón ┼či de ovare. Femeile care sunt purt─âtoare ale acestor muta┼úii au un risc mare de a face boala. Dac─â rudele apropiate (mam─â, sor─â) au avut cancer mamar, exist─â o probabilitate mai mare de a face aceast─â afec┼úiune, ceea ce ├«nseamn─â c─â sunt esen┼úiale controalele de rutin─â.

Potrivit speciali┼čtilor, probabilitatea de apari┼úie a bolii cre┼čte la femeile la care expunerea la estrogen a fost mai mare (apari┼úia timpurie a menstrua┼úiei ┼či instalarea t├órzie a menopauzei, lipsa na┼čterilor sau na┼čterile t├órzii). ┼×i obezitatea este un factor de risc, ├«ntruc├ót determin─â producerea unei cantit─â┼úi mai mari de estrogen. Consumul de alcool, fumatul, terapia de substitu┼úie hormonal─â administrat─â la menopauz─â ┼či diagnosticul anterior de cancer mamar sunt, la r├óndul lor, pe lista factorilor incrimina┼úi.

┼×tiai c─â...

...majoritatea cazurilor de cancer mamar (90%) nu sunt ereditare?

Nu neglija modificările sânilor!

Orice modificare la nivelul s├ónilor trebuie investigat─â. Mergi la medic dac─â apar: noduli palpabili nedurero┼či cu suprafa┼úa neregulat─â, cre┼čterea asimetric─â a consisten┼úei s├ónului, retrac┼úia mamelonului sau a unei por┼úiuni de la acest nivel, deformarea unui s├ón, ro┼čea┼ú─â, ulcera┼úie, aspect de coaj─â de portocal─â, irita┼úiile din jurul mamelonului, denivel─ârile de pe suprafa┼úa s├ónului, secre┼úiile mamelonare. De cele mai multe ori, cancerul de s├ón evolueaz─â f─âr─â durere. Alteori, simptomele bolii pot lipsi.

Biopsia pune diagnosticul

Printre explor─ârile folosite ├«n diagnosticarea cancerului mamar se num─âr─â ecografia, mamografia, tomografia ┼či RMN-ul. Tumorile suspecte necesit─â efectuarea unei biopsii, pentru un diagnostic cert. ├Än cadrul biopsiei, se analizeaz─â microscopic proba de ┼úesut mamar. Poate fi nevoie ┼či de biopsie la nivelul ganglionilor limfatici. ├Än cancerul mamar, ganglionii din axil─â sunt primii afecta┼úi. Examinarea ganglionului santinel─â permite evitarea extirp─ârii ganglionilor regionali ├«n cazul ├«n care nu exist─â metastaze.

Cele 4 stadii ale bolii

Stadiul I ÔÇô tumoarea are mai pu┼úin de 2 cm;

Stadiul II ÔÇô dimensiunile tumorii cresc p├ón─â la 5 cm, r─âsp├óndindu-se la ganglionii limfatici;

Stadiul III ÔÇô tumoarea s-a extins (perete toracic, ganglioni limfatici)

Stadiul IV ÔÇô are loc extinderea cancerului la alte organe (pl─âm├óni, oase, creier), tumorile la distan┼ú─â fiind numite metastaze.

CIFR─é

80% din cancerele femeilor apar la s├ón ┼či la aparatul genital.