Cancerul la sân: de la simptome la tratament

1 2 jpg jpeg

Unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei este cel de sâni, aproape 10.000 de românce fiind depistate anual cu această afecţiune. Statisticile arată că 1 din 8 femei va face cancer mamar la un moment dat în viaţă. De aceea, controalele periodice ale sânilor trebuie începute cât mai devreme, fiind esenţiale la femeile care au rude (mamă, soră, mătuşă) cu această boală. Foarte rar, cancerul mamar apare şi la bărbaţi.

Ce este

Cancerul mamar se formează în ţesuturile sânului, cel mai adesea în ducte sau în lobuli. Există mai multe tipuri de astfel de boală.

Cancerul mamar neinvaziv include carcinomul lobular in situ şi carcinomul ductal in situ.

Cancerul mamar invaziv cuprinde ţesuturile din jurul canalelor de lactaţie. Cea mai frecventă formă este cancerul mamar ductal invaziv, care apare la celulele care căptuşesc ductele. Mai există şi cancerul mamar lobular invaziv, ce se dezvoltă la nivelul lobulilor care formează glanda mamară.

Cancerul mamar inflamator, o formă rară şi agresivă, duce la înroşirea şi umflarea sânului. Progresează repede, fiind dificil de tratat. Boala Paget, o altă formă rară de cancer mamar, se manifestă printr-o leziune la nivelul mamelonului care nu mai trece.

De ce apare

Frecvenţa cancerului mamar este mai mare după 50 de ani. Mutaţiile genetice, transmise de la o generaţie la alta sau dobândite (prin expunerea la radiaţii sau la anumite produse chimice toxice) sunt, de asemenea, implicate în apariţia bolii. Un exemplu în acest sens sunt modificările genelor BRCA1 şi BRCA2, care duc la apariţia cancerului de sân şi de ovare. Femeile care sunt purtătoare ale acestor mutaţii au un risc mare de a face boala. Dacă rudele apropiate (mamă, soră) au avut cancer mamar, există o probabilitate mai mare de a face această afecţiune, ceea ce înseamnă că sunt esenţiale controalele de rutină.

Potrivit specialiştilor, probabilitatea de apariţie a bolii creşte la femeile la care expunerea la estrogen a fost mai mare (apariţia timpurie a menstruaţiei şi instalarea târzie a menopauzei, lipsa naşterilor sau naşterile târzii). Şi obezitatea este un factor de risc, întrucât determină producerea unei cantităţi mai mari de estrogen. Consumul de alcool, fumatul, terapia de substituţie hormonală administrată la menopauză şi diagnosticul anterior de cancer mamar sunt, la rândul lor, pe lista factorilor incriminaţi.

Ştiai că...

...majoritatea cazurilor de cancer mamar (90%) nu sunt ereditare?

Nu neglija modificările sânilor!

Orice modificare la nivelul sânilor trebuie investigată. Mergi la medic dacă apar: noduli palpabili nedureroşi cu suprafaţa neregulată, creşterea asimetrică a consistenţei sânului, retracţia mamelonului sau a unei porţiuni de la acest nivel, deformarea unui sân, roşeaţă, ulceraţie, aspect de coajă de portocală, iritaţiile din jurul mamelonului, denivelările de pe suprafaţa sânului, secreţiile mamelonare. De cele mai multe ori, cancerul de sân evoluează fără durere. Alteori, simptomele bolii pot lipsi.

Biopsia pune diagnosticul

Printre explorările folosite în diagnosticarea cancerului mamar se numără ecografia, mamografia, tomografia şi RMN-ul. Tumorile suspecte necesită efectuarea unei biopsii, pentru un diagnostic cert. În cadrul biopsiei, se analizează microscopic proba de ţesut mamar. Poate fi nevoie şi de biopsie la nivelul ganglionilor limfatici. În cancerul mamar, ganglionii din axilă sunt primii afectaţi. Examinarea ganglionului santinelă permite evitarea extirpării ganglionilor regionali în cazul în care nu există metastaze.

Cele 4 stadii ale bolii

Stadiul I – tumoarea are mai puţin de 2 cm;

Stadiul II – dimensiunile tumorii cresc până la 5 cm, răspândindu-se la ganglionii limfatici;

Stadiul III – tumoarea s-a extins (perete toracic, ganglioni limfatici)

Stadiul IV – are loc extinderea cancerului la alte organe (plămâni, oase, creier), tumorile la distanţă fiind numite metastaze.

CIFRĂ

80% din cancerele femeilor apar la sân şi la aparatul genital.