Bolile intestinale, explicate cu ajutorul fotografiilor

1 2 jpg jpeg

Pentru proiect, 15 artişti au ascultat poveştile unor pacienţi din România şi au fost inspiraţi de aceştia în a realiza fotografii, picturi şi alte opere artistice.

Fiecare operă ilustrează povara şi greutăţi mai puţin vizibile sau adesea ignorate ale pacienţilor cu boli inflamatorii intestinale. Expoziţia, care a avut loc în Bucureşti, va putea fi văzută în centre comerciale, spitale, instituţii şi alte locuri publice din alte judeţe ale ţării, pentru a atrage atenţia publicului larg cu privire la povara acestor boli, spunând povestea pacienţilor într-un mod fascinant şi original.

„Ne dorim ca poveştile şi operele de artă incluse în expoziţie să contribuie la o înţelegere mai bună a acestor boli şi a impactului acestora asupra pacienţilor şi societăţii, dintr-un punct de vedere personal şi emoţional. Cele 15 poveşti sunt dovada faptului că pacienţii pot găsi modalităţi de a face faţă provocărilor unei boli cronice invalidante, dar vorbesc şi despre suferinţa pe care aceştia o întâmpină zi de zi“, a afirmat Isabella Grosu, preşedinte ASPIIR.

Bolile inflamatorii intestinale (BII), din care fac parte boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt afecţiuni gastrointestinale cronice care se manifestă prin dureri abdominale, diaree, incontinenţă, pierdere în greutate, oboseală. BII au impact asupra vieţii personale a pacienţilor, dar se răsfrâng atât asupra asupra vieţii lor profesionale şi a capacităţii de a munci, cât şi asupra relaţiilor sociale.

La nivel european, statisticile arată că 10% dintre pacienţii cu BII sunt şomeri, iar cei care muncesc au, în general, între 3 şi 6 săptămâni de concediu medical pe an.

În România sunt aproximativ 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu boală Crohn sau colită ulcerativă, dintre care peste 1.500 sunt înregistraţi în Registrele Naţionale. În acest moment, peste 3 milioane de persoane suferă de boli inflamatorii intestinale la nivelul întregii Europe.

Deşi bolile inflamatorii intestinale pot apărea la orice vârstă, cele mai multe cazuri debutează la persoane tinere, cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani. Bolile inflamatorii intestinale rezultă din interacţiunea complexă dintre predispoziţia genetică a individului şi factori de mediu, îndeosebi din dietă.

,,Am remarcat o creştere de circa 8-10 ori a acestor afecţiuni în ultimul deceniu, în special la copii, adolescenţi şi adulţi tineri, ca urmare a modificării stilului de viaţă”, a afirmat conf. dr. Liana Gheorghe.