Campanie de informare despre cancerul de intestin gros

1 2 jpg jpeg

În martie, Luna Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului Intestinului Gros, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (şi Liga Română de Cancer continuă, pentru al treilea an consecutiv, seria de acţiuni menite să atragă atenţia opiniei publice cu privire la acest tip de cancer şi la simptomele sale, modalităţile de prevenire şi diagnosticare precoce.

,,Este necesar ca toată populaţia României să fie conştientă că, după o anumită vârstă, controlul la medic nu mai este o opţiune, ci o necesitate pentru a avea o viaţă sănătoasă şi longevivă. Mai ales în cazul cancerului de colon, aceste controale sunt vitale. Lăsaţi ruşinea, jena sau frica la o parte, viaţa are prioritate!”, a precizat Oana Ingrid Mesinschi, medic la Spitalul Colţea din Bucureşti. În cadrul evenimentului, persoanele interesate pot afla direct de la medici şi personalităţi publice informaţiii despre pericolul pe care îl reprezintă cancerul intestinului gros, cât şi despre simptomele şi metodele de prevenţie şi diagnosticare precoce a acestei bolii.

În acest an s-au alăturat campaniei medici oncologi şi Florentina Opriş, specialist recunoscut în nutriţie, sport şi frumuseţe, autoare a numeroase lucrări în domeniu.

,,Sunt onorată şi fericită că particip la acest eveniment atât de important pentru noi toţi. Sperăm ca prin aceste acţiuni să creştem notorietatea acestui pericol groaznic, care este cancerul intestinului gros, şi să îndemnăm cât mai mulţi oameni să meargă la control şi să adopte cu tot sufletul un stil de viaţă sănătos”, a spus specialistul în frumuseţe şi dietă, Florentina Opriş.

Cancerul intestinului gros este diagnosticat cel mai frecvent la persoane cu vârsta peste 50 de ani. De aceea, este recomandat ca toţi cei care manifestă simptome ce pot indica un posibil cancer să se prezinte imediat la medic.

Intestinul gros este alcătuit din colon şi rect. Alimentele digerate care au fost fragmentate în intestinul subţire ajung în intestinul gros, un tub muscular lung de circa 1,5 metri. Intestinul gros absoarbe apa şi substanţele minerale din bolul alimentar şi elimină materiile reziduale, denumite scaun sau materii fecale.

Prima porţiune de aproximativ 1,3 metri din intestinul gros se numeşte colon, iar restul este rectul. Cancerul intestinului gros este o tumoare solidă, care îşi are originea în straturile interne ale peretelui intestinal, dar poate creşte, străbătând în întregime acest perete.

Conform celor mai recente date Globocan 2012, cancerul intestinului gros a urcat pe locul al II-lea în randul celor mai frecvente forme de cancer, atât în rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor, în ţara noastră.

Mai exact, rezultatele studiului au arătat că 10.256 de români sunt diagnosticaţi în fiecare an cu această formă de cancer, iar 5.675 de persoane pierd anual lupta cu boala.

Semnele şi simptomele cancerului intestinului gros pot varia de la cantităţi microscopice de sânge în scaun până la modificarea tranzitului intestinal. Cele mai frecvente simptome ale cancerului intestinului gros includ:

- sângerare rectală (scaun cu sânge)

- modificarea tranzitului intestinal

- dureri sau crampe abdominale

- anemie fără o explicaţie

- pierdere inexplicabilă în greutate.

2 jpg jpeg