Bolile reumatice apar şi la pacienţi sub 35 de ani

1 2 jpg jpeg

Cum debutează?

Spondilita anchilozantă şi poliartrita reumatoidă sunt afecţiuni care apar la persoanele cu vârsta sub 35 de ani. Desele dureri articulare trebuie să dea de gândit atât medicilor, cât şi pacienţilor în cauză. Dacă o simplă artrită nu se vindecă în mai puţin de şase săptămâni, pacientul trebuie să meargă la reumatolog pentru investigaţii.

Cum evoluează?

Afecţiunile reumatismale evoluează destul de repede. Pacienţii cu poliartrită suferă de blocaje ale articulaţiilor şi ajung să nu mai poată mânca sau să nu mai poată merge la serviciu. Spondiloza debutează şi mai agresiv şi poate imobiliza pacientul. Putem spune că, într-un interval de 2-3 ani, boala poate cauza reducerea mobilităţii până la invaliditate.

Cură cu suc de ţelină

Specialiştii în medicină naturistă spun că următoarele „trucuri” au efect în cazul acestor afecţiuni:

Cura cu suc de ţelină. Timp de 21 de zile, se bea dimineaţa pe stomacul gol aproximativ 50 ml de suc;

Supă cremă de varză albă. 500 g varză, un fir de praz, un morcov, o ţelină mică, leuştean, o roşie, un ardei gras, două linguri ulei măsline. Se pun 3 l de apă când începe să fiarbă, se adaugă ingredientele, se fierb 30 de minute, se pasează şi se adaugă condimente;

- băi cu infuzie de flori de fân; -băi cu tărâţe de grâu. Tărâţele se opăresc, la 1 litru de apă se pun 4 linguri de tărâţe. Se varsă apoi conţinutul în cada cu apă caldă şi se stă timp de 10 minute, încălzind treptat apa cu duşul fierbinte; -masaj cu tinctură de ienupăr sau coada-şoricelului sau ulei de coada-calului sau ulei de cimbru.

"M-am chinuit ani de zile cu spondilita"

Florin Catrina, un inginer în vârstă de 27 de ani a trăit pe propria piele coşmarul bolii. “Primul semn de spondilită a fost la vârsta de 16 ani. M-am internat în spital, însă nu răspundeam la nici un medicament. Mă dezmorţeau putin, încât să mă pot duce la toaletă. Eram demoralizat total, nu îmi venea să cred că nu mă pot deplasa singur, iar durerile erau groaznice. În februarie 2007, doamna doctor mi-a dat vestea cea bună, urma sa iau un nou tratament. De atunci, starea mea s-a îmbunătăţit. Tot timpul a fost lângă mine familia şi prietena mea. Numai cu ajutorul lor mi-am putut recăpăta forţa de a lupta să îmi trăiesc viaţa din nou”.