Bolile se pot citi pe piele

1 2 jpg jpeg

Pielea galben─â, simptom al icterului

Colora┼úia galben─â a pielii ┼či a mucoaselor este prezent─â ├«n icter, stare asociat─â cu nivelul crescut de bilirubin─â, substan┼ú─â provenit─â din degradarea hemoglobinei. Icterul ├«nso┼úe┼čte, printre altele, bolile hepatice sau biliare, diverse tumori maligne (cancer de pancreas), pancreatita acut─â sau cronic─â. La unii nou-n─âscu┼úi, icterul se manifest─â ├«n primele 24 de ore, din cauza imaturit─â┼úii hepatice.

Modificări ce apar în cancerul de sân

Printre simptomele cancerului mamar se num─âr─â ┼či neregularit─â┼úile pielii la nivelul s├ónilor, modific─ârile mamelonului (irita┼úii, cruste, retrac┼úie) ┼či schimb─ârile legate de textura tegumentului (stria┼úii, cute, aspect de coaj─â de portocal─â).

Diabetul poate fi ├«nso┼úit ┼či de infec┼úii cutanate

├Än diabetul zaharat, apar numeroase simptome la nivelul pielii, fie la ├«nceput, fie ca urmare a complica┼úiilor. La persoanele cu aceast─â boal─â, survin: infec┼úii precum cele cu Candida albicans, onicomicoza, foliculita, furunculoza, precum ┼či hiperpigment─âri ├«n pliuri. La diabetici, r─ânile provocate de b─ât─âturi se pot vindeca mai greu, din cauza pierderii unor substan┼úe la nivelul pielii. Uscarea pielii poate fi semn de hipotiroidism Insuficienta secre┼úie a hormonilor tiroidieni (hipotiroidism) antreneaz─â modific─âri care se manifest─â ┼či la nivel cutanat. Astfel, pielea devine aspr─â, palid─â ┼či uscat─â, descuamat─â, p─ârul se sub┼úiaz─â, iar unghiile devin friabile. Info ÔÇ×├Än cadrul bolilor infec┼úioase, ca: rujeola (pojarul), varicela, rubeola, scarlatina, erizipelul, febra tifoid─â, tifosul exantematic, sifilisul, herpes zoster, apar pe piele numeroase pete ro┼čietice, fie netede, fie sub form─â de ridic─âturi care se simt la pip─âit. ├Än majoritatea cazurilor se asociaz─â febra ┼či alte simptome generale. Alteori petele se localizeaz─â pe mucoasa nasului, buzelor, pe mucoasa genital─â (herpes).

Se observ─â pete pe corp ┼či ├«n bolile neinfec┼úioase ca urticaria ┼či alte st─âri alergice, precum ┼či dup─â unele medicamente sau intoxica┼úii cu substan┼úe chimice. Mai frecvent, petele apar ca urmare a reac┼úiilor alergice dup─â: antibiotice, sulfamide, antinevralgice, substan┼úe iodate, hormoni, vaccin─âri, chimicale utilizate ├«n gospod─ârie, agricultur─â, industrie, dup─â materiale plastice, cosmetice, alimente alterate etc. ├Än aceste cazuri erup┼úia cutanat─â este ├«nso┼úit─â de m├ónc─ârime (prurit), simptom care dispare dac─â este ├«nl─âturat─â cauza care l-a produs.ÔÇŁ (ÔÇ×Bolile ┼či analizele medicale pe ├«n┼úelesul tuturorÔÇŁ; Autor: Dr. Ioan N─âstoiu; Ed. Niculescu)

Un furuncul este o infec┼úie a unui folicul pilos cauzat─â de stafilococul auriu, fiind favorizat─â de igiena precar─â, de umezeal─â ┼či de obezitate. Se prezint─â sub forma unui nodul dureros, ro┼ču, cu o pustul─â deasupra, ┼či apare mai ales pe fa┼ú─â, g├ót ┼či piept. Este foarte importat de ┼čtiut c─â furunculul nu trebuie stors, din cauza riscului de propagare a infec┼úiei, ceea ce poate duce la complica┼úii neurologice grave ┼či chiar la deces.

Pentru oprirea dezvolt─ârii furunculului, se poate aplica alcool iodat 1% ┼či se tamponeaz─â 1-2 minute. Leziunea se spal─â cu s─âpun antibacterian, dup─â care se aplic─â un unguent antibacterian cu ichtiol, peste care se pune un pansament steril. Dup─â ce se elimin─â partea g─âlbuie a furunculului, se tamponeaz─â zona cu solu┼úii antiseptice (ap─â oxigenat─â, riovanol).

├Än cazul arsurilor termice superficiale produse, de pild─â, de contactul cu lichide fierbin┼úi, partea afectat─â trebuie introdus─â imediat ├«n ap─â rece, care limiteaz─â arderea ┼úesutului, durerea ┼či inflamarea zonei. Este total contraindicat─â aplicarea de creme, uleiuri, unguente sau de sm├ónt├ón─â pe zona ars─â, deoarece, prin uscare, acestea vor forma o crust─â sub care se pot dezvolta infec┼úii.